Filme SUA

Topul Filmelor Americane: O Calatorie Prin Istorii Memorable

Cinematografia americana a fost intotdeauna una dintre cele mai puternice si influente din lume. Munca prestigioasa a regizorilor, scenaristilor si actorilor talentati a facut din SUA un punct de referinta in industria cinematografica. Astazi vom prezenta un top al celor mai bune filme americane care au lasat in urma amintiri memorabile.

Cele mai bune filme americane realizate in perioada de aur a cinematografiei

La inceputul secolului 20, enigmatica epoca de aur a cinematografiei s-a evidentiat prin aparitia unor filme care au consolidat-ul in timp. Asadar, in aceasta sectiune am identificat 3 titluri memorabile:

 1. Casablanca: Un bar din Maroc devine scena unor intalniri sentimentale si politice intre expatriati, spioni si ofiteri de rang inalt. Acest film a castigat 8 premii Oscar si este cunoscut pentru replicile memorabile si povestea, melodia „As Time Goes By“ si prezenta magnetica a lui Humphrey Bogart si Ingrid Bergman.
 2. Gone with the Wind: Povestea dramatica a lui Scarlett O’Hara de-a lungul si de-a latul vietii in sudul Americii in perioada Razboiului Civil si Reconstructiei. Marseza in prezent ca unul dintre cele mai de succes filme din toate timpurile, si s-ar putea sa stiti citatul faimos al lui Clark Gable: „Frankly, my dear, I don’t give a damn.”
 3. Some Like It Hot: O comedie clasica in care d DOUa muzicieni martorii la un masacru se deghizeaza si se alatura unei formatii de femei pentru a evita gangsterii. RoLurile interpretate de Marilyn Monroe, Tony Curtis si Jack Lemmon au fost aclamate pentru impactul lor asupra genului de comedie pe parcursul a numeroase decenii.

Filme americane care au revolutionat cinematografia

Arta creatiei cinematografice a crescut de-a lungul anilor si a generat filme ce au adus noi elemente in domeniu. Iata cateva dintre ele:

 1. The Godfather: Acest film, regizat de Francis Ford Coppola, este o adaptare a romanului lui Mario Puzo despre familia mafiota Corleone, unde Marlon Brando si Al Pacino sunt protagonistii. A exercitat multa influenta asupra cinematografiei, imprumutand metode de storytelling care influenteaza si astazi multe filme despre crima organizata.
 2. Pulp Fiction: Quentin Tarantino surprinde in acest film povestea unui grup de personaje unice care se intersecteaza intr-o serie de evenimente violente. Incorporand dialogul rapid si convingator, stilul excentric si constructia narativa neconventionala, acest film a captivat publicul si continua sa-i inspire pe regizorii actuali.
 3. The Matrix: Filmul fratilor Wachowski a avut un impact urias asupra cinematografiei, cu un continut vizual si tehnici de filmare revolutionmante. A introdus de asemenea conceptul de „bullet-time“ si a ridicat standardele in ceea ce priveste efectele speciale si simbolismul in film.

Cele mai recente realizari memorabile ale cinematografiei din SUA

Vremea a trecut si cinematografia americana continua sa ne impresioneze cu filme valoroase, asadar in cele ce urmeaza,iti voi prezenta trei filme recente:

 1. The Shape of Water: Dirijat de Guillermo del Toro, acest film exploreaza povestea unei femei mute din timpul razboiului rece, care se indragosteste de o creatura acvatica. A castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film in 2018, fiind deosebit de apreciat pentru efectele vizuale fantastice si personajele puternice.
 2. La La Land: Musical contemporan ce combina o poveste de dragoste clasica cu numere muzicale spectaculoase. A stabilit un record si a castigat istoricul premiu Oscar pentru cel mai bun regizor – Damien Chazelle si cel mai bun actress – Emma Stone.
 3. Moonlight: Acest film explorand lumea astazi cu povestea kidderie lui Chiron, un tanar de culoare din Miami care se lupta sa-si dezvolte propria identitate, Moonlight a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film in 2017, si pana azi rasuna prin realitatea americana.

Filme americane de cult

In final, avem lista de filme de cult ce si-au pus amprenta in cinematografie:

 • Fight Club, un film incarcat de enigme si ideologii puternice, bazat pe romanul omonim al lui Chuck Palahniuk.
 • The Big Lebowski, o comedie amuzanta care a ajuns sa aiba adepti in toata lumea deavmul vostrilor.
 • Rocky Horror Picture Show, desi a inceput ca o piesa de teatru, versiunea filmului a devenit un fenomen cultural cu sute de fani impatimiti – cu multiple reprezentantari timpurie si memori memorabile.

Toate aceste filme amintite au adus ceva special si valoros pe ecran, consolidarea retinei culturale americane si formand repere ale acestui mestesug cinematografic. Asadar, cine parcurge acest top al filmelor memorabile ne invita sa facem o calatorie fascinanta prin istoria Amercii si a lumii contemporane.

Previous Article
Next Article