Ayn Rand: Despre viața și filosofia autorului ‘Atlas Shrugged’

Ayn Rand: Despre viata si filosofia autorului ‘Atlas Shrugged’

Ayn Rand este o scriitoare si ganditor libertate de care omenirea nu va uita niciodata. Coloana vertebrala a filosofiei sale, Objectivismul, a schimbat modul si modul in care oamenii incep sa inteleaga natureza si locul lor in lumea in care traiesc si sa gandeasca despre libertate, responsabilitate si asumarea personala a deciziilor.

Despre Rand

Ayn Rand a fost nume pe care lumea il va recunoaste si il va invata generatii intregi de cititori, multumita marelui succes al romanelor sale. Nascuta in Siberia in 1905, Rand a evadat bolsevismul lui, s-a stabilit in SUA, unde a devenit cetatean si si-a dezvoltat pasiunea pentru scris si filosofie.

Rand a terminat Facultatea de Arta si de Arhitectura si si-a inceput cariera principala in ecranizari, scriind scenarii pentru filmele Hollywodului de la Hollywood.

Opere

Ayn Rand le-a dedicat majoritatea vietii sale scriiturii si libertatii. Printre mai multe lucrari scurte si novele, Rand a publicat magnatul opera sa „Atlas Shrugged” in 1957, care a devenit un echivalent modern al „Floare de Cain”-ului lui Dostoievski.

Rand si-a extins filosofia in alte scrieri, precum:

  • „The Fountainhead” – romanul principal al operei lui Rand, este o poveste de dragoste despre un arhitect care refuza sa se negocieze pe principiile sale si modul si modul in care acceseaza lumea in care traieste

  • „Cititorii de Anthem” – o distopie a viitorului, un barbat primeste greu lectii in ceea ce priveste existenta si dedicarea lui la libertate

  • „Capitalismul: Omorat sau Salvat?” – o extensie a filosofiei sale Objectivismul, Rand analizeaza modelele ei economice si politice, de la socialismul reglementat la capitalismul marsav

  • „De la lumea copiilor” – un volandu1 de fragmente din viata sa si cateva dintre discursurile sale despre principiile sale sociale, filosofice si economice

Temele Literare ale Lui Rand

Prin lucrarile sale, Rand a dezvoltat teme si concepte ce au ramas in inima cititorilor.

Aceasta include:

  • Bunul & Raul Moral – Rand a sustinut ca exista locuri bune si rele in comportamentul moral al fiintei umane, iar actiunile sale trebuie sa fie considerate putin mai inainte de a fi tinute

  • O Libertate Individuala – Rand a postulat ca viata fiecarui individ este proprietatea lor si singura lor obligatie, aceasta libertate ce tine de responsabilitatea lor, motiv pentru care nimeni nu are dreptul sa isi impovareze altii in numele lor.

  • Asumarea Responsabilitatii – indivizii ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru propriile decizii si actiuni si sa fie in conformitate cu propria lor constiinta.

Ayn Rand poate fi considerata adevaratul geniu al vremurilor noastre, care a schimbat modul in care cititorii gandesc si alearga spre o lume mai buna. Pe langa faptul ca este o scriitoare incrancenata si filosof, Rand este si unul dintre cei mai mari publicisti contemporani ai libertatii si ai responsabilitatii.

Filosofia Objectivista

Objectivismul s-a nascut dintr-o analiza riguroasa a naturii umane si a libertatii sale interioare si a stat la baza publicatiilor si scrierilor lui Rand. Acest concept a evidentiat modele de moralitate si responsabilitate care ar trebui sa guverneze lumea in care traim.

Rand a sustinut ca ratiunea trebuie folosita ca o baza pentru teoriile si moralitatea unei persoane, si ca responsabilitatea individuala ar trebui sa primeze inaintea oricaror alte legi sau scopuri.

Rand a postulat ca motivul general de urmat, acela de a respecta si promova libertatea individuala, poate oferi o perspectiva unica asupra modului in care societatea ar trebui sa functioneze si sa evolueze.

Impact

Impactul lui Rand a extinszonea dincolo de cartile si filosofia sa. Rand a fost numita „Madame Profit maxim” – titlu bazat pe viziunea sa asupra castigului financiar si moral ca scop.