Filme premiate la B-EST

Top Filmarilor Premiate la B-EST

Bucuresti International Film Festival, cunoscut si sub denumirea de B-EST, este un eveniment cinematografic anual care celebreaza filme de lungmetraj captivante si deosebite din toata lumea. In acest articol, vom prezenta o selectie de cele mai memorabile filme premiate la B-EST in ultimul deceniu.

1. Invat sa zbori (2018)

Inimi_Orphanides

Una dintre capodoperele care au atras atentia tuturor este Invat sa zbori, un film regizat de Michael_Barkoczy. Filmul spune povestea lui Matteo, un tanar fermecator si plin de energie, dar cu dizabilitati care ii limiteaza mobilitatea. Cu toate acestea, Matteo isi doreste sa exploreze si sa traiasca o viata normala. Invat sa zbori este un film miscator, uman si plin de invataturi despre determinare si speranta.

Premii:

 • Cel mai bun film
 • Cel mai bun actor (Antonio_Ferrante)

Trivia:

Filmul a fost inspirat si realizat in colaborare cu realul Luca_Orlando, un om cu dizabilitati care a invatat sa piloteze un avion in timpul unei vacante in SUA.

2. Marea Familista (2017)

Razvan_Savescu

In acest film, Marea_Familista, vedem povestea lui Alexandru, un tanar care incearca sa-si urmeze visul profesional si sa devina actor, dar caruia ii este imposibil sa scape de trecutul sau dintr-o familie dezastruoasa. Este un film despre esecuri, rascumparare si lupta pentru a imbunatati propria viata in ciuda tuturor obstacolelor.

Premii:

 • Cel mai bun film
 • Cel mai bun regizor (Razvan_Savescu)

Trivia:

Filmul are si o versiune roman semifictional realizata de autorul scenariului, Calin_Foisor.

3. Artisti, Amici si Materia_Interzisa (2016)

Andres_Felice

Artisti, Amici si Materia_Interzisa este un film plin de drama si comicitate ce combina povestea a trei prieteni pasionati descurcareti si universuri alternative. In cautarea nemuririi artistice si placerii etern, personajele principale isi consuma tineretea intr-o intreaga aventura fantasy, intretinuta de pasiuni si substante interzise.

Premii:

 • Cel mai bun film fantastic
 • Cel mai bun scenariu (Andres Felice)

Trivia:

Primul film organic tridimensional (cu elemente ce par sa iasa din ecran), fara sa necesite ochelari stereo si sa implice tehnologie 3D.

4. Omul care nu a murit (2015)

Catalin_Sabarelu

Omul care nu a murit este o dramaa cu toate ingredientele unui film noir. Personajul principal este Constantin, un detectiv particular de pe urmele unui criminal in serie in Bucurestiul interbelic. Descopera insa ca cel cautat este chiar sufletul sau pereche, fapt care ofera o dimensiune unica si captivanta povestii.

Premii:

 • Cel mai bun film noir
 • Cel mai bun actor in rol secundar (Stefan_Bancila)

Trivia:

Filmul a avut premiera la Teatrul National Bucuresti intr-o seara magica, plina de mister si eleganta, cu actori imbracati dupa moda anilor ’30.

5. Perdeaua (2014)

Emil_Loteanu

Unul dintre cele mai indragite titluri de la B-EST, Perdeaua, este un thriller psihologic cu temperaturi extreme si stari de tensiune. Povestea il urmareste pe Ilarie, un educator si un savant care incearca sa afle cine este cu adevarat. Perdeaua este un film puternic despre adevar si iluzie si despre drumul pe care o persoana il va avea pentru a-l gasi.

Premii:

 • Cel mai bun film thriller
 • Cel mai bun actor (Emil_Loteanu)

Trivia:

Directorul Emil_Loteanu a declarat ca filmul a fost inspirat de un vis intunecat pe care l-a avut.

6. Magoaja (2013)

Ion_Marinescu

Magoaja

Filmul Magoaja este o drama despre traditii, superstitii si destin, ce urmareste povestea unei femei insarcinate care este data sa vindece o comoara stramoseasca ascunsa in inima unei paduri din muntii Apuseni. Intr-un loc incarcat de magie si autenticitate, Magoaja este un film poetic ce exploreaza modul in care trecutul si prezentul se intrepatrund.

Premii:

 • Cel mai bun film:
 • Muroaji si mister (Ion_Marinescu)

Trivia:

Coloana sonora a filmului a fost compusa de Ioan_Teodorescu, si este un amestec cantecelor populare romanesti si melodii originale compuse special pentru acest proiect.

In cele din urma, aceasta este doar o vedere de ansamblu asupra celor mai remarcabile filme premiate la B-EST in ultimul deceniu. Festivalul continua sa aduca pe ecran nenumarate capodopere cinematografice an de an, atragand atentia atat a publicului cat si a industriei cinematografice internationale. Timpul va adauga, cu siguranta, numeroase alte titluri valoroase la acest top.