Bram Stoker: Explorând viața autorului care a născut legenda Dracula

Bram Stoker: Explorand viata autorului care a nascut legenda Dracula

In literatura anglo-saxona, Bram Stoker a ramas martorul vietii sale. Autorul legendar contributia sa la literatura universala prin cartea sa devenita clasica, Dracula, publicata in 1887. De-a lungul anilor, cartea sa aculta a servit drept sursa de inspiratie pentru numeroase scriitori si autori de gen. Aceasta lucrare de referinta a servit de asemenea ca temelie pentru productii de film, teatru, animatii si numeroase alte preluari ale legendei.

Alegerea literaturii

Bram Stoker s-a nascut pe 8 noiembrie 1847 in Dublin, Irlanda. A fost crescut de sotii Stoker si sora sa mai mare, a caror cautare a versionarii religioase a nonconformismului si a constrangerii de a se conforma pot fi simtite in propriile sale scrieri. In scurt timp, a devenit un scriitor ambitios si a incercat sa devina independent prin scrisul profesionist, care a fost vazut ca modalitate de a se scuti de abilitatile sale matematice.

Abilitati de scriitor

Stoker si-a pregatit terenul prin sprijinirea unei drame locale si a unor publicatii din literatura sa, precum revista irlandeza The Gataway si oamenii si imaginile din lumea cartilor. Experientele sale din aceste cu privire literatura au oferit o baza solida pentru abilitatile sale de scriere.

Legenda Dracula

Dracula este cartea care a facut din Bram Stoker un autor celebru. Acest roman a castigat respectul publicului citatele si scenele de inspaimantare pline de intriga. In epoca victoriana, aceasta carte a devenit rapid un clasic al literaturii.

Inspiratie din lumea reala

Intriga si descrierile din Dracula erau inspirate de elemente din lumea reala a autorului. Acestea se pare ca au fost imprumutate din studiile sale asupra lui Vlad Tepes – domnitorul Transilvaniei renumit pentru cruzimile sale impotriva turcilor. Pe langa aceasta, poate ca l-a influentat si pe Sir Henry Irving – colegul sau de la Old Lyceum Theater din Londra si, poate, pe un doctor in medicina numit Joseph Sheridan Le Fanu, cu care parea sa aiba legaturi mai profunde.

Continentul Europei si alte lucrari

In urma reusitei lui Bram Stoker cu Dracula, el a ales sa parcurga in mod efectiv „continentul Europei pe jos” in cautarea inspiratiei si a subiectelor in literatura sa. In plus fata de Dracula, alte carti scris de Stoker sunt „Calatoria lui Romeo si Juliet, in Anglia, Londra de astazi si alte scrieri.

Finalul carierei

Cariera sa de scriitor a lui Bram Stoker s-a incheiat in 1906, dar nu a fost uitat. El a ramas mereu un autor memorat pentru operele sale, fiind una dintre cele mai cunoscute si iubite figurile din literatura universala.

Lista operelor lui Bram Stoker

 • Dracula (1887)
 • The Snake’s Pass (1890)
 • The Watter’s Mouebold (1895)
 • The Jewel of Seven Stars (1903)
 • The Man (1905)

Lista productiilor pe baza lui Dracula

 • Dracula , 1931
 • Dracula , 1982
 • Bram Stoker’s Dracula , 1992
 • Van Helsing , 2004
 • Dracula Untold , 2014
 • Hotel Transylvania , 2012

Cu Bram Stoker fiind una dintre legendele istoriei literare, opera sa si productiile sale in continuare se bucura de mare popularitate. Scrierile sale, intr-o varietate de genuri si teme, arata cat de stralucit si de diferit poate fi un singur autor. Dracula l-a facut pe Stoker un adevarat sclav, dar creeaza aceasta stransa conexiune cu lecturatorii sai prin ceea ce a ilustrat: frica, mister, dragoste, tradare si, in cele din urma, fidelitatea fata de poporul sau.