H.G. Wells: Biografia scriitorului care a definit literatura de știință ficțiune

H.G. Wells – Biografia Scriitorului Care a Definit Literatura de Stiinta Fictiune

Herbert George Wells, mai cunoscut sub numele de H. G. Wells, a fost un scriitor britanic prolific, critic literar si autor de stiinta fictiune care a revolutionat domeniul literaturii. Nascut in 1866, Wells si-a inceput cariera in multi ani 1884 ca si profesor in Egipt si palestra despre educatie. Dupa aceea el a inceput sa scrie romane si eseuri si a devenit cunoscut pentru lucrarile sale bazate pe temele de stiinta fictiune, intre care sunt si „The Time Machine”, „War of the Worlds” si „The Invisible Man”. El a murit in 1946 la varsta de 79 de ani.

Istoria si viata lui Wells

Herbert George Wells s-a nascut la Bromley, Londra pe 21 septembrie 1866, fiul unui servitor si al unei menajere, si a fost crescut intr-un oras minier si un mediu sarac. El a primit ceea ce considera el ca limitata educatie in timpul tineretii si, in cele din urma, a obtinut schimbul sau care l-a dus la studii intr-o scoala din Londra. Cu toate acestea, el nu se potrivea foarte bine si a parasit-o in 1883.

Timp de cativa ani, Wells s-a dedicat menajer inainte de a pleca la Egipt ca profesor in 1884. Aceasta calatorie l-a incurajat si l-a inspirat sa scrie, fapt pentru care el a marturisit ulterior ca „a fost un moment liberator”.

In perioada urmatoare, el s-a alaturat si lucrarii la o publicatie literara locala si s-a dedicat pe deplin scrisului. El a publicat primul sau roman, „Textbook of Biology” in 1893 si a continuat sa publica lucrari de fictiune. Dupa aceea el s-a intalnit cu si s-a casatorit cu Jane Wells, cu care a locuit in puternica sa casa din Woking, Surrey, care s-a dovedit o sursa importanta de inspiratie pentru multe dintre lucrarile sale.

Operele Notabile ale lui Wells

H.G. Wells s-a dovedit a fi o forta remarcabila in literatura britanica cu o serie de opere si lucrari care au schimbat fata literaturii de stiinta si fictiune. Lucrarile sale celebre au inclus:

  • The Time Machine (1895) – unul dintre cele mai bine vandute lucrari stiintifice-fictiune, acesta se concentreaza pe o vizita in viitor, dincolo de secolul 21 si initierea unui cerc vicios.

  • The War of the Worlds (1898) – aceasta carte despre invazia extraterestra a Londonului a devenit rapid unul dintre cele mai populare libere din vremea sa si a provocat ingrijorarea cititorilor.

  • The Invisible Man (1897) – opera lui Wells prezinta un anonim al carui experiment cu razele X l-a facut invizibil, cu consecinte dezastruoase.

  • The Food of the Gods and How It Came to Earth (1904) – novela fantastica se concentreaza pe o substanta nutritiva care se poate amplifica enorm.

  • The Shape of Things To Come (1933) – aceasta lucrare anticipa evenimentele Secolului al XX-lea si a fost una dintre primele romane de stiinta fictiune care a explicat domeniul imaginatiei prin predictii istorice.

Influentele lui Wells

In timp ce Wells a fost conectat cu multi scriitori in timpul vietii sale, el a ramas cea mai importanta figura a literaturii de stiinta fictiune, fapt pentru care el este unul dintre cei mai influenti si recunoscuti oameni din domeniul literaturii. Wells a influentat numeroase scriitori de literatura de stiinta fictiune pentru a veni dupa el. Literele lui au devenit ani de zile enorm populare, in special in secolul al XX-lea, cand multe dintre lucrarile sale au devenit productii de film si seriale TV.

Wells a fost influentat de si a avut un impact semnificativ asupra gandirii, observand lumea si cautand sa o imbunatateasca. El a ramas unele dintre lumi mai bune scriitori de prognoza si imaginatie si a introdus teme abundente si domenii de cercetare care s-au dezvoltat mai tarziu si au devenit mod de viata.