C.S. Lewis: Profilul autorului care ne-a adus ‘Cronicile din Narnia
C.S. Lewis sau Clive Staples Lewis a fost un scriitor irlandez devenit faimos prin romanele sale, cunoscute sub titlul intreg ‘Cronicile din Narnia’. Adesea descris ca fiind un autor de fictiune religioasa sau de fantastic, el a fost anul acesta inclus si pe lista celor mai mari 100 scriitori britanici ai secolului XX.
Scurte informatii despre C.S. Lewis
- Nume: Clive Staples Lewis
- Data nasterii: 29 noiembrie 1898
- Locul nasterii: Belfast, Irlanda
- Profesie: scriitor de fictiune religioasa si fantastica
- Nationalitate: britanic
- Opere: Cronicile din Narnia, Mere Christianity, Calatoria Omului Spre Diosi, Surprinzatorul Secret al lui Nimh, Four Loves si multe alte titluri
Copilaria lui Lewis
Nascut in Belfast, capitala provinciei Ulster din Irlanda de Nord, C.S. Lewis a crescut alaturi de fratele sau mai mic Warren. Copii au fost crescuti in aceeasi casa pana la varsta de opt ani, cand niste evenimente tragice au impiedicat familia sa se mute. C.S. Lewis nu mai vorbea despre aceasta perioada de viata si asta se simte in romanele sale.
Studiile si mai tarziu viata lui C.S. Lewis
C.S. Lewis a studiat limbile clasice la Oxford si de asemenea si alte stiinte umaniste. Acesta a fost un moment important in cariera sa, perioada in care a inceput sa scoata in lume romanele sale.
In acelasi timp, Lewis a sustinut cursurile de pedagogie la University of Manchester si Warrington Academy of Arts. In acest domeniu pe care l-a abordat si a consolidat-o ulterior, Lewis aducea un element unic si savuros de dialog.
Mai tarziu, Lewis s-a mutat la Cambridge pentru a continua sa predea si sa lanseze opere literare. Din aceasta perioada s-au pastrat nu doar cateva din scrierile lui cele mai cunoscute, ci si numeroase colaborari in publicatii literare.
Romanele lui C.S. Lewis
Romanele sale au fost faimoase datorita abordarii sale religioase, insa si aspectele fantastice pe care le-a introdus in majoritatea scrierilor sale le-au adus numeroase recunoasteri.
-
Cronicile din Narnia: Cronicile din Narnia au fost primul roman scris de Lewis si a devenit foarte rapid faimos in intreaga lume. Acesta imbina elemente ale biblicului si elemente ale fictiunii fantastice.
-
Merele Christianism: Acest roman a fost initial publicat sub forma de articole in BBC in 1942 si apoi a devenit unul dintre volumele de popularizare ale ideilor crestine.
-
Calatoria Omului Spre Diosi: Acest roman, publicat in 1944, este considerat a fi una dintre cele mai importante carti scrise de Lewis pe aceasta tema.
-
Surprinzatorul Secret al lui Nimh: Publicat in 1971, acest roman se axeaza pe tema degradarii mediului incurajand in acelasi timp responsabilitatea umana pentru aceste probleme.
Cateva din filosofiile sale
C.S. Lewis a jucat un rol important in dezvoltarea spiritualitatii crestine. Acesta este considerat un cautator al lui Dumnezeu si unul dintre filosofii influenti ai spiritualitatii crestine. Filosofiile sale se concentreaza pe argumentarea adevarurilor bibliei si pe incercarea de a imbunatati reputatia lui Dumnezeu in societate.
El sustinea ca cea mai buna modalitate de a-l intelege pe Dumnezeu este prin studierea Bibliei si ca exista un interconectare intre rai, lumea pamantului si lumea spirituala. El a fost, de asemenea, un exponent vocal impotriva ateismului si a promis credinta oamenilor ca Dumnezeu le poate oferi o modalitate de a se conecta mai profund cu el.
Mostenirea lui C.S. Lewis
Cronicile din Narnia continua sa fie publicate si cititte pana in zilele noastre. Acest roman devine acum o opera de teatru pe Broadway si in prezent, la peste 60 de ani de la prima publicare, scrierea lui Lewis, in special filosofia sa crestina, este inca importanta.
La aniversarea a 100 de ani de la nasterea sa, se organizeaza o varietate de evenimente anuale Denumite Celebration Weekend.