José Saramago: Profilul autorului care a explorat realitățile existenței umane

Jose Saramago: Profilul autorului care a explorat realitatile existentei umane

Jose Saramago a marcat lumea literara ca un autor exceptional iar scrierile sale adanc implinesc un dor indoit. In prezent, el este recunoscut ca Nobelul din anul 1998 castigat pentru literatura si poezie si este remarcat pentru efortul sau in a scrie si a examina intensitatea relatiilor si a traiului.

Biografia lui Jose Saramago

Jose Saramago s-a nascut in Azinhaga, Portugalia, la 16 noiembrie 1922 si a mostenit darul vorbirii tale de catre tatal sau. El a simtit prezenta spiritului si a filosofiei in zona sa diseminand peisajul rural. Desi meganismul sau fervent si-a manifestat interesul inca de la o varsta frageda, Saramago a obtinut un post de contabil si s-a aplecat in domeniul profesional al jurnalismului si al poeziei postbelice al fenomenului.

Scrierile sale ce explora realitatile existentei umane

Jose Saramago s-a concentrat in scrierile sale asupra relatiilor umane. El a cautat nuantele pe care le dam de luat relatiilor in media dar si ansamblul modului in care viata este traita de oameni. El a scris mult despre teme precum dilemele existentiale si nevoia de a ne intoarce la natura si la abordarile spirituale si sociale pentru a ne realiza adevarata identitate.

Acestea sunt urmatoarele publicatii ale lui Saramago care au marcat entitatile existentiale:

  1. Baltasar si Blimunda – Aceasta este o poveste despre un tamplar care se alatura unei femei misterioase si se lupta cu respingerea.

  2. Cerestile (Pizarra) – Aceasta carte de fictiune se concentreaza asupra conceptului de incalcare a legilor religioase si a favoritismului politic.

  3. Evanghelia dupa Saramago – Aceasta carte de fictiune se concentreaza asupra naturii fundamentale a vietii si are ca protagonist o varianta postbelica a lui Isus Hristos.

  4. Viata lui Mos Gottlieb – Cartea lui Saramago combina fantezia cu ipotezele sale despre rasism si traditii. Aceasta carte prezinta domeniul pe care Saramago l-a traditional tratat: complexele aspecte ale dorintei si a iubirii.

Abordarea sa traditionala

Deseori, Saramago descompune barierele sociale si culturale, permitandu-si sa exprime indoielile sale referitoare la necunoscut si la adevarata natura a vietii. Saramago gaseste aceasta idee traita in fictiunea sa, cum ar fi in Evanghelia dupa Saramago, in care Isus e dezbatut pentru permisiunea sa de a profita de dubatha de spiritualitate si cunoastere creativa.

Saramago a adus o viziune interogationala asupra modului in care literatura se poate folosi ca pe o platforma pentru adevar. Si-a indemnat cititorii sa se auto-analizeze si sa se reflecteze asupra modului in care ei traiesc o viata veritabila prin fictiunea sa.

Legaturi cu lumea

Saramago a calatorit in multe tari si a descoperit multiple culturi. Pe langa apartenenta sa la Portugalia, el a scris in limbi precum espaniola, portugheza si engleza. Lucrarile sale s-au bucurat de rezonanta internationala, deoarece unele dintre acestea au aparut in aproape 40 de limbi straine.

In mod simultan, el si-a continuat activitatea in calitate de membru activ al Comitetului International al Crucii Rosii si ca presedinte al Fundatiei pentru Literatura Iberoamericana.

Jose Saramago a adus adevarata natura a vietii la lumina prin fictiune. El a atacat perceptii limitative despre oameni, religii si traditii prin profunditatea si universalitatea publicatiilor sale. Acest vesnic luptator intelectual a facut o mare impotriva unor pozitionari limitative, dezvaluind adevarata viata pe care o poate trai omul asemenea.