Gabriel Garcia Marquez: Reîntâlnirea cu maestrul realismului magic

Gabriel Garcia Marquez, reintalnirea cu maestrul realismului magic

Viata lui Gabriel Garcia Marquez si scrierile sale armonioase de magie si realitate fac din el unul dintre cei mai influenti scriitori de literatura contemporana.

Nascut in Columbia in 1927, Garcia Marquez a castigat prestigiul Premiului Nobel in 1982 pentru opera sa literara. A fost si se numeste unul dintre cei mai importanti autori ai realismului magic, un gen liric, in care iluziile si visurile se amesteca cu realitatea.

Originile lui Garcia Marquez

Garcia Marquez a crescut in Aracataca, o mica localitate de pescari in Columbia. La fel ca multi scriitori de succes, el cauta sa gaseasca o modalitate de a reda dramatismul vietii colective in cuvinte.

Tatal sau, un medic rural, si mama sa, o femeie puternica in aspecte spirituale, l-au indemnat sa-si imbogateasca imaginatia folosind versurile lor traditionale. Aceste scurte istorii l-au ajutat sa formeze un fel de inspiratie pentru operele sale magice-lupta sa cu realitatea.

Jocul cu realitatea si magia

Garcia Marquez a folosit un stil unic care a lovit cu putere imaginile traditionale si miturile. Aceasta abordare geniala a fost numita de cealalta realism magic, o tehnica folosita pentru a prezenta supranaturalul intr-un mod tehnic si a avea incredere in descoperirea ciudatului si neobisnuitului.

Garcia Marquez foloseste metafora, simbolismul si ilustratiile pentru a realiza o fictiune care reflacta sentimentele si emotiile sale, facand cititorul sa se simta asemenea.

Unele dintre cele mai cunoscute carti ale sale includ Vezi, ce-am auzit asta-noapte, One Hundred Years of Solitude si Love in the Time of Cholera.

Influenta lui Marquez

Garcia Marquez si-a lasat amprenta asupra scrierii contemporane, in special prin schitarea principiului realismului magic, energizand o generatie noua de scriitori. El a fost incalcat regulile, prin condensarea realitatii si magiei, dar a contribuit si la identificarea sentimentelor si problematicii vietii.

Desi Viziunea lui a stabilit directia scriiturii latino-americane, opera rareori se apropie de sentimentele lui Magdalena.

Garcia Marquez astazi

Impartasind imaginatia sa si realismul sau magic, Garcia Marquez a dejucat stereotipurile traditionale si a subliniat anxietatea si dorintele fiintei umane. Operele lui sunt memorabile si trag adesea in scena teme precum turmented si complicata relatia dintre iubire si suferinta.

Garcia Marquez a devenit unul dintre cei mai iubiti scriitori latino-americani. El a excelat atat in crearea povestilor, cat si in explorarea tematicilor sentimentale si opresive. Astazi, Garcia Marquez ramane una dintre cele mai influente voci literare si o constiinta a lumii supranaturale.

Liste ale titlurilor principale ale lui Garcia Marquez

 • Vedi, ce-am auzit asta-noapte
 • Un sut de ani de singuratate
 • Dragoste in vremea holerei
 • Mai stramt decat mansonul
 • Mai plin decat belsugul
 • Craciun in mirificul oras al lui Macondo
 • Incendiu de vara
 • Primavara mare, iernic
 • Noapte buna, cercul secret
 • Masa si imparatia
 • Memoria acestei fete nevinovate

Garcia Marquez a fost un maestru al limbajului, facand ca o completare sa devina un act magic cu cuvinte obisnuite. El a reusit sa traduca trecutul si prezentul din Columbia intr-un mod poetic si incarcat de emotii si magie. El a atras milioane de cititori cu povestile sale romantice, amestecand realitatea si visurile intr-un mod care sa faca lasi pe cei infocati.

Inca isi inspira recenzentii si cititorii, Martinez ramanand una dintre cele mai importante voci latino-americane a lumii din zilele noastre.