Tennessee Williams: O privire în viața și teatrul intens al acestui dramaturg american

Tennessee Williams: O privire in viata si teatrul intens al acestui dramaturg american

Tennessee Williams este unul dintre cei mai talentati dramaturgi americani in istorie. Figura sa in teatrul american a ramas una dintre cele mai indelung amintite. Timp de aproape patru decenii Tennessee Williams s-a dedicat complet teatrului si a produs 22 de piese si mai multe ecranizari care au patruns in profunzimea emotiilor, sufletului si a cautarii sensului vietii.

O istorie a vietii lui Tennessee Williams

Tennessee Williams sa nascut pe 26 Martie 1911, in Columbus, Mississippi, ca Thomas Lanier Williams. Tata lui a fost un avocat si mama lui, Edwina Dakin, a fost o profesoara. Fratele lui mai mic a fost Cornelius „Coco” Williams si aveau o legatura foarte apropiata. A doua lui zi, mama l-a mutat in St. Louis, Missouri, unde el s-a nascut din nou din punct de vedere spiritual si a primit numele de Tennessee Williams.

Tennessee Williams si-a petrecut copilaria in St. Louis si si-a inceput adevarata cautare pe cand avea doar 12 ani. La 15 ani el si-a incercat talenul scrisorilor lui pe paper ca parte a unei competitii scolare si a primit un premiu pentru aceasta. Acesta a fost momentul cand el si-a dat seama ca are un anumit talent si a inceput sa-l exploateze acest fapt.

Tennessee Williams si i-a petrecut anii de colegiu in Washington University (acum numit University of Washington) si a absolvit in 1930. A urmat un master in dramaturgie la University of Iowa din 1931 pana in 1932 si si-a inceput cariera in teatru. In 1936, si-a schimbat numele de familie din Williams in Tennessee.

Teatrul intens al lui Tennessee Williams

Tennessee Williams si-a inceput teatrul cu o scrisoare de dragoste scrisa mamei, pe care a folosit-o ca pe un scenariu pentru primul sau spectacol. Spectacolul a fost in cele din urma difuzat la NBC Radio, ceea ce i-a permis lui Tennessee Williams sa intre pe scena destinului sau dramatic.

Prima sa piesa de teatru scrisa a fost „Beauty is the Word” (1940), care nu a fost un succes. Dar cu piesa „The Glass Menagerie” (1945) lucrurile s-au schimbat in opinia publica si a critcii de teatru. Aceasta piesa si-a facut loc in randuriist Loarelor Americii si si-a asigurat succesul lui Tennessee Williams care a ramas in istoria teatrului modern american in timp ce a adus publicului o noua perspectiva asupra vietii si sentimentelor umane.

Piesele de teatru scrisa de Tennessee Williams sunt cunoscute pentru aceste piese ca „A Streetcar named Desire” (1947) si „Cat on a Hot Tin Roof” (1955), care au avut succes in Broadway si ecranizari care au castigat numeroase premii Oscar.

Scrierile lui Tennessee Williams

Tennessee Williams a scris numeroase piese de teatru remarcabile, care au infiintat si redefinit genurile teatru ale tragice, comice si melodramei, ca A Streetcar Named Desire, The Glass Menagerie, Cat on a Hot Tin Roof si Summer and Smoke.

Scrierile lui Tennessee Williams auinfluentat publicul si teatrul pana astazi si se fac de asemenea referiri adesea la si alte autori genului scriiturii scriiturii moderne, cum ar fi:

  • Marc Twain si scrisul sau comic despre inteligenta sociala
  • Ernest Hemingway si subiectele sale de sentimente profunde
  • Nathaniel Hawthorne si cultura lui religioasa
  • Emily Dickinson si lirismul ei.

Romanticismul si izolarea lui Tennessee Williams

Un tema comuna a scrierilor lui Tennessee Williams a fost romantismul si izolarea, subiecte puternice care au captivat publicul din acel moment si pana astazi. El si-a exprimate sentimente intense si inovatoare prin scrisorile si teatrul sau. Spectatorii se identifica cu aceste teme si avea mereu atentia publicului,

O tema importanta care poate fi observata in scrierile sale este cautarea de ceva mai mare in viata. Tennessee Williams in sine simtea pe pielea lui o nevoie de unitate. El a negat scrieri cu putere sexuala, descriind subiecte sanatoase cu care publicul pana si in ziua de astazi se poate identifica si care poate servi ca o sursa de inspiratie.

Succesul lui Tennessee Williams in prezent

Neuitatul lui Tennessee Williams, talentul sau de a crea povesti inovatoare si lirice si personaje proaspete a adus milioane de spectatori in teatrele pentru piesele sale in ultimii 70 de ani. Influenta sa ramane si in prezent, atat in teatru cat si in alte forme de arta.

Scrierile lui Tennessee Williams continua sa genereze reviste si productii sale cu intentia intacta de a explora trairile izolate si profunde ale personajelor lui. Face parte dintre cei mai multi premiati si renumi autori din istoria teatrului modern american.