Ileana Stana Ionescu: Legenda teatrului și filmului românesc

Ileana Stana Ionescu: Legenda teatrului si filmului romanesc

Nascuta pe 2 august 1939, in Deva, Ileana Stana Ionescu a fost una dintre cele mai cunoscute si apreciate actrite romanesti, cu o cariera ce s-a intins pe decursul a peste sase decenii. Ionescu a jucat in peste 40 de filme si a creat numeroase personaje memorabile pe scena teatrului romanesc.

Ilena Stana Ionescu s-a nascut intr-o familie de invatatori, fiind fiica Stanei si Tanase Ion. A urmat scoala primara si liceul in Deva, fiind o eleva aplicata si talentata la limbi straine.

Inca de la varsta de 14 ani, si-a descoperit pasiunea pentru teatru si a inceput sa ia parte la activitatile cercului de teatru al scolii. Dupa liceu, Ionescu a urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Bucuresti, absolvind in 1962, la clasa profesorului Alexandru Finti.

Cariera de actor

Cariera lui Ileana Ionescu a inceput pe scena teatrului si in cinematografie in anii ’60. De-a lungul acesteia, a reusit sa imbine cu succes cele doua universuri, fiind la fel de apreciata pentru talentul sau in rolurile de drama, cat si pentru cele in comedie.

Televizorul a facut-o star, fiind distribuita in multiple filme la Bucuresti Strict Secret (1968), 40.000 de calai (1970), Puterea si adevarul (1971), Ultima noapte de dragoste (1980) sau Marilena (1993).

Dar teatrul i-a fost a doua casa, jucand cu succes pe scenele teatrelor din Bucuresti, intre care retinem Teatrul Mic, unde a fost angajata mai intai, si Teatrul Nottara, unde a ajuns sa joace in cele din urma intreaga cariera.

Repertoriu teatral impresionant

Intr-un interviu acordat in 2011, Ileana Stana Ionescu marturisea ca rolurile pe care le-a jucat in casa Nottara „sunt ca niste copii pe care ii iubesc pe toti la fel de mult”. In peste 60 de ani de teatru, actrita a avut un regal artistic impresionant, si putem aminti aici cateva dintre cele mai celebre roluri ale sale:

 1. Ranevskaia, in Ciresarioara de A.P. Cehov
 2. Tatiana, in Tar Ivan, vanatorul si lupul cinstit de Leonid Grigoriev
 3. Clara, in Trei surori de Anton P. Cehov
 4. Boonty, in Unchiul Boonmee de Razvan Cristea
 5. Emma Bovary, in Flaubert si Emma Bovary de Nona Ciobanu
 6. Doamna de Birling, in O noapte furtunoasa de I.D. Sirbu

Relatii si familie

Ileana Stana Ionescu a fost casatorita de trei ori, fiecare mariaj durand cativa ani. Primul sau sot a fost actorul Gheorghe Ionescu, cu care a avut si o fiica, Rodica. S-a recasatorit cu jurnalistul Mircea Selariu, iar al treilea sot a fost un alt colaborator din lumea filmului, scenaristul Horia Patrascu.

Actrita a ramas in relatii bune cu fostii sai soti, chiar si dupa divort, precizand intr-un interviu ca a invatat multe de la ei si ca nu poarta resentimente fata de mariajele sale esuate.

Premii si distinctii

Ao longul carierei sale impresionante, Ileana Stana Ionescu a fost recompensata cu numeroase premii si distinctii atat in Romania, cat si in strainatate, printre care:

 • Premiul ACIN pentru interpretare feminina in filmul Toate pinzele sus, 1977;
 • Premiul de Club, in cadrul Festivalului National de Film, pentru interpretarea rolului Lucretiei Coca, din filmul Filip cel Bun, 1978;
 • Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, 2004;
 • Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Comandor, 2008;
 • Un premiu pentru intreaga cariera, in cadrul Galei Premiilor Teatrului, 2011.

Viata personala

Ileana Stana Ionescu a fost o fire mereu optimista si generoasa in a impartasi emotiile si experientele sale cu publicul si colegii sai de breasla. De asemenea, a fost o femeie care a invatat sa faca fata provocarilor vietii, indiferent de natura lor, inarmata cu incredere in sine si in puterea artei.

In 2013, actrita a suferit un accident vascular cerebral care a determinat-o sa iasa din lumina reflectoarelor si sa se retraga din viata artistica. Pe tot parcursul acestui proces, Ileana Stana Ionescu a fost sustinuta de prieteni, familie si fanii sai, putand sa se bucure de recunoasterea si caldura pe care si le merita, insa accidentul a lasat urme adanci pe chipul inalt si fata zambitoare.”

Legenda teatrului si filmului romanesc

Ileana Stana Ionescu va ramane in istorie nu numai pentru rolurile memorabile pe care le-a jucat in teatru si cinema, cat si pentru daruirea, onestitatea si emotia pe care a pus in creaturile sale scenice.

Pentru romani, Ileana Stana Ionescu va fi de neuitat nu doar ca o legenda a teatrului si filmului romanesc, ci si ca o personalitate care a incantat, provocat si emotionat pe parcursul atator generatii. Intr-un domeniu atat de sensibil si de intortocheat precum cel al artei, simularea de emotii este imposibila. Gesturile, mimica si magia pe care Ileana Stana Ionescu le-a oferit nu erau simple forme de creativitate, ci adeziunea la credinta ferma ca nu exista viata fara arta, nu exista prerogativa de judecata de”actorul care joaca” – nu exista o singura piesa in care personajul pe care il citeste sa nu aiba intotdeauna petrecere si chiar sa le respinga fara reflecti. Nu exista Ileana Stana Ionescu fara a evoca un om inca in culmea vietii teatrale, razand cu hohote la un spectacol comic si apoi disipa o umbra de cenusa si lacrimi pe fata sa ca o zana muzicala, incantand o intreaga generatie de fani ai marii arte.