Lewis Carroll: Descoperirea omului din spatele ‘Țării Minunilor’

Lewis Carroll: Descoperirea omului din spatele ‘Tarii Minunilor’

Lewis Carroll ar putea fi descris intr-un singur cuvant: enigmatic. Autorul si poetul englez nascut Charles Lutwidge Dodgson a primit in anii ‘50 numele acesta de pe buna dreptate. Creatiile sale si trasaturile sale personale sunt inca discutate de catre miile de cititori din intreaga lume, aducand cuvintele sale in viata zilnica. Fara indoiala, opera sa cea mai cunoscuta si apreciata se refera la purtatorul de basm reputat, Alice in Wonderland, cea care si astazi ii influenteaza pe cititorii presupusi ai lui Carroll.

Charles Dodgson s-a nascut la 27 Ianuarie 1832 in, Daresbury, Anglia. Acesta si-a trait copilaria impreuna cu fratii si surorile sale, si s-a distins prin inteligenta sa prematura. La varsta de 11 ani, el a fost admis la o scoala pozitionata in Christ Church. Acolo, a fost instruit de Richard Paget si de catre profesorul sau de matematica, Charles Lutwidge. Acest lucru a fost punctul de inceput al numelui Carroll.

Studiile si Cariera

Dupa terminarea studiilor sale, Dodgson a devenit un profesor de matematica de predat la Universitatea Oxford din 1855. Acesta a pastrat aceasta pozitie in calitate de profesor si de catre o perioada de 13 ani, acordandu-i renume si recunoasterea prealabila pe care o-i datora publicei sale. La varsta aceasta, Carroll a inceput sa scrie o serie de povesti pentru copii.

Creatiile

Cele mai importante lucrari literare ale lui Carroll sunt: ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ (1865) si ‘Through the Looking-Glass’ (1871). Povestirile sale pline de fantezie incep cu introducerea lui Alice si a odiseei sale de-a lungul ‘Tarii Minunilor’, unde intalneste personaje memorabile si divertante. Desi pare surprinzator, aceste carti sunt impamantenite cu referiri matematice, la un moment dat Alice intarziind un cerc de snuturi.

Impactul Creatiei

Cartile scrise de Carroll au avut si au in continuare un impact major in lumea literara, educationala si chiar asupra vietii cotidiene. Ca urmare, acestea sunt printre cele mai cunoscute printuri din lume. Legaturile sale naturale cu domeniul matematicii s-au extins, iar ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ si ‘Alice Through The Looking Glass’ au disparut ca fiind folosite in mai multe moduri in domeniul stiintific si in studierea limbajului.

Nevoia de sine

Desi casatoritul lui Carroll a ramas in furia carnii sale pe masura ce anii au trecut, el era anterior, mai degraba solitar si, uneori, in mod deliberat, evitat. Aceasta poate fi descrisa prin faptul ca el se retrase in corpul sau si in lumea unica a fanteziei sale si a creatiilor sale. Avantajul biografilor lui Carroll este ca el a lasat numeroase scrieri personale, deoarece a ramas uneori sa-si descrie singur experientele sale.

Legacy-ul lui Carroll a ramas permanent in cartile sale ca si in modul in care el este vazut in lumea academica. In 1896, a fost investit ca Doctor Honoris Causa in Letters si Literature; aceasta, acordata de Universitatea din Trinity College, din Dublin, a fost una dintre cele mai importante onoruri recunoscute lui Carroll, care ii ajuti si in mod indirect ii inspira pe cei care doresc sa continue in domeniul stiintei.

Carroll a ramas o figura controversata si dinamica in cultura si literatura britanica. Poate ca nu exista nimic mai atragator pentru lumea inconjuratoare decat oamenii din cafenea, cu milioane de ganduri care sunt adesea incapsulate in geniile lor si atat de unite asupra unui singur lucru. Acest lucru a fost intotdeauna adevarat pentru Charles Dodgson, cunoscut mai tarziu ca Lewis Carroll, care isi lasase adesea geniul sa se imbogateasca unul de la altul. In celebra sa calatorie, se poate vedea prin imortalizarea lui Alice in Wonderland, si totodata, prin decizia ta de a citi acest articol.