Arthur Conan Doyle: Biografia creatorului lui Sherlock Holmes

Arthur Conan Doyle – Creatorul lui Sherlock Holmes

Arthur Conan Doyle (22 mai 1859 – 7 iulie 1930) a fost un scriitor britanic cunoscut pentru crearea personajului faimos si imortalizat, Sherlock Holmes. Doyle a trait si s-a bucurat de muzica, cricket si medicina, toate devenind o parte importanta a istoriei sale personale si profesionale.

Tineretea si formarea lui Arthur Conan Doyle

Doyle a crescut in orasul Edinburg din Scotia si s-a nascut in familia lui la data de 22 mai 1859. A absolvit Universitatea din Edinburg cu o diploma in medicina si, in acelasi timp, s-a angajat ca asistent al medicului orasului, in 1880.

Cu toate acestea, Doyle a passat mai mult timp studiind literatura decat medicina, citind copios , mai ales carti de aventuri si drame istorice, precum si lucrarile scriitorilor Samuel Taylor Coleridge si Edgar Allan Poe.

In timpul studentiei sale medicale, Doyle a contribuit la publicarea lucrarii lui medicul John Brown, L’ile des Pacquets, sub pseudonimul „A. C. Smith”, care a devenit primul sau lucru publicat.

Povestea inceputului lui Sherlock Holmes

In 1887, inspirat de unul dintre profesorii sai, Doyle a scris prima sa opera importanta, A Study in Scarlet, care introduce personajul Sherlok Holmes si teoreticianul sau criminologic amic, Dr. Watson. Doi ani mai tarziu, deschizand ceea ce a devenit cunoscuta sub numele de strategia Aboninelor Simtaielor, Doyle a dat afara A Sign of Four si, in 1891, a publicat primul volum al colectiei Sherlock Holmes.

Si dupa multe aventuri fascinante, Doyle a creat cel mai faimos si adorat detectiv tras de carte care a devenit un simbol cultural al crimelor rezolvate.

Viata lui Arthur Conan Doyle dupa crearea lui Sherlock Holmes

Dupa ce a creat faimosul personaj, Doyle a petrecut timpul scriind serii de povestiri si romane cronoligic dupa ceea ce el a numit «romane politiste». Acestea au abordat diferite subiecte, precum spiritismul si imperialismul.

In plus, Doyle a scris si a publicat o multime de lucrari care nu au avut legatura cu Sherlock Holmes. Printre acestea se numara Sir Nigel si The Exploits of Brigadier Gerard, toate devenind cunoscute, dar au avut mai putin succes decat lucrarile sale premergatoare cu Holmes.

Ce a mai facut Doyle ?

In afara de scris, Doyle a fost implicat in lumea politicii, iar de la 1901 la 1906, Doyle a cooptat personalitati pentru diferite gandiri politice si s-a concentrat pe anumite probleme ale vremii.

In momentul in care primul razboi mondial a cuprins intreaga Europa, Doyle se afla in varsta de 55 de ani si, conform reglementarilor militare ale vremii, a fost inapt de primul razboi. Cu toate acestea, el a luat parte la Sectia Voluntarilor Britanici, aducand la acea vreme diferite subiecte de discutie si schimbandu-si pozitia politica.

Bibliografia lui Arthur Conan Doyle

Povestirile lui Doyle despre detectivul faimos Sherlock Holmes inca fascineaza prin enigmele sale. Iata o lista a cartilor sale de succes :

  • A Study in Scarlet (1887)
  • The Sign of the Four (1890)
  • The Adventures of Sherlock Holmes (1892)
  • The Memoirs of Sherlock Holmes (1894)
  • The Hound of the Baskervilles (1902)
  • The Return of Sherlock Holmes (1905)
  • The Valley of Fear (1915)
  • His Last Bow (1917)
  • The Case-Book of Sherlock Holmes (1927)

Arthur Conan Doyle a murit in 7 iulie 1930 dupa ce a scris carti si a lucrat in domeniul politicii, israelul sau fiind una dintre personalitatile memorabile din literatura britanica. El a lasat probleme misterioase si lectii interesante prin istoria vietii sale si prin cartile sale interesante.