Filme premiate la NexT

Filme premiate la NexT: Topuri si liste cu descrieri

NexT International Film Festival reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Romania, axandu-se pe filme de scurtmetraj, si punand in prim plan descoperirea si promovarea tinerilor talente internationale. In acest articol vom trece in revista cateva dintre cele mai bune si interesante filme premiate in diferite editii ale festivalului NexT.

Top 3 Filme premiate in editia NexT 2019

 1. Cadoul de pe Marte, regia Alex Doppelganger link catre IMDB

  Filmul Cadoul de pe Marte este castigatorul Marele Premiu al Competitiei Internationale NexT 2019. Povestea amuzanta si originala a lui Doppelganger se concentreaza pe o posibila intoarcere a omului pe Marte si pe modalitatea prin care viitorul se intrepatrunde cu amintirile sale din copilarie. Un film despre cum trebuie sa ne depasim prejudecatile pentru a imbratisa oameni si lumi noi.

 2. Monsieur a peur des couleurs (Domnul se teme de culori), regia Steve Hili

  Castigatorul Premiului Publicului la NexT 2019 este o comedie plina de umor britanic despre cum un barbat incearca sa-si infraneze nevrotismul si sa se bucure de viata. Protagonistul se implica intr-o serie de momente amuzante in incercarea sa de a se adapta la lumea exterioara, facand in acelasi timp o introspectie asupra sentimentelor de frica si anxietate generata de trecutul sau.

 3. Carti rare, regia Liviu Cabas

  Acest film romanesc a fost premiat cu Trofeul Arte et Essai in cadrul NexT 2019. Carti rare exploreaza o latura mai putin cunoscuta a colectionismului de carti si obiecte de arta, si anume interfata dintre pasiunea pentru anticariat si atractia periculoasa catre lumea clandestina a hotiei de arta.

Top 3 filme premiate in editia NexT 2017

 1. Ascensao (Inaltare), regia Pedro Peralta link catre IMDB

  Un film despre regenerarea sufletului uman, evenimente despre naivitate, imperfectiuni si sacrificiu. Inaltare isi urmareste protagonistii printr-un labirint de relatii si conflict intern, studiind modul cum comunicam si intelegem celalalt.

 2. Maheu (Palaria), regia Nicolae Constantin Tanase

  Un alt film romanesc, Palaria, a obtinut Marele Premiu Arte et Essai in cadrul NexT 2017. Palaria este o adaptare dupa o poveste de Ion Creanga si abordeaza cu un umor fin si plin de imaginatie probleme actuale si atemporale.

 3. Spokke (Spirit), regia Michal Pruski

  Spirit a castigat Premiul Special al Juriului la NexT 2017 datorita excentricitatii si a originalitatii abordarii horror-ului traditional. Acest film despre un hanter amical si nematerializat ce incearca sa inlesneasca dialogul dintre o familie al carui trecut si ambitiile personale genereaza tensiuni in birocratia actuala din Republica Moldova.

Lista competitiei NexT 2015

Unele dintre cele mai interesante scurtmetraje si marurii artistice ale timpului pot fi remarciate in urmatorii participanti ai NexT 2015:

 1. Statul, regia Cristi Iftime (Castigator Marele Premiu al Competitiei Internationale in 2015)
 2. Bet-atindi Koman Ayta / Imi place foarte mult sa cutreier strainatatea, regia Silvius Balan (Castigator Premiul Special al Juriului in nexT 2015)
 3. Seppuku, regia Kote Camacho
 4. Zinneke, regia Remi Allier
 5. Angustia (Tradator), regia Pedro Peralta
 6. Ce se intampla cand cazi., regia Florin Babei
 7. Capital(Micutul Michael in Calatoria Mare, regia Alexandru Najean si Dror Shaul

Aceste filme premiate la NexT atesta nu doar calitatea si interesul artistic al scurtmetrajelor, dar si varietatea temelor si stilurilor pe care competitia se intemeiaza. Prin viziunea unei noi generatii de tineri cineasti, NexT ne ofera pelicule eclectice si povesti deosebite, de recapatat si impartit in bucuria celor care cauta cu emotie ce ofera necesitatea de a visa, ingana si redescopere lumea.