Roald Dahl: Despre autorul care a adus magia în literatura pentru copii

Roald Dahl

Roald Dahl este cel mai iubit autor de carti pentru copii din toate timpurile, fiecare carte scrisa de el aducand o doza mare de magie, creativitate si fantezie in viata cititorilor. Acesta a lansat o serie intreaga de carti de succes si povesti minunate care si-au schimbat viata copiilor si a adultilor de peste tot in lume. Acesta a creat o serie de personaje legendare, incepand cu Willy Wonka si Charlie si a apropiat publicul de pe intreg globul de fenomene fictive dar si inovative.

Biografie

Roald Dahl s-a nascut la 13 septembrie 1916 in orasul Llandaff, Marea Britanie sub numele de Roald Dahl si a apartinut unei familii de origine norvegiana. El s-a casatorit cu actrita Patricia Neal cand avea 18 ani si impreuna au avut cinci copii. In 1956, familia sa s-a mutat in orasul Great Missenden, Marea Britanie. In anii ‘60, Dahl si-a dedicat mult timp scrisului si a devenit scriitor profesionist.

Cea mai renumita carte

Cea mai renumita carte a sa este, fara indoiala, „Charlie si Fabrica de Ciocolata”. Acesta este o poveste captivanta despre un baiat sarac, Charlie care gaseste o golden ticket magic in ciocolata si, tinere, va avea o aventura unica. Aceasta carte a fost adaptata apoi si sub forma unei pelicule de succes care a cucerit consumatori de pe intreg globul.

Alte carti cunoscute

Roald Dahl a scris si alte carti care au cucerit inimi mii de cititori. Cele mai cunoscute carti incluse James si Prufa de Lamaia, Matilda, The BFG si Fantastic Mr. Fox. Aceste carti sunt spectaculoase si pun in evidenta multe generic, cum ar fi curajul si frumusetea, deopotriva in cazul adultilor si copii.

Premii

Cartile sale au primit mai multe premii renumite. Roald Dahl a primit premiul Almer patru ani consecutiv, in 1983-1986 si in 1988. De asemenea, a primit si premiul Carnegie si premiul Guardian.

Ultima aparitie

Ultimul sau roman, „Esio Trot” a fost publicat in anul 1990. Acesta este povestea unui batran care se indragosteste de vecina sa si incearca sa faca ceva dragut pentru ea. Aceasta carte a fost publicata in cartea pentru copii si a devenit un adevarat celebration al dragostei.

Legatura autorului cu copiii

Pe langa acestea, Roald Dahl a devenit si un mare sprijinitor al drepturui copiilor si a creat mai multe organizatii si fundatii care ajuta copii. Roald Dahl’s Matilda Fundatie sprijina copiii si tinerii bolnavi si fundatia Marvellous Children char gandesc propriul program de educatie medicala si initiative de voluntariat.

Roald Dahl a reusit sa aduca magia in vietile tuturor prin cartile sale si a devenit unul dintre cei mai renumiti autori pentru copii din toate timpurile. El a reusit prin povestile sale sa creeze spiritul acelor copii curajosi si inteligenti care dezvolta abilitati neobisnuite. Cartile sale vor ramane intr-adevar fascinante si vor inspira intotdeauna cercurile copiilor care o sa fie intotdeuna adorate si apreciate.