Italo Calvino: Explorând biografia și literatura fabulistă a acestui autor italian

Italo Calvino: Explorand biografia si literatura fabulista a acestui autor italiana

Italo Calvino a fost unul dintre scriitorii italieni cei mai influenti, cunoscut pentru lucrarile sale din miscarea modernista. Autorul nascut la Sanremo, Italia in 1923 a consacrat o mare parte din anii sai promovand valorile literaturii fabuliste. El a adunat mai multe premii in tara si peste hotare, cum ar fi: Premiul Principe de Asturias (1985), Premiul Goethe (1984) si Premiul international Herder (1989).

Viata lui Italo

Italo Calvino a avut o copilarie tumultuoasa. Nasterea sa a fost precedata de moartea parintilor sai, astfel a fost crescut de bunicul sau. Primele sale carti sunt succese, iar varsta de 12 ani este marcata de esecul scrisului sau de inceput. Dupa absolvirea scolii, Calvino s-a angajat in Subsecretariatul Educatiei din Estul Liguriei, unde a stat pana la gasirea unei slujbe in 1942 ca redactor pentru ragazza fascista, o revista Fascista pentru fete tinere.

In 1945 isi care continuare studiul in arte si detine o slujba in cadrul Centrului National al Comitatului Educatiei Fasciste. In anii urmatori, Calvino se instaleaza in Roma, unde devine membru al Partidului Comunist si participa la revista Nuova Corrente si se alatura valului de scriitori tineri dornici sa schimbe modul de a scrie literatura.

Operele lui Italo

Italo Calvino a castigat faima de-a lungul anilor datorita lucrarilor sale literare provocatoare. Primul sau roman publicat, El Zoo de Cristal (1947), a fost un succes fundamental, marcilor sale fata de traditionalsmo civismului, care predomina la momentul la mod.

In 1962, el publica Operatiunile toamnei, care se distinge datorita unor elemente fabuliste, aceasta marcand debutul si valabilitatea fabulisticii ca subiect.

Operele sale cele mai notabile

  • Le citta invisibili (carti 1973) – O carte care exploreaza diversele teme ale comunismului alaturi de unele dintre viziunea sa asupra vietii si a istoriei.
  • Se una notte di mezza estate (1973) – Una dintre povestirile cele mai recunoscute ale autorului, documenteaza o istorie de dragoste intre o fata bogata si o fata saraca.
  • Il cavaliere inesistente (1979) – Acest roman se concentreaza pe tema existentialismului si examineaza tema vietii ca si calatorie.

Receptia publicului

Italo Calvino este considerat si astazi unul dintre cei mai mari scriitori ai anilor ’50. Multe dintre lucrarile sale au fost receptate bine de catre publicul larg, cum ar fi Il Visconte Dimezzato (1956), un roman istoric despre Italia secolului al XII-lea, sau La Guerra di Pasanese II (1961) un roman satiric si istoric despre relatia dintre Italia si Noua Zeelanda.

Italo Calvino a fost unul dintre cei mai influenti scriitori din Italia, importanta si influenta operelor sale se vor simti si astazi. Desi marcate de teme politice si sociale, lucrarile sale nu pot fi intelese in spatii stricte. Subiectele sale se intrepatrund cu realitatea si moralele, asa cum numai un maestru a fabulisticii poate face.