Filme romanesti

Topul filmelor romanesti: o calatorie in lumea cinematografiei autohtone

Cinematografia romaneasca a parcurs un drum lung si plin de provocari de-a lungul istoriei sale, iar astazi continua sa impresioneze si sa captarce publicul atat autohton, cat si international. Asadar, haideti sa facem o scurta calatorie in universul filmelor romanesti, descoperind cele mai de succes titluri si categorii pe care aceasta industrie le-a adus in fata iubitorilor de film. Iti prezentam 3 topuri diferite care prezinta clasamente ale celor mai reprezentative filme romanesti.

Top 10 filme romanesti de succes

 1. Reconstituirea (1970) – Regizor: Lucian Pintilie
  O satira acida indreptata impotriva regimului comunist si a conformismului din societate, care prezinta o reconstituire simulata a unei crime comise de doi adolescenti.

 2. Filantropica (2002) – Regizor: Nae Caranfil
  Un film captivant si amuzant, despre un profesor de vioara care este atras intr-o retea de escrocherie si despre cum acesta isi da seama ca soarta sa depinde acum de cat de bine poate sa joace teatru.

 3. Moartea domnului Lazarescu (2005) – Regizor: Cristi Puiu
  O drama puternica despre sistemul sanitar romanesc si despre indiferenta caracateristica romaneasca, prezentata sub forma unei tragicomedii.

 4. 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007) – Regizor: Cristian Mungiu
  Gazda de Premii, acest film a adus din nou in atentia publicului international cinemaul romanesc. Povestea relatata descrie tensiunile si relatia dintre doua studente, dintre care una doreste sa faca un avort.

 5. California Dreamin’ (nesfarsit) (2007) – Regizor: Cristian Nemescu
  Un film in care se combina in mod briliant genurile de comedie, drama si satira, oferind o radiografie a societatii romanesti atunci cand un tren militar american ramane oprit intr-un mic orasel romanesc.

 6. Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010) – Regizor: Florin Serban
  Un film care abordeaza tema violentei si a cautarii de sine, intr-un context in care principalul personaj este un tanar prizonier care urmeaza sa fie eliberat si incearca sa puna in practica abilitatile sale emotionale.

 7. Aurora (2010) – Regizor: Cristi Puiu
  O drama psihologica complexa care exploreaza misterul torentului de violenta si alienare ce cuprinde personajul principal.

 8. Dupa dealuri (2012) – Regizor: Cristian Mungiu
  O analiza amanuntita a relatiei dintre religie, autoritate si sexualitate, filmul a avut un impact semnificativ atat pe plan international, cat si in tara.

 9. Toata lumea din familia noastra (2012) – Regizor: Radu Jude
  Un film intens, provocator si in acelasi timp amuzant, despre problemele familiale si lupta pentru custodia copilului.

 10. Aferim! (2015) – Regizor: Radu Jude
  Filmul castigator al premiului Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, acest western istoric prezinta in mod tragicomic realitatea despre persecutia romilor in tara noastra.

Top 5 filme romanesti de comedie

 1. B.D. intra in actiune (1985) – Regizor: Mircea Dragan
 2. Buna seara, Irina (1980) – Regizor: Andrei Blaier
 3. Mihai Viteazul (1970) – Regizor: Sergiu Nicolaescu
 4. Nea Marin miliardar (1979) – Regizor: Sergiu Nicolaescu
 5. Secretul lui Nemesis (1985) – Regizor: Geo Saizescu

Top 5 filme romanesti dramatice

 1. Despre moromete si caini (2016) – Regizor: Bogdan Mirica
 2. Doua lozuri (2016) – Regizor: Paul Negoescu
 3. Fixeu-ti viata (2017) – Regizor: Igor Cobileanski
 4. Morometii (1987) – Regizor: Stere Gulea
 5. Un pas in urma serafimilor (2017) – Regizor: Daniel Sandu

Aceste topuri alcatuiesc o lista de filme selectate care te pot indruma in descoperirea cinematografiei romanesti. Sigur, lista poate continua si e important sa nu uitam vechile filme romanesti care au inspirat generatii intregi si au fundamentat cinematografia autohtona.

Previous Article
Next Article