J.R.R. Tolkien: Despre creatorul lumii ‘Stăpânul Inelelor’

J.R.R. Tolkien: Despre creatorul lumii ‘Stapanul Inelelor’

John Ronald Reuel Tolkien, cunoscut sub numele de J.R.R. Tolkien, a fost un lingvist englez, poeta, scriitor si profesor universitar in tara sa natala, Marea Britanie. Pe langa cartile sale celebre, cum ar fi The Lord of the Rings si The Hobbit, Tolkien a avut un impact masiv asupra fictiunii moderne si este considerat unul dintre parintii literaturii de fantastic modern.

Tolkien a fost nascut in 1892 la Bloemfontein, Africa de Sud. Parintii lui, Arthur si Mabel Tolkien, s-au mutat in pavilionul lor Sarehole in Birmingham, Anglia, in 1896. Departe de copilaria si adolescenta lui Tolkien, parintele care i-a influentat cariera sa durabila a fost profesorul de limbi germane si primele sale educatii lingvistice au venit de la el.

Tolkien, care a absolvit facultatea la King Edward VI din Birmingham si, mai tarziu, Corporatia Regeleui Edward din Oxford, s-a casatorit in 1916 cu Edith Bratt, cu care a avut patru copii. A petrecut primii ani ca profesor de limbi straine la Universitatea din Leeds, unde preda limba engleza si limba engleza veche.

Operele lui J.R.R. Tolkien

Tolkien a realize prima sa lucrare literara in 1904, un poem intitulat „Goblin Feet”, care a fost publicat in revista liceului. Scrisa in timp ce era student la universitatea Oxford, cartea sa, The Hobbit, a aparut in 1937 si a atras atentia criticii. Cinci ani mai tarziu, The Lord of the Rings a fost publicat in trei volume si a devenit rapid una dintre cele mai populare carti publice de gen din toate timpurile.

Cartile lui Tolkien contin cel mai cunoscut subiect Middle Earth, care a inspirat zeci de carti si film. Pe langa subiectul de fantastica a acestor carti, Tolkien a urcat si la conceptul de „Lingua Franca of the late British Empire”.

Influenta lui J.R.R. Tolkien

Tolkien a contribuit la revolutionarea literaturii fantastice si, prin urmare, a influentat multe alte opere de fictiune. Impreuna cu csriitorul sau contemporan, C.S. Lewis, Tolkien a influentat multe obiecte literare, inclusiv o serie de filmare.

Tolkien a publicat mai multe carti in plus fata de The Lord of the Rings si Hobbit, in special The Silmarillion, care a adus conceptul de „High Fantasy” in literatura. Acest concept este prezent in mare parte a literaturii de azi, cu o dezvoltare intensa in ultimii 25 ani.

Mostenirea lui J.R.R. Tolkien

Cel mai vadit simbol al celei mai mari contributii a lui Tolkien in domeniul literaturii si artei este premiul pentru literatura si film, care ii poarta numele. Premiul a fost stabilit in 1997 si el premiaza autorii de literatura si film atunci cand creatia lor isi datoreaza inspiratia sau imprumuturile fata de operantii lui Tolkien.

Viata lui Tolkien a inceput sa fie explorata si mai deschis de cand aaparut biograful sau integral, „J.R.R. Tolkien: A Biography” de Humphrey Carpenter, publicat in 1977. Aceasta carte a servit drept baza pentru numeroasele demersuri ulterioare pentru a intelege mai bine personalitatea si istoria sa literara.

In 2017 biografia lui Tolkien a fost adaptata pe marele ecran in filmul „Tolkien”. Acest film de familie dezvaluie viata lui Tolkien in perioada de tranzitie de la anii de colegiu si pana la inceputul carierei sale de lingvist si scriitor.

J.R.R. Tolkien este unul dintre titanii literaturii, prin scrierile sale si opera sa unica, el a revolutionat fictiunea moderna si a reusit sa creeze o lume pe care milioane de oameni vin in continuare sa o exploreze.