John Grisham: O privire în detaliu la viața și opera maestrului thriller-ului legal

John Grisham: O privire in detaliu la viata si opera maestrului thriller-ului legal

John Grisham este un autor american binecunoscut si de multe ori celebrat. Grisham este cel mai faimos pentru operele sale bazate pe literatura legale. El a scris peste 30 de romane, inclusiv alte genuri fictionale, peste 25 de povestiri scurte si nu mai putin de 40 de articole si eseuri.

John Grisham s-a nascut in 8 februarie 1955 in Jonesboro, Arkansas, fiind cel de-al treilea copil al lui Wanda si John Grisham Sr. Logodnica familiei a fost mereu biserica si a urmat educatia bazata pe valorile religioase de la domiciliu si profesori de la scoala.

Careerul lui Grisham a inceput ca avocat, si-a petrecut mare parte din cariera eliberand detinuti nevinovati in mod pro bono si muncind in domeniul legilor anti-discriminare.

A renuntat la profesia de avocat in 1989 pentru a deveni scriitor pe timp complet.

Cartile lui John Grisham

Prima sa carte, „A Time to Kill” a fost publicata in 1989 si s-a vandut la peste 7 milioane de exemplare doar in Statele Unite ale Americii.

In 1991, Grisham a scris „The Firm” care a devenit un bestseller si a fost adaptata ulterior intr-un film si o serie TV. El a scris 12 alte romane intre 1991 si 1996, precum „The Pelican Brief”, „The Client” si „The Rainmaker”.

Incepand cu anul 1997, Grisham a scris 19 alte carti, inclusiv „The Summons” si „The Partner” in 1997, „The Testament” si „The Brethren” in 2000, „The Bleachers” in 2003 si „The Broker” in 2005.

Grisham a mai scris carti in anii urmatori si le-a publicat in 2007 „Playing for Pizza” si „The Rivals” si in 2008 „The Appeal.”

Adaptarile lui John Grisham

Prima carte a lui Grisham a fost adaptata in film cu acelasi nume (A Time to Kill), care a primit numeroase recenzii, iar Grisham a primit si oferte pentru alte pelicule bazate pe cartile sale. Printre acestea se numara The Firm, The Pelican Brief, The Client, A Painted House, The Rainmaker si The Runaway Jury.

De asemenea, mai multe dintre cartile lui Grisham au fost adaptate pentru televiziune sau pentru seriale. Printre acestea se numara „The Street Lawyer”, „The Minister’s lawyer”, „The Rainmaker”, „The Client” si „The Appeal”.

Premii si distinctii

John Grisham a primit o multime de recunoasteri si premii pentru contributiile sale la literatura legala, de la premiul „Friend of Library Award”.

In plus, Grisham a fost nominat la Premiul Edgar pentru „The Painted House” in 2001 si a castigat premiul Cotton Patch pentru „A Time to Kill” in 1998.

Viata de familie

John Grisham a crescut in Caradonia, Mississippi si a absolvit Mississippi State University in 1977, dupa care a urmat Universitatea Mississippi Law School unde s-a specializat in drept.

Grisham s-a casatorit cu Renee Jones in 1981 si au impreuna 5 copii.

John Grisham este un autor prodigious si, in ciuda succesului sau exceptional, ramane modest si devotat carierei sale de scriitor. Opera sa reconfirma circumstanta in care vechiul proverb „Cu mainile tale poti face ceea ce iti doresti” poate fi realizat si astazi.