Filme premiate la DaKino

Top filme premiate la Festivalul International de Film DaKino

Festivalul International de Film DaKino este un eveniment anual care isi propune sa promoveze si sa aduca in atentia publicului larg cele mai bune filme independente, atat din Romania, cat si din strainatate. De-a lungul celor peste 25 de editii ale festivalului, numeroase filme au fost premiate, iar unele dintre ele au devenit adevarate hituri. In acest articol, vom arunca o privire asupra celor mai memorabile filme premiate la DaKino de-a lungul timpului, pe categorii si genuri.

Cele mai bune filme de lungmetraj

1. Gala (2022)

Gala este un film romanesc regizat de Radu Jude, care a castigat Trofeul DaKino pentru cel mai bun lungmetraj. Povestea urmareste trairile unei actrite de teatru care se confrunta cu probleme grave de sanatate in urma unui accident pe scena. 

2. Malmkrog (2020)

Malmkrog de Cristi Puiu a castigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj la editia din 2020 a festivalului DaKino. Filmul prezinta intamplari din viata unui grup de aristocrati, care se intalnesc intr-o casa somptuoasa sa discute despre religie, moralitate si politici sociale. 

3. QED (2019)

In 2019, filmul QED, regizat de Andrei Gruzsniczki, a castigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj la DaKino. Filmul relateaza un conflict intre un profesor universitar si fiica acestuia, dupa ce tanara a intrat intr-o secta. 

Cele mai bune filme de scurtmetraj

4. Intregalde (2021)

Intregalde este un scurtmetraj romanesc regizat de Radu Muntean, care a castigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la editia din 2021 a Festivalului International de Film DaKino. Povestea se concentreaza asupra unui grup de voluntari care se confrunta cu obstacole neprevazute in timpul unei misiuni de ajutorare intr-o zona izolata. 

5. Nan Fang Shao Nv (2019)

Un alt scurtmetraj de succes este Nan Fang Shao Nv, regizat de Wei Shujun, care a primit premiul DaKino pentru cel mai bun scurtmetraj in 2019. Filmul urmareste povestea unei fete care isi incearca norocul ca actrita in China contemporana. 

Cele mai bune documentare

6. Un tata (2021)

Un tata este un documentar romanesc regizat de Diana Nicolae, care a primit premiul pentru cel mai bun documentar la editia din 2021 a festivalului DaKino. Povestea exploreaza relatia dintre un tata si fiul sau adoptiv, luptele si emotiile traite intr-un context social complex. 

7. A casa dos Mortos (2020)

A casa dos Mortos este un documentar regizat de Debora Diniz si Ana Carolina V. Soares, care a castigat premiul DaKino pentru cel mai bun documentar in 2020. Filmul abordeaza teme precum abuzul de putere si conditiile inumane in inchisorile din Brazilia. 

Cateva filme notabile din competitia de debut

8. Panic Attack (2020)

Panic Attack este un film regizat de Pawel Maslona, care a castigat premiul pentru cel mai bun debut la editia din 2020 a festivalului DaKino. Comedia neagra prezinta diverse personaje care se confrunta cu situatii absurde si extrem de stresante. 

9. Ilegitim (2016)

Ilegitim, un film dramatic romanesc regizat de Adrian Sitaru, a obtinut premiul pentru cel mai bun debut in 2016. Incarcat de tensiune, filmul prezinta un triunghi amoros complicat intre doi gemeni si o fata misterioasa.

Acesta a fost topul celor mai bune filme premiate la Festivalul International de Film DaKino. Diversitatea temelor, abordarilor si stilurilor face ca acest festival sa fie un eveniment interesant si atractiv pentru cinefili. Vizionarea acestor filme reprezinta o oportunitate de a descoperi noi talente, povesti fascinante si perspective inedite in lumea cinematografiei.