J.D. Salinger: Biografia și misterul din spatele autorului ‘Catcher in the Rye’

J.D. Salinger: Biografia si misterul din spatele autorului ‘Catcher in the Rye’

Jerome David Salinger a fost un autor american cunoscut pentru romanul sau post-modern, ‘The Catcher in the Rye’. Desi se bucura de un succes durabil in domeniul literaturii, la fel de adanca ca misterul sau neobisnuit, autorul a devenit cunoscut pentru evitarea aproape completa a oricarei interviuri si orice alta expunere publica, spunand unei persoane la un moment dat ca „iluzia mea de diversiune fata de publicul meu este intotdeauna mai puternica decat a lor fata de mine”.

Copilarie

Jerome David Salinger s-a nascut pe 1 ianuarie 1919 in Manhattan, in New York. Familia Salinger a fost de origine evreiasca din secolul al XIX-lea care au emigrat din Austria, Russia si Polonia. Impreuna cu mama sa, Maria, tatal sau, Sol Salinger, si fratele sau, Dorrance, J.D. a crescut in Manhattan.

Educatie

 • Salinger s-a inscris la McBurney School, un liceu platitor in New York City, si apoi la Valley Forge Military Academy in Pennsylvania.
 • A urmat merituos colegiul New York University (N.Y.U.) din care a absolvit cu diploma bi a lucrat pentru cateva luni la un departament de puplicitate al unei companii aeriene.

Premii

Salinger a obtinut numeroase premii pe parcursul carierei sale de scriitor, printre care se numara:

 • Premiul O. Henry, in 1949, pentru povestirea sa „Un Bell for Adano”
 • Premiul national pentru literatura pentru scurta si lunga povestire, acordat de American Academy of Arts and Letters, in si

 • Premiul Nobel pentru literatura, in 1975

Lucrari

Povestiri scurte

Salinger a scris numeroase povestiri scurte, publicate in numeroase reviste, cum ar fi:

 • Goodby, My Love
 • For Esme- with Love and Squalor

 • Hapworth 16, 1924

 • A Perfect Day for Banana Fish

Proza

Salinger a publicat doua proze apreciate de criticii literari:

 • Nine Stories
 • Franny and Zooey

Roman

Ascensiunea la nivel de celebritate si recunoastere a lui Salinger ca autor s-a intamplat prin publicarea romanului sau cel mai cunoscut, The Catcher in the Rye, in 1951. Romanul a devenit un fenomen cultural in anii 1960 si a ramas ridicolizat in urmatorul deceniu.

Children and Young Adults a recunoscut ca, desi a aparut destul de recent, acest roman a ajuns deja sa fie considerat unul dintre cele mai cunoscute si mai apreciate opere din literatura mondiala moderna.

Stiri personale

Cu privire la viata sa personala, Salinger a fost casatorit cu trei femei, care sunt Sylvia Welter, Claire Douglas si Colleen O’Neill, deci fara rezultatul esperat. Potrivit relaniilor sale, biograful lui Salinger se refera la J.D. ca un „om fara speranta”, considerand ca el a ramas traumatizat dupa experienta participarii sale in al Doilea Razboi Mondial.

Este mare misterul ce s-a intamplat cu cei 30-40 de ani de la decesul lui J.D. Salinger in 2010 si ce anume a publicat autorul intre 1949 si 2009. Salinger nu a facut public nimic dupa 1965, iar detaliile sunt preferate pastrate in tacere de familia sa, a anuntat ca toatum lucrarile sale ce vor fi gasite dupa decesul lui vor fi publicate incepand cu 2020.

Asadar, experimenteaza discutand, cercetand si explorand o mare parte din opera lui J.D. Salinger pentru a descoperi tainele din spatele acestui autor si sensul real al tragediei sale personale.
Catcher in the Rye se gaseste in librarii si online, iar acest roman va ramane un mare succes pentru multe generatii de cititori.