Isabel Allende: Viața și opera autoarei care a definit literatura latin-americană contemporană

Isabel Allende: Viata si opera autoarei care a definit literatura latin-americana contemporana

Isabel Allende este autoarea care a adus latin-americana contemporana in prim plan si a definit literatura acestei regiuni. Allende a avut o viata plina de evenimente si a scris mai multe carti care au devenit bestseller-uri la nivel international.

Istoria vietii si educatia lui Allende

Isabel Allende Llona s-a nascut in Santiago, Chile, pe 2 august 1942 si a crescut in Lima, Peru. Prima sa carte, „Casa de los Espiritos” (The House of the Spirits) a fost publicata in 1982 si a devenit imediat un bestseller la nivel international.

Inainte de a deveni autoare, Allende a lucrat ca reporter, prezentator de televiziune si cercetator politic. Ea a urmat cursurile Harvardului, unde a primit titlul de Master in Departamentul de Litere Comparate.

Carti si impactul lor

Cartile lui Allende au fost adaptate si in filme si descriu o poveste complicata care se intinde de-a lungul a multe generatii. Acestea abordeaza si probleme sociale, cum ar fi discriminarea, femeile, istoria si politica si sunt la fel de vizibile si acum.

Iata o lista cu cateva dintre cele mai cunoscute carti ale lui Allende:

  • Casa de los Espiritos (The House of the Spirits, 1982)
  • De amor y de sombra (Of Love and Shadows, 1984)
  • Eva Luna (1987)
  • Paula (1995)
  • Cuentos de Eva Luna (Tales of Eva Luna, 1998)

Pe langa romane, Allende scrie si eseuri si are un podcast numit Conversatorios Hispanicos si un turneu de vorbitori.

Premiile si recunoasterea lui Allende

Datorita povestilor sale incantatoare si impactului sau asupra literaturii, Allende a primit numeroase premii si onoruri.

Iata cateva dintre ele:

  • Premiul Celtx, in 2012
  • Premiul Simone de Beauvoir pentru lideri de studio, in 2014
  • Premiul Guadalajara International Book Fair, in 2014
  • Premiul International Cervantes, in 2015
  • Premiul presidential pentru Arta si Literatura din Chile, in 2017

Pe langa premiile si onorurile mentionate mai sus, Allende are si numeroase distinctii si titluri academice de onoare, inclusiv cinci doctorate in litere Honoris Causa.

Legaturi indirecte si influente

Allende a avut relatii profesionale si personale cu persoane importante, precum Frantois Mitterrand si Mario Vargas Llosa. In urma acestor relatii s-a nascut conceptul unei „literaturi a dictatorilor”, care a fost dezvoltat in urma intalnirilor sale cu criticii literari si academicienii din America Centrala.

De asemenea, abordarea sa a domeniului literaturii reflecta influenta colectiva a a trei personalitati principale: Pablo Neruda, Carlos Fuentes si Alejo Carpentier.

Viata personala si contributiile caritabile

Allende traieste acum la San Rafael, California, alaturi de sotul ei, Willie Gordon. Ea are si patru copii si un nepot.

Allende contribuie si la diferite cauze si asociatii caritabile, cum ar fi Fundatia Allende si Human Nature. De asemenea, ea si-a dedicat timpul si energia pentru a ajuta organizatii ca Hospital Infantil de las Californias si Women Executive Alliance.

Isabel Allende este, fara indoiala, o prezenta puternica din si in viata literara. Cariera ei si opera lasata in spate vor ramane ca un model pentru generatiile urmatoare de scriitori. Ea a contribuit nu numai la literatura, ci si la viata culturala si politica din America Latina.

Link-ul extern relevant pentru acest articol este acela catre Wikipedia page of Isabel Allende.