Fyodor Dostoevsky: Explorând biografia și temele dominante în operele sale

Fyodor Dostoevsky – Biografia

Fyodor Dostoevsky a fost un autor si filozof rus cu influente grele in literatura rusa, care a vietuit in secolul al XIX-lea. A scris opere profunde si infricosatoare, precum Crime si pedeapsa, Jocul cu zaruri, Idiotul si mai ales Fratii Karamazov.

Fyodor Dostoevsky s-a nascut pe 30 noiembrie 1821 in Moscova, in cadrul familiei Mikhail Andreevici Dostoevsky. Tatal lui Fyodor era episodul 45 al armatei imperiale, care providea copiilor sai tutela foarte stricta. Ei au trait in mare saracie si au trait intr-o casa de fosta proprietate boiereasca. Fyodor fiul cel mai mare readusese castiguri pentru familie cu ajutorul mizeriilor respective, care ajutau la mentinerea statutului familial.

Dostoevsky a inceput sa citeasca filosofii germani in varsta frageda si s-a inscris apoi la colegiul militar Constantinov. Aici, el a fost captivat de gandirea idealismului german, aproape ilogica in august 1844. Era un om religios si a tinut adevarat la motto-ul familiei sale, „slujirea barii si ascultarea fata de zei”.

Dostoevsky a suferit condamnari inutile in cazul unei comploturi pe care nu avea habar – si conscriptia a avut in vedere trimiterea lui in Siberia. El a fost liberat dupa 4 ani de izolare totala si in 1859 s-a intors acasa, unde a impartit ultimele sale carti si scrisori cu sotia sa, pe care ulterior a divortat.

Dostoevsky a trait o viata incarcata (daca ar fi sa fie cantarita) si a murit in 1881.

Temele dominante in schitele lui Dostoevsky

Dostoevsky a abordat o varietate de teme si suporturi in lucrarile sale. Multe dintre aceste idei se refera direct la subiecte precum:

 1. Traditia si constiinta rusa;
 2. Binele si raul spirituale;
 3. Traditionalism si liberalism;
 4. Religia si filosofia;
 5. Fiinta si existenta;
 6. Libertatea politica si sociala;
 7. Felul in care autorul percepe libertatea si responsabilitatea;
 8. Necesaritatea asteptarii si actiunii;
 9. Conflictul dintre frica si oportunitate;
 10. Implicatii sociale ale libertatii si responsabilitatii;
 11. Realitea conflictului dintre idealism si realism sau rationalism;
 12. Intelegerea nevoii de umanitate;
 13. Necesaritatea si importanta reconcilierii.

Fiind deopotriva un om religios si pasionat, a sublimat aceste teme in culorile si personajele cutremuratoare ale operelor sale. Eficace principii etice si morale, precum si preocuparea sa fata de relatiile sociale si milieu-ul au devenit principalele teme abordate.

Operele lui Fyodor Dostoevsky

Cartile sale sunt considerate printre cele mai valoroase creatii ale tuturor timpurilor si au fost apreciate in randul cititorilor din toata lumea. Fyodor Dostoevsky a fost autorul unei mari varietati de opere, printre care se numara:

Carti:

 1. Crime si Pedeapsa
 2. Prizonieri ai lui Zenda
 3. Jocul de samari
 4. Prieteni si Prieteni
 5. Idiotul
 6. Demonii
 7. Memorii din subterana
 8. Pradatorul de pasari
 9. Fratii Karamazov

Poezii:

 1. Absintul
 2. Donna Anna
 3. Pe drumurile pierdute
 4. La marginea misterului
 5. Fiul lui Israel

Nuvele:

 1. O mie si una nopti
 2. Undeva departe
 3. O pizza in Niagara
 4. Frumusetea Rebecai