Split – Fragmentat (2016), Nota IMDB: 7.3 – Un film care îți va frânge mintea!

„Split” – Fragmentat (2016), Nota IMDB: 7.3 – Un film care iti va frange mintea!

Primul film regizat de M. Night Shyamalan din 2016, „Split” a adus cinematografului o noua definitie a filmului psihedelic. Filmul de actiune si suspans prezinta povestea disociative a unui suflet infrant, situat intr-un mediu urban cinic.

Principalii actori care prezinta aceasta poveste incitanta sunt James McAvoy, Betty Buckley, Anya Taylor-Joy si Haley Lu Richardson. James McAvoy interpreteaza noua sa personalitate, fiind extrem de talentat in prezentarea diferitelor personalitati care plutesc sub suprafata sa. Betty Buckley joaca rolul unei psihanalisti, care se lupta sa inteleaga schimbarile interioare ale lui McAvoy. Anya Taylor-Joy surpizeaza cu abilitatea sa crescuta de a interpreteaza personajul vulnerabil si complex al lui McAvoy. Haley Lu Richardson joaca rolul central, fiind cea mai vedeta dintre fetele care sunt prinse in labirintul geografic si psihologic creat de McAvoy.

M. Night Shyamalan sta in spatele acestui film aparte, fentand minele elementelor mai mult sau mai putin cunoscute din genul scufundat in mister si filmele de thriller. Nu doar aceasta, dar spune o intreaga poveste despre troublele de personalitate si potentialul terapeutic al profesionalismului.

Subiectul Filmului

Rezumatul subiectului este relativ simplu – un barbat pe nume Kevin Wendell Crumb, interpretat de James McAvoy, se lupta sa mentina controlul asupra a patruzeci si doua de personalitati morbide pe care le are. Intr-o buna zi, el rapeste trei tinere adolescente si le tine sechestrate intr-un vechi cimitir folosit ca spatiu de depozitare.

Problema lui poate fi potrivit localizata in mintea lui, acestea fiind creierul lui contorsionat si fracturat care se confrunta cu integrarea unei anume persoane si cum sa o descopere.

Personajele si Interpretarea Personajelor

Personajul principal, Kevin Wendell Crumb (James McAvoy), este un baston al disperarii si al suferintei. Marea lui tragedie este, ca in cazul multor persoanefrustrate, ca el poate controla lucrul pentru care pierde controlul: mormonul pioasa, stabilul tehnician, Hedwig (o varsta preadolescent, de opt ani) si fiaru unul, The Beast, care iese in evidenta printr-un oarecare simt al profunzimii si independentei sale.

Betty Buckley joaca rolul psihanalistului, Dr. Karen Fletcher, care incearca sa-l datajeze pe Kevin, si sa il ajute sa isi accepte gama impresionanta de personalitati.

Anya Taylor-Joy interpreteaza clar rolul principal al personajului Joyce, o mama protectoare si un lider natural al misterului. Ea se foloseste de indemanarea ei si de toate cunostintele pe care le acumulase prin vietile ei anterioare pentru a crea un plan inimaginabil prin care sa se elibereze pentru ea si pentru fetele pe care le detinea, Casey (Haley Lu Richardson) si Marcia (Jessica Sula).

Fapte Interesante Despre Film

Split a castigat 3 premii, in inclusive premiul Oscar pentru cel mai bun „Derulare a unei scene scrise.”

A fost selectat ca deschidere la Festivalul International de Film de la Bucuresti din 2016.

Foarte popular in randul publicului, filmul a generat incasari de peste 278 milioane dolari la nivel mondial.

Split a adus laolalta doi dintre regizorul M. Night Shyamalan si starul din McAvoy din The Visit (2015), un alt film de succes de-al lui Shyamalan.

De-a lungul filmului, actorul James McAvoy schimba frecvent intre aproximativ noua sau 10 accente diferite.

Stilul de regie

M. Night Shyamalan cu siguranta duce stilul sau desemnat si aduce un plus si trupa lui de actori. Se poate observa ca greutatea descrierii personajului de James McAvoy si a influentelor si sentimentelor sale se datoreaza modului in care directoarea capteaza si completeaza scenele. Split se axeaza pe folosirea unor cadre mari, impreuna cu alte secvente tocite si de apropiere, pentru a oferi spectatorilor o imagine completa a personajului si a starilor sale.

In special in cadrul scenei finale, regizorul utilizeaza abil aceasta tehnica pentru informarea spectacolului si captarea stilului sau unic si detaliat de creare a unei povesti. Folosirea elementelor cheie cum ar fi efectele vizuale, montajul, iluminarea, decorul si elementele muzicale incearca sa captureze starea emotionala a personajelor si sa retina atentia spectatorului prin prezentarea spectacolului.

Mesajul filmului

Filmul prezinta o adevarata lupta psihologica pe trei puncte de vedere – Kevin, psihanalistul si captivii. Cele mai profunde teme abordate in Split sunt cea a trezirii spirituale si a introspectiei, ceea ce aduce un plus in etichetarea misterului filmului. Intr-adevar, este evident ca Kevin este cel care isi schimba radical chipul si inima si incepe sa isi dea seama de ce are o asemenea afectiune. In acest spirit, prin limitarea libertatii de miscare si furnizarea a accesul la informatii si cunostinte, Kevin incearca sa isi reevalueze propria condamnare si sa iti schimbe perspectiva.