Victor Hugo: Biografia scriitorului care a redefinit literatura franceză

Victor Hugo: Biografia scriitorului care a redefinit literatura franceza

Victor Hugo (26 februarie 1802 – 22 mai 1885) este unul dintre cei mai renumiti si mai influenti scriitori ai secolului al XIX-lea si a contribuit la redefinirea literaturii franceze. Este unul dintre cei mai importanti si mai influenti scriitori francezi, cunoscut pentru lucrarile sale de teatru, poezie, eseu si romane.

Victor Hugo a studiat la College de France si a continuat cu facultatea de drept. De-a lungul vietii sale, a dezvoltat pasiunea sa pentru intelectualism, dar a renuntat la cariera juridica la sfarsitul vietii sale. Ca scriitor a imbratisat romanticismul timpuriu si l-a transformat in ceea ce eventual a devenit romantismul de mijloc si tarziu.

Involutia vietii sale

Victor Hugo a visat pentru popularitate si influenta. In anii tineri, el a scris si a devenit cunoscut pentru poezii si piese de teatru. El a folosit ton, stil si acrobatii de limbaj pentru a crea peisaje artistice. Scrierile sale erau cumva atat de intense incat poetul francez mai tarziu a devenit cu adevarat celebru in 1845, dupa publicarea cartii sale, „Les Miserables”.

Dupa aceea, Victor Hugo s-a apucat de romane si de eseuri. In 1862, a scris cel mai dur roman al sau, „Les Miserables”. Acest roman a fost unul dintre cele mai populare romane franceze ale tuturor timpurilor. Acest roman fara indoiala a pus bazele romancelor istorice si a fost considerat ca unul dintre cele mai importante lucrari din literatura franceza.

Dupa aceea, a redactat un al doilea volum de poeme intitulat „Les confessions d’un enfant du siecle” si un al treilea roman intitulat „L’Homme qui rit”.

Victor Hugo a fost de asemenea implicat activ in politica ca lider al Partidului Conservator in 1849, dar a fost exilat in 1862 din cauza opozitiei sale fata de guvernul imperial al lui Napoleon III. In exil a lucrat la scrierile sale si a contribuit la reformarea literaturii franceze. In 1876, s-a intors in Franta in vederea mostenirii tronului.

Cartile lui Victor Hugo

Victor Hugo a scris o varietate de carti printre care se numara:

  • „Les Miserables” (1862)
  • „Nuet” (1872)
  • „Les Chatiments” (1853)
  • „L’Annee Terrible” (1871)
  • „Les Contemplations” (1856)
  • „Les Travailleurs de la mer” (1866)
  • „L’Homme qui rit” (1869)
  • „Legendes des siecles” (1883)

Legatura lui Victor Hugo cu literatura si cultura franceza

Victor Hugo a fost unul dintre cei mai influenti scriitori francezi din secolul al XIX-lea. El a influentat in mod semnificativ literatura si cultura franceza prin operele sale. El a ajutat la cresterea lirismului si a influentelor nationaliste din literatura din acea perioada ca raspuns la liberalismul si progresivismul adancit in literatura timpului.

Operele lui Victor Hugo au influentat foarte mult cultura franceza si au ajutat la consolidarea statutului lor ca lideri ai culturii europene. Ei au definit limbajul literar timpuriu, prin tratarea deschisa a chestiunilor sociale mari si prin examinarea profunda a humanitatii. Victor Hugo a ajutat la instilarea umanismului literar si a definitia statutului de scriitor. El a inspirat scriitori si artisti, care l-au considerat un lider literar.

Cercetatorii si criticii inca se bucura de cartile lui Victor Hugo, inclusiv de cateva dintre natiunile mai cunoscute si mai influente scrieri. Unele dintre ele sunt „Les Miserables”, „Les contemplations” si „Nuestra”.

Impactul lui Victor Hugo asupra societatii

Victor Hugo a dezvoltat literatura franceza si a contribuit la schimbarea societatii si a mentalitatii din acea perioada. El a vorbit deschis despre subiecte sociale precum razboiul, media, artele si poezia si, mai ales, despre democratie si liberalism. El s-a opus guvernului imperial al lui Napoleon III.

Pe langa faptul ca a vorbit deschis despre subiecte controversate, Victor Hugo a permis poporului francez sa vada lumea dintr-o perspectiva noua.