The Great Wall – Marele Zid (2016), Nota IMDB: 6.0 – Cum să te lupți cu monștri de pe un zid vechi de sute de ani!

The Great Wall – Marele Zid (2016), Nota IMDB: 6.0

The Great Wall – Marele Zid este un film de actiune si fantasy din 2016 regizat de extraordinarul Zhang Yimou, cunoscut pentru opere ca Hero (2002) si Curse of the Golden Flower (2006). Scris de Carlo Bernard, Doug Miro si Tony Gilroy, filmul are un buget de net super-imbogatit de aproximativ $150 milioane de dolari si reprezinta colaborarea dintre producatorii americani Legendary Pictures si Studio 8, impreuna cu producatorii chinezi Le Vision Pictures si China Film Group Corporation.

The Great Wall – Marele Zid este povestea lui William Garin (Matt Damon), un soldat cu mare curaj care nu se teme sa-si arate abilitatile intr-un chinuri de lupta. El merge in Asia alaturi de tovarasul sau Tovarasul Pero Tovar (Pedro Pascal), unde gasesc Marele Zid. Ei sunt capturati de Marea Armata Chineza si aruncati in temnita. Acolo, ei descopera ca Marele Zid a fost construit pentru a tine inauntru creaturi numite Taotie. Aceste creaturi au fost evocate sa distruga orasele chineze in fiecare deceniu, si abia au fost tinute la bay in spatele Marelui Zid. Acum, ele incercau din nou sa-si gaseasca calea in afara zidului pentru a ataca orasele chineze si pentru ale face sa devina haos.

Personajele principale apartin Maretului Zid sunt interpretate de Matt Damon (William Garin), Pedro Pascal (Tovarasul Pero Tovar), Willem Dafoe (The Ballard), Andy Lau (Comandantul Lin Mae), ce reprezinta Marea Armata Chineza si Jing Tian (Comandanta Tovarasa Wu). Aceste personaje lupta impreuna pentru a opri creaturile datotie care incearca sa intre pe portile Marelui Zid. Kung Fu combinat cu asaltul mecanic fac din acest film unul din cele mai spectaculoase filme pe care le-am vazut. Primele doua acte ale filmului se axeaza pe lupta dintre creaturile Taotie si Marea Armata Chineza. In timpurile in care se desfasoara actiunea, decorurile sunt deosebit de bine realizate, iar luptele sunt impresionante.

The Great Wall – Marele Zid a fost nominalizat la 37 de premii si a castigat 9 din ele, incluzand Boston Society of Film Critics Award si Washington DC Area Film Critics Association Award pentru regizorul Zhang Yimou.

Filmul a primit critici destul de negative, fiind catalogat drept un blockbuster de actiune de baza cu prea mult accent pus pe spectacolul vizual si cu prea putin preocupare de a livra o poveste interesanta. Nota IMDB a filmului The Great Wall este de 6.0 / 10.

Se pare ca Marele Zid este unul dintre cele mai vechi si mari simboluri ale Chinei. Ansamblul s-a construit in urma cu mii de ani si se crede ca poate fi vazut de pe Luna. Asa cum se spune: Marele Zid a fost construit pentru a impiedica monstrii sa intre in China. Acest lucru se pare ca este si mai real in filmul The Great Wall de la Zhang Yimou.

Filmul se desfasoara in nordul Chinei in secolul al 12-lea si incepe cu personajul principal, William Garin, calatorind cu un grup de mercenari traversand drumurile pustii ale Asiei. El isi castiga existenta produsului de comercializare si prin uciderea dragonilor, care de fapt sunt niste monstri mythici. Printr-o intamplare a destinului, ei vin in fata Marelui Zid al Chinei, care este singurul bariera suficient de puternica pentru a tine inapoi armata taotie.

Monstri taotie se gasesc numai in mitologia chineza. Acestea sunt creaturi cu blana neagra cu solzi, cu doua capete si o gura uriasa. Monstrii apar periodic si devin o problema majora pentru imperiul chinez si Marele Zid. Pentru a invinge taotie, Marea Armata Chineza creeaza o forta unica, cu membri diferiti impartiti in patru comenzi:

  1. Comandantul Lin Mae (Andy Lau), luptator al celor mai stravechi stiluri chinezesti
  2. Comandanta Tovarasa Wu (Jing Tian), una dintre cele mai curajoase si mai abile luptatori din Marele Zid
  3. Ballard (Willem Dafoe) – un calaret european cu o armura tehnologica de inalta calitate
  4. William Garin (Matt Damon) si Pero Tovar (Pedro Pascal) – doi mercenari aventurieri care s-au alaturat luptei.

William este cel mai curajos si talentat soldat si il provoaca pe Lin Mae. El invata pe Marea Armata Chineza cum sa lupte si sa se pregateasca pentru un asalt monstruos al Marelui Zid. Combinatia perfecta de strategie militara, stiinta si tehnologie aliatilor cu arme si tehnici de lupte chinezesti va salva orasele chineze de invasionarea monstrilor Taotie.