Charles Dickens: Despre autorul din spatele marilor opere literare britanice

Charles Dickens: Viata si cartile marilor opere literare britanice

Charles Dickens a fost unul dintre cei mai faimosi scriitori britanici si a fost autorul unora dintre cele mai mari opere literare ale secolului al XIX-lea. Cartiele sale sunt inca indragite si citite astazi, ceea ce dovedeste influenta pe care acest autor de familie a avut-o asupra literaturii britanice.

Biografia lui Charles Dickens

Charles Dickens s-a nascut pe 7 februarie 1812 la Portsmouth, Regatul Unit si a murit pe 9 iunie 1870 la grota Gad’s Hill, Kent.

Charles Dickens a fost educat in plusarea academica de catre tatal sau si a apoi studiat la scoala Watts pentru inteligenta practica, unde s-a concentrat pe disciplina ethica greaca si latina. In ciuda unui inceput promitator, tatal sau a ratat un proiect financiar si a rezultat ruperea familiei sale, ceea ce a dus la trimiterea lui Charles Dickens de la scoala la o fabrica de „curatare a sapelor”. Dezamagirea sa fata de situatia sa a creat o adanca oroare asupra conditiei oamenilor de varsta si a factorilor socio-economici care limiteaza dezvoltarea lor – o tema pe care acesta a explorat prin toate operele sale ulterioare.

Charles Dickens de asemenea si-a inceput cariera unei scriitoare profesionista prin publicarea lucrarilor sale la binele putin cunoscute periodice. Prima sa carte publicata a fost „Scenes de la vie de la mizerie” (Scenarii din viata de mizerie) in anul 1837, care a avut vanzari extraordinare si a crescut in mod semnificativ statusul sau public.

Ulterior, Dickens a publicat carti extraordinar de populare, cum ar fi „Absolutely Batman” (Absolutele lui Batman, 1837), „Philippa”, „Duble Murderer” si „Lumea stramba a lui Scrooge” (The Pickwick Papers, 1836). In aceasta perioada, el a devenit intens implicat in dezbaterea publica, tinand discursuri publice si scriind articole despre arii precum reforma sistemului de invatamant din Regatul Unit si nevoia de reforma a legislatiei relative la saracie.

Opere Literare

Charles Dickens a scris cincisprezece romane in cariera sa de scriitor. Cartile sale au experimentat cu structuri si stiluri ceea ce au permis evolutia genului romanesc modern. Lucrarile sale cele mai populare includ:

  • „Oliver Twist” (1837) – un roman de aventura, care urmareste viata de strajat a lui Oliver, un fiu nesupus si sarac, care este fortat sa se alature unei bande de delincventi criminali si sa se lupte cu saratia, abuzul si inechitatea sociale de-a lungul drumului.
  • „David Copperfield” (1849-50) – o autobiografie fictiva a vietii lui David Copperfield, care include teme precum saraciea, mostenirea si previziunea.
  • „Tale of Two Cities” (1864) – un roman de aventura despre Revolutia Franceza, urmarind destinele unor persoane private din Londra si Paris care sunt legate impreuna prin tragedia vremurilor revolutionare.
  • „The Mystery of Edwin Drood” (1870) – ultimul roman publicat de Dickens, se concentreaza pe crima comisa de catre personajul principal, Edwin Drood. Romanul a ramas neterminat si nerezolvat la moartea autorului.

Final

Charles Dickens a scris, a vorbit si a militat impotriva inechitatii si a saraciei in vremurile sale, ceea ce il face unul dintre cei mai influenti scriitori britanici. Cartile sale sunt considerate a avea valoare universala si factorul lor de apreciere nu se estompeaza in timp. Acest lucru a facut ca acest autor de familie sa ramana in eternitate celebre printre cititorii vremurilor sale si dincolo de aceasta.