Top Filme din Anii 1950

Top Filme din Anii 1950

Anii 1950 au fost o perioada de aur pentru cinematografia mondiala, in care s-au produs unele dintre cele mai memorabile si apreciate filme din istorie. Acest articol exploreaza unele dintre cele mai bune filme din acea epoca, ordonate in liste tematice si insotite de descrieri succinte pentru a va ghida in calatoria dvs. prin vremurile in care aceste capodopere au fost create.

Cele mai bune 10 filme: Top general

 1. All About Eve (1950)

  Regizat de Joseph L. Mankiewicz, „All About Eve” este o drama fascinanta despre ambitie, egoism si rivalitate in lumea teatrului. Filmul ii are in rolurile principale pe Bette Davis, Anne Baxter si George Sanders.

 2. Sunset Boulevard (1950)

  Un alt mare film din 1950, „Sunset Boulevard” este o drama noir regizata de Billy Wilder, care prezinta povestea unei actrite in incercarea de a-si reveni in cariera. Gloria Swanson, William Holden si Erich von Stroheim joaca rolurile principale.

 3. Singin’ in the Rain (1952)

  Unul dintre cele mai cunoscute si iubite filme muzicale din toate timpurile, „Singin’ in the Rain”, este regizat de Stanley Donen si Gene Kelly. Filmul ii are in rolurile principale pe Gene Kelly, Donald O’Connor si Debbie Reynolds.

 4. On the Waterfront (1954)

  Film de referinta al anilor ’50, regizat de Elia Kazan, „On the Waterfront” exploreaza lupta unui fost boxer impotriva coruptiei din mediul sindical. Marlon Brando, Eva Marie Saint si Rod Steiger joaca rolurile principale.

 5. Seven Samurai (1954)

  Un capodopera japoneza regizata de Akira Kurosawa, „Seven Samurai” prezinta povestea a sapte samurai angajati sa apere un sat. Filmul a avut un impact major asupra cinematografiei, devenind o sursa de inspiratie pentru multe filme ulterioare.

 6. Rebel Without a Cause (1955)

  Un clasic al cinematografiei, „Rebel Without a Cause” abordeaza o problema care preocupa societatea americana in anii ’50: alienarea tinerilor. Filmul este regizat de Nicholas Ray si ii are in rolurile principale pe James Dean, Natalie Wood si Sal Mineo.

 7. 12 Angry Men (1957)

  Regizat de Sidney Lumet, „12 Angry Men” este un film remarcabil care prezinta deliberarile a 12 jurati intr-un caz controversat. Henry Fonda, Lee J. Cobb si Martin Balsam sunt doar cativa dintre actorii de marca din distributie.

 8. Vertigo (1958)

  Considerat unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor, „Vertigo” este un thriller psihologic regizat de Alfred Hitchcock. James Stewart si Kim Novak joaca in rolurile principale.

 9. Some Like It Hot (1959)

  O comedie nemaipomenita regizata de Billy Wilder, „Some Like It Hot” ii are in distributie pe Marilyn Monroe, Tony Curtis si Jack Lemmon. Filmul are la baza povestea a doi muzicieni care se deghizeaza in femei pentru a scapa de mafie.

 10. North by Northwest (1959)

  Un alt thriller memorabil al lui Alfred Hitchcock, „North by Northwest” il urmareste pe Cary Grant intr-o cursa plina de aventuri. Eva Marie Saint si James Mason joaca si ei in acest film captivant.

Cele mai bune 5 filme straine

 1. Rashomon (1950)

  Primul film japonez care a castigat notorietate internationala, „Rashomon”, in regia lui Akira Kurosawa, prezinta diferite perspective asupra unui eveniment violenta. Filmul a revolutionat modul de a spune o poveste in cinematografie si a influentat generatiile de cineasti care au urmat.

 2. Bicycle Thieves (1948)

  Un film neorealist italian regizat de Vittorio De Sica, „Bicycle Thieves” este o drama emotionanta despre problemele cu care se confrunta un tata si fiul sau intr-un mediu social dificil. Filmul este recunoscut ca unul dintre cele mai mari capodopere ale cinematografiei.

 3. Pather Panchali (1955)

  Regizat de maestrul indian Satyajit Ray, „Pather Panchali” este primul film din trilogia sa „Apu”. Filmul spune povestea copilariei dificile a lui Apu intr-un sat saracit din Bengalul rural.

 4. Wild Strawberries (1957)

  O drama a maestrului suedez Ingmar Bergman, „Wild Strawberries” urmareste povestea unui profesor in varsta in calatoria sa emotionala spre liniste si acceptare. Filmul a castigat premii internationale si a consolidat reputatia lui Bergman in industria cinematografica.

 5. The 400 Blows (1959)

  Un alt film care a capatat notorietate internationala si a lansat „Noua Vaga” a cinematografiei franceze, „The 400 Blows” este filmul de debut al lui Francois Truffaut si spune povestea unui baiat care se confrunta cu dificultati in scoala si viata de familie. Filmul are la baza experientele personale ale lui Truffaut si a avut un impact major asupra cinematografiei realiste.

Aceste filme din anii 1950 nu numai ca au schimbat industria cinematografica din acea perioada, ci au continuat sa influenteze si sa inspire multe dintre capodoperele care au urmat. Daca sunteti un adevarat cinefil, nu trebuie sa ratati aceste filme care au facut istorie in lumea cinematografiei.