Hacksaw Ridge – Până în ultima suflare (2016), Nota IMDB: 8.1 – Un erou pacifist în mijlocul războiului!

Hacksaw Ridge – Pana in ultima suflare

Hacksaw Ridge – Pana in ultima suflare, este un film in regia lui Mel Gibson, lansat in anul 2016, avandu-l ca protagonist pe Andrew Garfield (Desmond Doss) si ca co-protagonisti pe Luke Bracey (Smitty Ryker), Hugo Weaving (Tom Doss) si Vince Vaughn(sergent Howell). Filmul a primit mai multe premii precum premiul David di Donatello, premiul Grand Bell sau premiul pentru cel mai bun film la premiile BAFTA si a fost nominalizat pentru 8 premii Oscar, castigand un premiu Oscar pentru cea mai buna montare sonora.

Scurta informatie despre film si actori

Hacksaw Ridge se centreaza pe povestea lui Desmond Doss, un medic militar american si de obarsie baptista, reala, despre care s-a facut o biografie in urma cu ani. Desmond a fost singurul militar american si singurul medic militar al II-lea Razboi Mondial care a evacuat peste 75 de raniti in potential periculos de razboi de pe Hacksaw Ridge, de pe versantul maquis lui Okinawa, Japonia in anul 1945; toate acestea, el fiind medic militar de prim ajutor si membrul unei unitati de asalt. El a primit cea mai inalta decoratie pentru eroism, Medalia de Onoare, din partea Congresului SUA.

Protagonistul, Andrew Garfield, este un actor american-britanic si unul dintre primii trei actori care a castigat un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor in rol in anul 2009. Se poate spune ca Garfield s-a facut remarcat deja incepand cu rolul din The Social Network, un film care a castigat 3 premii Oscar.In acelasi an el a primit premiul BAFTA la categoria cel mai bun actor in rol principal si a fost primul actor si membru al BAFTA Return of the Class, in anul 2010.

Luke Bracey (Smitty Ryker) este un actor australian care a devenit cunoscut ca actor, dupa ce a jucat in seria Home and Away si in rolul principal pentru Gatchaman. De asemenea, el a jucat alaturi de alti actori precum John Travolta si Arnold Schwarzenegger in filmul de actiune a lui Breck Eisner, The Expendables 3.

Hugo Weaving (Tom Doss), unul dintre cei mai cunoscuti actori Australia, care a jucat in blockbusteruri precum Matrix, Lord of the Rings sau Captain America este actorul care interpreteaza rolul lui Doss, parintele lui Desmond Doss din filmul Hacksaw Ridge.

Vince Vaughn (sergent Howell) este un actor cunoscut, comedian si producator american. El a jucat in numeroase filme, printre care The Internship si Jurassic World. El a primit premiul Emmy Award pentru televiziune in anul 2005 si a fost nominalizat la premii Golden Globe pentru rolul sau din filmul True Detective.

Descrierea filmului

Hacksaw Ridge este un film de razboi impresionant, inspirat din povestea autentica a lui Desmond Doss, psihiatrul militar si membru al Corpului Medical al Armatei Statelor Unite.

Actul 1 se concentreaza pe viata lui Desmond Doss si pe motivatia sa pentru a se alatura trupelor de asalt. Acesta se angajeaza in armata in ciuda atitudinii sale pacifiste, de a nu folosi arme pe campul de lupta, si de a se opune omorarii prizonierilor. Desmond Doss este extrem de spiritual, iar acest lucru il determina sa considere ca incalcarea principiilor sale a lui Dumnezeu inseamna o mortificare spirituala.

Actul 2 se desfasoara in Hacksaw Ridge, Monstrul Sud, in Sud-Estul Asiei, unde batalia cu numele de cod „Monstru” constitue un moment crucial pentru victoria americana in Pacific. Actul culminant este atacul impotriva muntele Hacksaw Ridge din Okinawa, unde Desmond Doss se ofera voluntar pentru a salva militari raniti. El devine cel mai de obicei primul persoane care se zbate in scena luptei, incercand sa aduca pe cat posibil ranitii inapoi la camp.

Actul 3 ilustreaza cea mai admirabila actiune a lui Desmond Doss, evacuarea militarilor raniti din „iadul fara sfarsit”. El si prietenul sau Smitty Ryker folosesc echipamentul de prim ajutor pentru a ajuta la tragerea si transportarea ranitilor in siguranta. Actiunea sa uimitoare devine tinta unui nor de artilerie japoneza care apar in mijlocul noptii si matura raul chiar inainte ca majoritatea soldatilor sa fie transportati in siguranta. Cu toate acestea, Doss si Ryker reusesc sa evacueze fiecare persoana si sa faca in asa fel ca trupa lor sa supravietuiasca.

Premii Oscar obtinute

Hacksaw Ridge – Pana in ultima suflare a fost nominalizat pentru 8 premii Oscar, iar printre acestea se numara cele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor in rol principal, cel mai bun actor in rol secundar, cel mai bun montaj, cel mai bun live-action short si cel mai bun mixaj sonor.