Cele mai bune filme de talk show

Cele mai bune filme de talk show

The Truman Show (1998) – Cat de departe poate merge o drama in direct?

Unul dintre cele mai apreciate si memorabile filme de talk show din toate timpurile este, cu siguranta, The Truman Show (1998), cu Jim Carrey in rolul principal. Filmul spune povestea lui Truman Burbank, un om al carui intreg univers este prezentat intr-un spectacol de televiziune care se desfasoara intr-un decor gigantic in care toate persoanele din jurul lui sunt de fapt actori si toate situatiile pe care le intalneste sunt regizate.

Aspecte de discutat in emisiune:

 • Realitatea construita in jurul lui Truman.
 • Trairile si descoperirile personajului pe masura ce afla adevarul.
 • Decizia lui de a se confrunta cu situatia si de a parasi lumea in care a fost captiv toata viata.

Frost/Nixon (2008) – O confruntare istorica intr-un talk show

Frost/Nixon (2008) prezinta povestea adevarata a unei serii de interviuri de televiziune realizate in 1977 de jurnalistul britanic David Frost cu fostul presedinte al SUA Richard Nixon, in care acesta ii pune intrebari despre afacerea Watergate. Acest film de talk show este un excelent exemplu de docudrama politica, cu un joc excelent din partea actorilor Frank Langella si Michael Sheen care interpreteaza personajele principale.

Subiecte de discutie ale filmului:

 • Metodele pe care Frost le-a utilizat pentru a-l face pe Nixon sa recunoasca implicarea sa in scandalul Watergate.
 • Strategia lui Nixon de a evita intrebarile patrunzatoare si a-si prezenta povestea in avantajul sau.
 • Impactul acestor interviuri asupra vietii politice si istoriei americane.

The King of Comedy (1982) – O comedie neagra despre obsesia pentru faima

The King of Comedy (1982) este un film regizat de Martin Scorsese cu Robert De Niro in rolul principal, Rupert Pupkin, un comendiant aspirant care incearca sa ajunga celebru si sa fie invitat intr-un talk show prominent condus de Jerry Langford (interpretat de Jerry Lewis). Filmul prezinta obsesia lui Pupkin pentru calea catre succes si modul in care devine tot mai disperata si deliranta in incercarea sa de a-si atinge obiectivul.

Puncte de discutie interesante:

 • Liniile subtiri intre realitate si fantezie in film si cum acestea se aplica lumii showbiz.
 • Elementele de satira si umor negru care exploreaza obsesia culturii pop pentru faima si succes.
 • Interpretarile excelente ale lui De Niro si Lewis, care creeaza tensiune si drama in aceasta poveste in mare parte comedie.

Good Night, and Good Luck (2005) – Un film istoric despre integritatea jurnalistica

Good Night, and Good Luck (2005) este un film biografic in care George Clooney si David Strathairn interpreteaza personaje istorice care au avut de infruntat perioada de McCarthyism si explozia acuzatiilor de comunism in Statele Unite in anii 1950.

Tematice abordate in film:

 • Rolul si responsabilitatea mass-media in evidentierea falselor acuzatii si in lupta pentru dreptate.
 • Curajul jurnalistului Edward R. Murrow in a-si folosi platforma de televiziune pentru a expune abuzurile politice ale senatorului Joseph McCarthy.
 • Tensiunile si presiunile culturale ale perioadei de McCarthyism si ce inseamna pentru jurnalism si societate in ansamblu.

Barton Fink (1991) – Drama satirica si melancolica a unui scenarist in cautarea succesului

Barton Fink (1991) este un film al fratilor Coen care infuzeaza genurile de comedie, drama si thriller psihiatric in povestea lui Barton Fink, un scenarist aspirant care incearca sa se impuna in lumea vazuta de multe ori ca „ecranul mic” al televiziunii, adica talk show-urile.

Idei de discutie:

 • Alienarea personajului principal si rolul pe care industria cinematografica il joaca in exagerarea acestei stari.
 • Elementele satirice ale industriei divertismentului si arta comediei in contextul acestui gen de film.

Aceste filme de talk show sunt esentiale pentru oricine doreste sa exploreze cat de adanc poate patrunde acest gen de film. Este momentul perfect sa luati popcornul si sa va pregatiti sa vizionati aceste capodopere cinematografice care va vor lasa cu siguranta impresionati si inspirati.