Leo Tolstoy: O incursiune în viața și opera marelui scriitor rus

Leo Tolstoy: O incursiune in viata si opera marelui scriitor rus

Leo Tolstoy a fost un scriitor si filosof rus, marele autor al cartilor Guerra si pace si Anna Karenina. Cariera sa in literatura i-a conferit recunoasterea mondiala si trairea sa a fost cunoscuta pentru complexitatea sa psihologica.

Date biografice

 • Leo Tolstoy s-a nascut la 28 august 1828, in orasul Tula, Rusia
 • S-a casatorit cu Sofia Andrejevna Bers in 1862 si au avut 8 copii
 • A devenit cunoscut in primul rand prin cartea sa de debut, Ratiunea si sentimentul, publicata in 1855
 • A fost prima sa carteGuerra Si Pacepublicata in 1869
 • A fost in mare parte cel care a popularizat romantismul rusesc in literatura

Creatia sa literara

Tolstoy a condus o cariera de succes in literatura rusa, publicand o gama larga de genuri, care a cuprins roman si povestiri scurte, proza de non-fictiune si poezie. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt:

 1. Guerra si pace
 2. Anna Karenina
 3. Fumul in ograda
 4. Viata lui Ivan Ilich

Guerra si pace si Anna Karenina au fost cateva dintre cele mai populare carti ale sale, castigand atat populare cat si recunoasterea critica internationala.

Invatarea sa si viziunea sa asupra vietii

Leo Tolstoy a fost cunoscut pentru explorarea temelor sale de credinta religioasa si a relatiilor sale complexe cu viata. Acest ton spiritual a devenit evident si in cartile sale, cum ar fi Recunoasterea pacificatorului, Copiii mediului si Cartea mea spiritualaat.

S-a simtit, de asemenea, profund interesat de filozofia budista si de stiinta comertului de schimb, care impartaseau un set de principii pe care le-a explorat in opera sa mai tarzie, incluzand Cuvantul meu si Arta de a trai.

Morala lui Tolstoy si cele mai influente citate

Moralitatea lui Tolstoy coloreaza majoritatea scrierilor sale, incercand sa adreseze intrebarile fundamentale filosofice asociate cu viata si relatiile interumane. Multe citate de-a lungul anilor se vor lega de acest set de teme. Printre cele mai faimoasele sale citate se numara:

 • „Bunatatea este tot ce conteaza.”
 • „Fericirea vine din implinirea datoriei.”
 • „Adevarata deteriorare a unei persoane este pierderea increderii in sine.”

Influentele sale de dupa moarte

Influenta lui Tolstoy a supravietuit contemporanilor sai, cu operele sale devenind universale peste intreaga lume. Opera sa a influentat profund filosofia moderna si scrierile sale au ramas si in prezent relevante la toate nivelurile de discutie.

Tolstoy a devenit un indiciu de cinci carti in 2008, fiind recunoscut in totalitatea contributiilor sale asupra literaturii ruse. O intreaga comunitate pe internet a luat nastere in jurul opera sa, cu osebnosti rus incepand sa organizeze lecturi ale cartilor sale si chiar toristica prin locatiile in care a trait.

In anul 2018, a fost publicata cea mai recenta editie a scrierilor completate ale lui Tolstoy, prin toate volumetele sale, cuprinzand patru mii de pagini de texte.

Operele sale, chiar dupa moartea sa, au ramas inregistrate in aceasta editie si au atras aplauze din partea criticilor din intreaga lume.

Fenomenul Tolstoy si iconografia lui si a povestilor sale au devenit aproape culturale, oferind cititorilor generatii de material interesant si captivant.