Oscar Wilde: Viața și operele celebre ale unui geniu literar controversat

Oscar Wilde: Viata si operele celebre ale unui geniu literar controversat

Oscar Wilde a fost unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XIX-lea, cunoscut ca fiind un geniu literar marcat de o controversa profunda. El s-a nascut in 1854 in Irlanda, impreuna cu un talent dedicat poeziei, teatrului si literaturii. A avut o Viata tumultoasa, a experimentat succes, a invatat sa accepte esecurile si sa fie lipsit de prejudecati.

Educatie

Oscar Fingall O’Flahertie Wilde a fost adus pe lume in Dublin, Irlanda pe 16 octombrie 1854. El a fost al doilea din cei trei copii ai lui Sir William Wilde, medic al renumitei Societati Archaeologice Irlandeze, si al doamnei Jane Francesca Elgee Wilde, in trecut vedeta contemporanilor sai ca poetese si scriitoare.

Cresterea copiilor sai a suscitat un interes intens din partea parintilor sai pentru educatia lor. Pentru Oscar, aceasta inseamna scoala si mai apoi o experienta academica la Trinity College din Dublin. La sfarsitul anului 1871, el a castigat o burse de studiu la Oxford, unde si-a dedicat timpul si energia lui versuri si fitile dramatice

Cariera si marile opere ale lui Wilde

Cariera lui Oscar Wilde a inceput in 1881 cu scrierile sale de teatru si poezie, printre care se numara tai-l betigas si Salome. Multe dintre poeziile sale au fost primite imediat catre public, iar scrierile sale dramatice au ramas celebre pentru creativitatea sa.

Cele mai cunoscute lucrari ale lui Oscar Wilde sunt, interpretare, Critica sociala, ca si altele:

  • Poezii: The Ballad of Reading Gaol, The Star-Child, Charmides.
  • Comedii: An Ideal Husband, The Importance of Being Earnest, Lady Windermere’s Fan.
  • Romane: The Picture of Dorian Gray si The Canterville Ghost

Perioada de aur si exilarea finala

In 1884, Wilde a cunoscut succesul cavalerului cu scriea sa, ca fiind unul dintre cei mai notabili scriitori. El a acaparat atentia publicitatii, iar scrierile sale erau popularizate. In 1895, Wilde s-a casatorit cu Constance Lloyd si au avut doi copii.

Acum, Wilde era un intelectual respectat si iubitor de frumos si modern. In 1895, romanele sale, printre care se numara si ghinionistul „The Picture of Dorian Gray”, i-au adus fama.

Dar destinul sau a luat o turnura violenta, cand a fost scos din sfera publicului intr-o schimbare brusca, deoarece a fost arestat si acuzat de homosexualitate, crima care era pedepsita in acele perioade legislativ. Sentintarul a fost aplicat si Wilde a fost exilat in Brussel, unde a scris mai multe poeme si scrisori inainte de a muri.

Mortea si mostenirea

In 30 noiembrie 1900, Oscar Wilde a murit la valta sa in Franta. El a fost ingropat in Pere Lachaise Cemetery din Paris, impreuna cu mostenirea sa substantiala de texte romantice, traditionaliste, erotice si au fost multe inovatii de stil.

Mostenirea sa poetica a influentat generatii intregi, iar lucrarile sale literare sunt dovezi relevante ale schimbarilor intelectuale, creativeritatii, libertatii si imaginatiei.

In zilele noastre, Oscar Wilde este recunoscut ca unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii anglo-saxone, cu opere care stau alaturi de cele mai mari creatii ale culturii engleze.

Materialele lui Wilde pot fi gasite in muzee, cat si in publicatii si se bucura in continuare de popularitate internationala. Acest lucru a gasit un loc stralucitor in cadrul culturii si al literaturii actuale, fiind considerat un adevarat geniu literar.