Franz Kafka: Profilul autorului care a redefinit absurdul în literatură

Franz Kafka: Profilul autorului care a redefinit absurdul in literatura

Unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX-lea, Franz Kafka, a reusit sa redefineasca notiunea de absurd in literatura si sa incadreze aceasta notiune printr-o noua lume creata de imaginatia sa de neoclasic absolut.

Kafka a fost un scriitor indraznet, intotdeauna in cautarea unor noi cai de expresie. El a fost extrem de bine versat in modul in care a reusit sa prezinte lumea sa prin forma sublima a scrierii sale.

Nascut la Praga in 1883, Kafka a mostenit marile traditii artistice si culturale de acolo.

Educatia primita de catre Kafka

Kafka a crescut intr-o familie germano-ceha iudaica si a primit o educatie bogata si variata. A primit educatie militara, umanistica, geografica, scolara. A fost folosit adesea ca un model pentru ceilalti membri ai familiei si avea deosebit respect pentru parintii sai.

La 16 ani a inceput sa studieze Dreptul si a absolvit facultatea in 1906. Activitatea sa literara s-a inceput atunci cand a colaborat cu S.S. Gruen si a publicat primul sau articol in revista Prager Tagblatt la varsta de 17 ani.

Lucrarile literare ale lui Franz Kafka

Kafka a reusit sa se remarce prin stilul unic si prin temele abstrase ale lucrarilor sale literare.

Lucrarile sale cele mai cunoscute si renumite sunt:

  • Procesul
  • Celelalte
  • Metamorfoza
  • Trialul
  • Strigoii

Kafka a reusit sa impinga limitele la fel cum au facut mai iesi Arthur Rimbaud sau Marcel Proust. Fiind influentat de autori ca Spinoza sau Kierkegaard, Kafka a reusit sa sintetizeze noul mod de exprimare a literaturii si obscuritatea limbajului sau.

Mozart si opera muzicala a lui Franz Kafka

Cu toate ca Franz Kafka a fost cunoscut in cea mai mare masura pentru opera sa literara, el a inceput sa scrie si sa compuna muzica in tinerete.

In 1901, Kafka a scris prima sa opera, o piesa de teatru cu muzica de Mozart si text de sine. Povestea intitulata „Der verschollene”, a fost jucata la Casa de Munich si de atunci a devenit parte din basilica artei culturale si literare a lui Kafka.

In timpul vietii sale, Kafka a scris mai multe lucrari cu muzica clasica, dar a refuzat sa fie publicat.

Mesajul lui Kafka

Kafka nu a vrut ca lucrarile sale sa fie intelese. El a folosit imagini si metafore pentru a exprima sentimentele sale mai complexe si profunde.

Mesajul pe care Kafka l-a vrut sa se inteleaga prin lucrarile sale il putem vedea in lucrarea sa Celelalte. Prin aceasta opera, Kafka incearca sa arate ca unii oameni suntem condamnati la o viata de teama si de anxietate si ca nu avem optiunea de a ne schimba si de a avea libertatea de a ne descoperi propriul nostru potential.

Moartea lui Franz Kafka si mostenirea sa literara

In 1919, Franz Kafka a fost diagnosticat cu tuberculoza si a murit in anul 1924 in varsta de 40 de ani.

Mostenirea literara a lui Kafka este incontestabila. Lucrarile sale au influentat o multitudine de scriitori si artisti si a devenit un model pentru multe dintre cele mai inovatoare lucrari literare ale secolului XX.

Kafka a fost unul dintre primii scriitori care a abordat si respins notiunea de absurd in literatura si a oferit documentate experimental literar principala directie a culturii contemporane. De la Roland Barthes la Jean-Paul Sartre, opera lui Kafka a inspirat si a fost preluata de un numar impresionant de scriitori.

Prin larga lui mostenire, Franz Kafka a aratat ca este posibil sa isi realizezi visurile chiar si in conditiile in care toate controversele si restrictiile unei lumi inchise il inconjoara.