H.P. Lovecraft: In adancurile misterioase ale vietii si operele sale
H.P. Lovecraft este autorul pionier al genului de groaza cunoscut sub numele de Horror Cosmic sau Stralucirea neagra. El a fost o figura influenta in povestile macabre generate de sine si a fost unul dintre primii cativa autori de betie stiintifica, in acelasi timp. De-a lungul anilor, Lovecraft si-a folosit simbolistica imagistica si repere irezistibile ale literaturii sale cu ajutorul unei palete de elemente campion de epoca victoriana. Era un romantic profund caracterizat de sentimentele vremurilor sale si se mandreste cu mai multe teme controversate, cum ar fi unitatea universala si diferite idei fata de genealogie si rase. Lovecraft si operele lui au inspirat numerosi autori si artisti de-a lungul anilor, inclusiv Stephen King si Rod Sterling, fiind folositi de catre producatori de film pentru a descrie lumea noastra de astazi si calatoria interstelara din interiorul misterului. Prin prezenta acestui articol vom dezvalui vietile complicate ale lui Lovecraft si contributia lui la literatura timpurie a secolului XX.
Viata lui Lovecraft
Howard Phillips Lovecraft sau H.P. Lovecraft a fost un autor si poet american notoriu pentru incercarile sale de a crea genul horror cosmic. Se naste in Providence, Rhode Island, in 1890 si petrece primii ani ai vietii sale in complexul lui ancestral in casa Wishwood. Din momentul in care, la varsta de trei ani, familia sa a schimbat locurile de resedinta, indiferent de unde s-ar fi mutat, Lovecraft toata viata sa era marcat de temerile neobisnuite si gandurile macabre pe care le are. Aceasta a influentat tot scrisul sau, creand o imagine fascinanta si abstracta prin transpunerea modului lui de a vedea lumea in povestile sale.
Educatia si debutul lui Lovecraft
Lovecraft era un invatator de izolare, perseverent si independent. A inceput sa scrie de cand avea opt ani si a inceput sa lanseze prima publicatie stiintifica intitulata „Scientific Gazette”. La varsta de saisprezece ani scrie un roman vechi western, in cazul in care un alcoolic de bord de cowboy se intoarce la inceputurile sale, in centrul si vestul S.U.A. La varsta de optsprezece ani este internat pentru o depresie prelungita, de catre catre familia sa. Pe masura ce adancurile incercatilor ii cresc, Lovecraft incepe sa faca cercetari profunde si scrie numeroase eseuri, poezii si lucrari, ceea ce ii da multa cunoastere despre domeniul literaturii, iar la varsta de douazeci de ani, in 1912 se reapuca de lucru la actul de creatie literara.
Operele lui Lovecraft
- Prezentare generala
Ciclul Cthulhu este cel mai cunoscut ciclu creat de H.P. Lovecraft si cuprinde o serie de scrieri ce arata incercarea omului de a descoperi misterul lumii necunoscute si ai ceea ce exista in adancurile sale, in ciuda faptului ca se confrunta adesea cu frici si fapte terifiante ce s-ar putea sa se afle acolo.
- Povesti scurte
Diferitele sale scrieri scurte si intamplari, cuprind cele mai cunoscute scrieri care sunt: „Culoarea de Off-Green”; „De-a lungul lui Strand Street”; „Herbert West si Revigalarea vii”; „Dumnezeul Ratatine”; „Charles Dexter Ward”; „Cool Air”; „The Beast in The Cave”; s.a
- Povestiri intregi
Cele patru mari povestiri ale lui Lovecraft, care au fost culminarea tuturor cercetarilor sale, include: The Shadow Out of Time, At The Mountains of Madness, The Case of Charles Dexter Ward si The Dream-Quest of Unknown Kadath.
- Poeme
La scrierea poemelor sale, Lovecraft se incadreaza in poezia astrofiata, popular in secolul 19, unde poetii incearca sa imprumute intelesuri cosmice pentru a descrie cele mai profunde sentimente ale lor si se imbraca in culori si imagini abstracte din lumea celor mai indepartate si necunoscute. Cele mai cunoscute poezii sunt: Celestial Fire, Navigand prin Luna si Oceanele Traznetului.
Contributia lui Lovecraft
H.P. Lovecraft, prin literatura sa a contribuit la intelegerea temerilor si fricilor omului. El a introdus multe concepte abstracte cum ar fi pericolul necunoscut, sentimentul de alienare, temeri imaginate si multimi de diferite teorii cosmice.