Jason Bourne (2016), Nota IMDB: 6.6 – Spionajul nu a fost niciodată mai palpitant!

Jason Bourne (2016): Regizat de Paul Greengrass, cu actrita Alicia Vikander si actorul Matt Damon

O privire nostalgica la seria de succes a lui Jason Bourne; spionajul, actiunea si suspansul data de subiectul acestui film, nu au fost niciodata mai palpitante.

Reprezentand continuarea deopotriva a si sequelul din 2007 al seriei Bourne, intitulat The Bourne Ultimatum, filmul Jason Bourne raspunde din nou pozitiv in salile de cinema. Desi nu a obtinut niciun premiu Oscar, acest film a primit totusi aprobari decente de la spectatori si critici.

Sinopsis

Cu mai bine de 10 ani in urma, Jason Bourne (Matt Damon) a fost obligat sa plece de la CIA in cautarea adevaratei sale identitati. Acum, el se intoarce si de data aceasta el vrea raspunsuri. De data aceasta, Jason isi da seama ca s-a nascut pentru lupta intr-o lume a spionilor in care nimeni nu poate fi incredintat. Acesta incheie aliatii hibrid, surprinzatoare si uneori chiar neplacute, pe toata lumea din ce in ce mai intunecata.

In rolurile principale se afla Matt Damon, de care ne-am indragostit in aceasta serie, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones, Vincent Cassel si Julia Stiles. De asemenea, Paul Greengrass a regizat mai bine de o treime din aceasta serie.

Actiune

Filmul incepe cu Jason care traieste in exil si e disponibil doar pentru treburile sale underground. Intr-o actiune de hotarare de razbunare din partea lui Julia Stiles, Nicky Parsons (actrita The Devil Wears Prada si Scott Pilgrim Vs. The World) se revolta impotriva CIA si se foloseste de informatiile lui Bourne pentru a dezvalui secrete ilegale ale agentiei.

In urma acestei actiuni, vechii lui prieteni, Heather Lee (Alicia Vikander) si CIA Directorul Robert Dewey (Tommy Lee Jones), incearca sa-l opreasca pe Bourne, pentru a preveni ca CIA ar putea fi dezvaluita publicului larg. Se angajeaza atunci conectorul criminal si membru al fratiei Elia Domaya (Vincent Cassel) pentru a ajunge la Bourne si a-l curma.

Razboiul se muta la nivel global, de la Berlin, Londra si Grecia, pana la Las Vegas, iar Bourne trebuie sa colaboreze astfel cu Nicky Parsons pentru a-si gasi adevarata identitate si pentru a sta la distanta in afara de cei care incearca sa-l captureze.

Bourne are arme si „dansul nevazut” pentru a se lupta, precum si abilitati de supravietuire supranaturale cu ajutorul carora el se poate stinge neobservat.

Subactiune

Elia Domaya (Vincent Cassel) vrea sa scape de blestemul pe care programul de operatii speciale l-a facut pe el si pe alte persoane. Avea nevoie de Bourne pentru toate straturile asupra raspunsurilor si obiectivelor sale personale. Fara sa-si cunoasca motivatia si impotriva vointei lui, Bourne se alatura Domaya pentru a obtine adevarul despre propria sa persoana.

In timpul luptei lor personale si legaturii cu CIA, Bourne si Domaya afla de la ex-agentul Leonid (Gramazin) ca cei doi erau parte a unui program de genetica de la sfarsitul secolului al XX-lea care includea experiente de samanizare cu diferite toxine si nanotehnologia unui program de asasin militar. Aceste informatii ii emotioneaza pe Bourne si Domaya si inteleg cine sunt si de ce sunt in aceasta lupta.

Pe langa toate aceste subiecte, filmul aduce cu succes si elementele de razboi psihologic. Acestea implica controale mainilor de cercetare in domeniul tehnologiei, acestea fiind folosite pentru a oferi o mai mare siguranta sau a fi folosite ca arme in lupta. Intrecerile, expeditiile, luptele de strada si hibridul de actiune al acestui film, demonstrand cauzele de la baza razboiului psihologic, fac acest film incantator si palpitant.

Personajele si performantele

Matt Damon revine cu acest rol, el oferind o performance invaluita in antranantem si mister. El joaca acesta pozitii incredibil de bine, aparandu-si ca un adevarat super-eroi. Dovenind intensitatea lui mistica si firea sa aspra si lipsita de sentimente, Damon ofera o auditie puternica si memorabila a lui Jason Bourne.

Tommy Lee Jones aduce un plus de savoare la acest film prin cele cateva aparitii. El joaca rolul Directorului Robert Dewey, cu siguranta fiind una dintre cele mai interesante figuri ale acestui film.

Julia Stiles joaca rolul Nicky Parsons, ea fiind responsabila cu aparitiile sale de-a lungul intregii serii. Ea joaca bine rolul secundar de data aceasta, oferind o auditie respectabila.

Vincent Cassel se reintoarce in calitatea de producator de film de cateva aparitii anterioare in aceasta serie si joaca in continuare rolul unuia dintre inamicii lui Bourne. Cu toate ca rolul lui e subtire si neaplicat pe alocuri, el isi intareste tonul increderii si acceptarii luptei voalate a lui Bourne.

Alicia Vikander joaca rolul Heather Lee, care lucreaza la CIA si constata ca tehnologia se afla la un pacat de inginerie. Ea lucreaza cu Bourne in sens invers din cauza acelor libertati pe care le poate oferi in compartimentul sau. In ciuda haosului creat de arme military-grade, scenariul ofera locul ei perfect in lupta lui Bourne.