Thomas Mann: Biografia scriitorului care a surprins decadența și moralitatea în operele sale

Thomas Mann: Biografia scriitorului care a surprins decadenta si moralitatea in operele sale

Thomas Mann (6 iunie 1875 – 12 august 1955) a fost un scriitor german premiat cu Premiul Nobel pentru literatura in 1929. Autorul marilor sale romane, in special Buddenbrooks (1901), Death in Venice (1912) si The Magic Mountain (1924), Mann a explorat teme precum puterea si influenta clasei medii si moravurile decadente ale imperiului german.

Cand s-a nascut Thomas Mann si cine sunt parintii sai

Thomas s-a nascut la 6 iunie 1875 in orasul imperial Lubeck din nort-vestul Germaniei. Parintii sai erau senatorul Johannes Mann si a sa sotie Julia da Silva Bruhns.

Educatia lui Thomas Mann

Mann a facut scoala primara si liceul la orasul sau natal. Apoi, a urmat cursurile liceului Lufthansa Gymnasium din Munchen si apoi, in 1891, a intrat la Universitatea din Lubeck.

Cariera lui Thomas Mann

In 1895, Mann a lasat Universitatea deoarece devenise foarte cersetor in materie de literatura. Astfel, s-a stabilit in Munich, unde a inceput sa scrie pentru revista literar-artist Lippincott’s Monthly Magazine.

Primul sau roman, Buddenbrooks (publicat in 1901) a castigat mare succes si l-a adus in atentia planului literar german.

Familia lui Thomas Mann

Mann s-a casatorit in 1905 cu Katia Pringsheim si au ramas impreuna pana la moartea lui. Au avut sase copii: Erika, Klaus, Golo, Monik, Elisabeth si Micha. Copiii lui Mann s-au casatorit si au avut proprii copii.

Operele lui Thomas Mann

Mann a scris o multitudine de lucrari, inclusiv romanul Death in Venice (1912), o meditatie ironica asupra dragostei neobisnuit de batranului protagonist.

Alte opere importante sunt: The Magic Mountain (1924), Joseph and His Brothers (1933-1942) si Doctor Faustus (1947).

Tematica lui Thomas Mann

Mann a explorat teme precum puterea si influenta clasei medii si moravurile decadente ale imperiului German. Caracterul sau artistic se reflecta in aceea ca temele sale exploreaza, de asemenea, decadenta morala si arta, precum si teme precum filosofia si religia.

Mann a explorat si teme ale cunoasterii si ale raului Si moralei. El a explorat gandirea moderna si problemele atemporale ale indivizilor si societatii. In special, personajele lui sunt in cautarea unei marturii asupra crezului lor si a viziunilor lor spirituale despre viata.

Premiile si recompensele lui Thomas Mann

Mann a fi premiat cu Premiul Nobel pentru literatura in 1929. De asemenea, s-a bucurat de mai multe premii si distinctii, printre care: Ordinul Pour le Merite (1912), Goethe Preis (1932), Copenhaga Prize (1934) si (1949) si Theodor Heuss Prize (1954).

Viata lui Thomas Mann

Dupa 1933, cand a fost fortat sa lase Germania, Mann s-a stabilit in Elvetia, iar mai tarziu, in SUA. Aici, a sustinut cauza impotriva nazismului si a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai lui Adolf Hitler si a politicii hitleriene.

Mann a murit la 12 august 1955, la varsta de 80 de ani.