Alexandre Dumas: Viața și opera celebrului autor de aventuri

Alexandre Dumas: Viata si opera celebrului autor de aventuri si romane istorice

Alexandre Dumas este autorul unor romane de aventura si romane istorice, intre care se numara cele mai cunoscute opere ale sale: The Three Musketeers, The Count of Monte Cristo si The Man in the Iron Mask. Autorul a petrecut numeroase ore in vanatoarea sa de informatii, cautand documente istorice, manuscrise, poeme, corespondenta si mai mult pentru a se inspira in scrierea cartilor sale. Acest articol se concentreaza pe viata si opera lui Alexandre Dumas.

Alexandre Dumas (fdp) a luat nastere la 24 iulie 1802, la Pasti in Villers-Cotterets, Franta. Tatal sau, Generalul Thomas Alexandre Dumas, era un cunoscut ofiter de cariera militara franceza. Mama lui Alexandre, Marie-Louise Labouret, era fiica unui proprietar local. La varsta de 4 ani, tatal sau a decedat si familia lui a ramas in indobitnocire. Alaturi de mama lui Alexandre, Marie-Louise a luptat pentru a asigura apartenenta si educatia fiului ei.

Alexandre Dumas a urmat scoala la Paris si a inceput sa scrie la varsta de douazeci de ani. La aceasta varsta si-a publicat prima sa piesa de teatru, „Henri III si sai Curte”. O piesa a avut succes, si-a mai scris alte cateva, iar in 1829 a primit un post la 21 de ani director artistic al Teatrului-portal din Paris.

Din 1832 si pana in 1851, Dumas a scris si a publicat cinci-sase romane pe an, atingand cosmarul sau de a deveni scriitor profesionist pe cont propriu. Una dintre opera mai cunoscute a lui Alexandre Dumas este The Three Musketeers, care a fost publicat in 1844. Opera lui Alexandre Dumas a bucurat publicul si l-a inspirat pe autor pentru a continua sa scrie si primele sale „roane aventura” au castigat un succes enorm.

Lista operelor

Alexandre Dumas a scris o multime de romane si piese de teatru celebru. Iata cateva exemple:

 • Romane
  • The Three Musketeers (publicat in 1844)
  • The Count of Monte Cristo (publicat in 1844–1845)
  • Queen Margot (publicat in 1845)
  • The Man in the Iron Mask (publicat in 1847)
 • Piese de teatru
  • Tribuna politica (publicat in 1829)
  • Crinolina (publicat in 1830)
  • Vaduca Fanchette (publicat in 1832)

Influenta pe care a avut-o Dumas

Operele lui Alexandre Dumas au avut un impact urias in cultura populara. Povestea lui The Three Musketeers a influentat multe carti, filme, seriale TV si chiar jocuri video. De asemenea, acesta a fost adaptat intr-o serie de productii animate. The Count of Monte Cristo a avut si el o multitudine de adaptari si continua sa fascineze publicul prin trama sa epica si intensa.

Dumas a scris si romane istorice, de exemplu Queen Margot, care se baza pe istoria regelui Henri al II-lea. Acest roman a fost adaptat de mai multe ori pentru scena, ecranul mare si mic.

Firea lui Dumas si viata personala

Alexandre Dumas a trait o viata destul de indrazneata si a avut o fire boema si romantica. Acesta si-a petrecut timpul in diferite moduri, inclusiv drumetii in Italia si participarea la o serie de divoreodate. Acesta a avut trei iubite separate si a avut patru copii. Despre asta Dumas a spus: „Nu am avut o sotie, ci trei”.

Din acest postul stabil de la teatrul-portal, Dumas a renuntat pentru a se dedica scrisului. Anii sai care au urmat sunt foarte promitatori. Acesta s-a specializat in carti de aventura si romane istorice si a devenit unul dintre cei mai populari autori francezi.

Alexandre Dumas a decedat in 1870, la 68 de ani. Opera lui Dumas va ramane in topul preferintelor cititorilor de aventura si istorie.