Assassin’s Creed (2016): Cum sa faci saltul din jocuri video in cinematografie
Tablou general
Assassin’s Creed este un film de actiune si aventura lansat in 2016 ce se bazeaza pe seria de jocuri video cu acelasi nume. Desi filmul nu a primit recenzii impresionante, cu o nota de 5.7 pe IMDB, a avut o baza solida de fani proveniti din seria de jocuri. In acest articol, vom explora in detaliu elementele filmului, inclusiv povestea, directorul, actorii si in ce masura a facut saltul de la jocuri video la cinematografie.
Director si actori
Assassin’s Creed a fost produs de Studiourile 20th Century Fox si a fost regizat de Justin Kurzel. Acesta din urma este cunoscut pentru alte filme, cum ar fi Snowtown (2011) si Macbeth (2015). In ceea ce priveste distributia, filmul prezinta pe Michael Fassbender ca protagonist, in rolul lui Callum Lynch si Aguilar de Nerha. Alaturi de el se afla Marion Cotillard in rolul lui Dra. Sofia Rikkin, Jeremy Irons in rolul lui Alan Rikkin, si Brendan Gleeson in rolul lui Joseph Lynch.
Sinopsis
Povestea filmului urmareste aventurile lui Callum Lynch, un descendent al ordinului secret al asasinilor din perioada Evului Mediu. Capturat si dus de la inceputul condamnarii lui la moarte, Callum este adus la o organizatie numita Abstergo, care il forteaza sa utilizeze o masina numita Animus pentru a trai amintiri ale unui stramos numit Aguilar de Nerha.
Obiectivele Abstergo sunt de a localiza un artefact numit Marul lui Eden, care detine puterea de a controla libera vointa a oamenilor. Aventura lui Callum in trecut ii dezvaluie nu doar adevarul despre istoria familiei sale, ci si conflictul dintre asasini si organizatia lor rivala, Templierii, care sunt de fapt in spatele Abstergo. Pe masura ce Callum exploreaza amintirile lui Aguilar, el isi descopera abilitatile de asasin si isi cucera destinul in lupta pentru libertatea umana.
Film vs. Joc
Sa trecem in revista modul in care filmul Assassin’s Creed abordeaza adaptarea unei povesti de succes din seria de jocuri video la cinematografie:
- Povestea: Desi filmul se bazeaza pe jocuri video, povestea este o adaugare originala si nu copiaza vreun joc specific. Acest lucru permite fanilor jocurilor sa fie captivati de o poveste noua si interesanta, dar si unor evenimente si personaje familiare.
- Atmosfera: Assassin’s Creed surprinde cu succes atmosfera intunecata si misterioasa a jocurilor video, cu scene care recreaza in detaliu estetica arhitecturala si costumatia Evului Mediu, pe care fani si-au dorit-o pe ecranul mare.
- Lore: Informatiile si mitologia din spatele jocurilor video sunt respectate si prezentate intr-un mod concis publicului larg care nu a jucat jocurile. De asemenea, filmul incorporeaza elemente esentiale, cum ar fi ordinul asasinilor, Templierii si Abstergo.
- Actiune: Filmul Assassin’s Creed pune mare accent pe secvente de actiune bazate pe parcuri si lupte cu sabii. Aceasta reflecta gameplay-ul din jocurile video, in care jucatorii pot sa urce pe cladiri si sa lupte impotriva inamicilor.
Performantele actorilor
Performantele actorilor in Assassin’s Creed pot fi enuntate in cativa pasi:
- Michael Fassbender: Fiind protagonistul filmului, Fassbender reuseste sa-si aduca talentul de actor plin de energie si carisma pentru a imbogati personajele Callum Lynch si Aguilar de Nerha. Pe toata durata filmului, Fassbender poate sa transmita emotia si complexitatea necesara pentru a face personaje credibile si interesante.
- Marion Cotillard: Ca Dra. Sofia Rikkin, Cotillard aduce o exuberanta calma si controlata rolului sau. Ea isi joaca personajul cu eleganta si claritate, exprimand devotamentul persoajului fata de misiunea sa de a gasi Marul lui Eden si loialitatea fata de tatal sau.
- Jeremy Irons: Irons infatiseaza rolul lui Alan Rikkin cu o autoritate autoritara care proiecteaza convingerea ca ceea ce face este intr-adevar in interesul bun al lumii. Cu toate acestea, subtilitatile pe care le aduce rolului lui Rikkin ii permit sa arate cum acelasi personaj joaca jocuri de putere si manipulare pentru a-si atinge scopurile proprii.
Premii si recunoastere
Assassin’s Creed nu a castigat premii Oscar sau alte premii majore. Cu toate acestea, filmul a primit nominalizari si recunoastere in diferite premii de industrie. Filmul a fost nominalizat la Teen Choice Award pentru Choice Movie: Action, iar Michael Fassbender a fost nominalizat pentru Choice Movie Actor: Action.
In ceea ce priveste recenziile si recunoasterea critica, Assassin’s Creed are un scor critic de 18% pe Rotten Tomatoes, cu multi critici considerand ca filmul nu reuseste sa atinga intregul potential al seriei de jocuri. Cu toate acestea, filmul isi pastreaza o serie de fani, in special din partea celor care au apreciat jocurile video.
Concluzie
In ciuda notelor medii si recenziilor mixte, Assassin’s Creed ramane un film de actiune si aventura spectaculos pentru fanii jocurilor video si iubitorii de filme de actiune in general. Cu o poveste plina de suspans, scene de actiune captivante si personaje interesante, Assassin’s Creed ofera o incursiune in universul seriei populare de jocuri, in Africa de Nord spaniola in timpul Marii Expulzari, explorand bine cunoscutul conflict dintre asasini si templieri.
In ciuda unor puncte slabe si recenzii mixte, Assassin’s Creed ramane un exemplu decent al modului in care o poveste de joc video poate fi adaptata pentru a se potrivi cu cinematografia. Desi poate nu a capturat scopul jocurilor in totalitate, filmul a oferit o experienta unica pentru fanii seriei de jocuri si iubitorii de filme de aventura in general.