Top Film Noir

Top Film Noir: Filme de neuitat care te vor captiva

Filmul noir este un gen cinematografic dezvoltat in anii ’40 si ’50, cu radacini in romanele de crima si mister ale acelui timp. Aceste filme sunt caracterizate prin atmosfera intunecata, dialoguri inteligente si un puternic sentiment de cinism si fatalism. In cele ce urmeaza, ne vom scufunda intr-un top al celor mai bune filme noir din toate timpurile, de la clasicele indiscutabile pana la exemplele mai moderne si inovatoare.

Ingerul cu Fata Murdara ( Angels with Dirty Faces)

Unul dintre cele mai importante filme noir din epoca de aur a Hollywood-ului, „Ingerul cu Fata Murdara” urmareste povestea unui preot care se confrunta cu trecutul sau necinstit si o banda de pusti orfani.

Regie: Michael Curtiz
Cu: James Cagney, Pat O’Brien, Humphrey Bogart

Strazile orasului (City Streets)

In regia lui Rouben Mamoulian, acest film noir clasic evoca universalitatea si trainicia oraselor mari. Povestea se invarte in jurul relatiei dintre Nan Cooley, fiica unui mafiot, si Kid Galahad cel naiv, un boxer in devenire. Impreuna, ei incearca sa scape de viata violenta si nefasta a lumii in care s-au nascut.

Regie: Rouben Mamoulian
Cu: Gary Cooper, Sylvia Sidney, Paul Lukas

Femeia care Canta intr-o zi de ploaie (The Lady from Shanghai)

Filmul de mister si intriga ne patrunde intr-o lume in care seductia si tradarea planificatilor si dezvaluirile surprinzatoare domnesc supreme.

Regie: Orson Welles
Cu: Rita Hayworth, Orson Welles, Everett Sloane

Prapastia disperarii (Criss Cross)

Doua iubiri se infrunta in misterul, pasiunea si razbunarea acestui film noir, in care un barbat se intoarce in orasul sau natal si descopera ca fosta sa iubita s-a casatorit cu un mafiot periculos.

Regie: Robert Siodmak
Cu: Burt Lancaster, Ava Gardner, Edmond O’Brien

Faul peste linie (Crossfire)

Un film noir anti-rasist, inovator pentru epoca sa, povestea exploreaza impactul prejudecatilor si tensiunilor rasiale asupra unui grup de soldati.

Regie: Edward Dmytryk
Cu: Robert Young, Robert Mitchum, Robert Ryan

Chinatown

Un exemplu modern de film noir, „Chinatown” este un amestec seducator de mister, iubire interzisa si coruptie sistemului politic.

Regie: Roman Polanski
Cu: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston

L.A. Confidential

Povestea unui grup de politisti, cu propriile lor fortete si slabiciuni, care merg pe urmele unui ucigas in serie si ale unui sindicat al crimei, in anii ’50.

Regie: Curtis Hanson
Cu: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, Kim Basinger

Memento

„Memento” este o remarcabila incursiune in mintea unui barbat care sufera de pierderi de memorie pe termen scurt si care incearca sa-si gaseasca nevasta ucigasulu.

Regie: Christopher Nolan
Cu: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano

Indiferent daca esti un cinefil inrait sau doar un curios care doreste sa cunoasca mai multe despre aceasta lume intunecata, plina de suspans si emotii intense, filmele noir merita sa fie savurate. Cu povesti pline de rasturnari de situatie, personaje complexe si atmosfera melancolica, filmele noir au lasat o amprenta indiscutabila in istoria cinematografiei.

Previous Article
Next Article