Jane Austen: Despre scriitoarea care a schimbat literatura de epocă

Jane Austen: Despre scriitoarea care a schimbat literatura de epoca

Jane Austen (1775-1817) a fost o scriitoare engleza de literatura de epoca. Multe din operele ei, in special Razboiul si Pacele, Persuasiunea si Orgolio si Prejudecata, s-au bucurat de o recunoastere si o renume de-a lungul generatiilor. Invovatia sa recunoscuta a capatat cunoastere mondiala prin explorarea istoriilor de dragoste romantice si a inegalitatilor sociale ale epocii sale.

Istoria scrisorilor lui Jane

Scriitoarea a fost crescuta intr-o familie cu opt frati. Incepand din 1796, cu persoana insignifianta Anne Sharp, ea a ramas intima prin scrisori si epistole catre casa ei formand o relatie extrem de calda si apropiata. Aceste scrisori sunt esentiale pentru a intelege viata si scriitura lui Jane.

Cartile lui Jane

Cartile si scriitura lui Jane sunt considerate un model de frumusete literara. Acestea se bazeaza pe personajele sale complexe si povestile lor de dragoste nu in sens romantic, ci si de dragoste de familie, prietenie, si lupta sociala.

Iata o lista a cartilor lui Jane Austen:

  • Razboiul si Pacele
  • Persuasiunea
  • Orgolio si Prejudecata
  • Emma
  • Mandrie si prejdica in Derbyshire
  • Lady Susan
  • Northanger Abbey

Contextul social si economic in care a trait Jane

Societatea regala si respectabilitatea

Societatea Regala asa cum este vazuta in modul distinct in scrierile lui Jane, a fost una presupunand si aplicand coduri etice enuntate strans oamenilor aristocratiei. Acestea constau din demnitati onorabile cu standarde exigente, prietenie si o intregere de reguli precis formulate acordate vecinilor in mediul rural si marginirii sociale in orase.

Situatia femeilor in epoca

In timpul vietii sale, Jane Austen a fost martora transformarii femeilor. Conform legilor epocii, femeile nu le-au permis sa fie proprietare si nici drepturi de vot pentru alegerea lor. Ea a scris despre acest lucru in mai multe dintre cartile sale, dezvaluind dorinta ei de a schimba inegalitatea si prejudecata pe care o intalnise atat femeile, cat si uniunea sociala mai larga.

Cum a influentat lumea literatura lui Jane

In rare cazuri, operele lui Jane sunt sfidatoare ale epocii si reflecta conceptele sociale moderne. Jane Austen a influentat generatii de scriitori si artisti, cautand sa inoveze caracteristicile sale unice pentru a sublinia ca cadrul social nu poate contine dorinta omului de a se elibera de standardele sociale.

Implicare in filme

Operele lui Jane Austen au fost de numeroase ori de-a lungul anilor transformate in productii cinematografice. Acestea includ cele cinci longmetraje cu ​​Ioan Fank lanseazat in 1995, Orgolio si Prejudecata in 2005, Persuasiune cu Anne Hathaway si Roger Mivarts in 2007, si o adaptare moderna a clasicului lui Jane, Emma cu Anya Taylor-Joy produse in 2020.

Filmele bazate pe scrierile lui Jane s-au bucurat de succes mondial, subliniind temele luptei sociale si sentimentele de dragoste si prietenie in intreaga lume.

Impactul istoric si social al scriitoarei

In 1813, Jane a castigat o recomandare ca scriitor in Dictionarul Biografic Universal al lui Thomas Potter. Cartea a fost prima sa recunoastere publica pentru scriitura ei si a crescut libertatea scriitorilor.

Sub influenta creatoare si motivatiile sale, epoca lui Jane a stabilit credinciosia oamenilor intelectuali fata de scopurile sociale si morale si a ajutat scriitorii si artistii sa curga mai liber atat in literatura, cat si in societate.

Jane Austen vindeca oamenii in vremea ei pentru a se conecta prin aceleasi povesti si sentimente si astazi, lecturile sale sunt un mijloc de a ne conecta si a gasi implinire in fiecare.

Cheia de succes a lui Jane

In plus fata de subiectele sale inovatoare, Jane a fost renumita pentru scrisul sau clar, precis si detaliat. Cititorii s-au conectat cu personajele sale deoarece acestea erau reprezentative pentru problemele personale cu care se confruntau in vremea respectiva.