James Joyce: Înțelegerea operei sale printr-o incursiune în biografia sa

James Joyce a fost unul dintre cei mai mari scriitori irlandezi ai tuturor timpurilor, si o influenta majora in literatura moderna. Scrierile sale experimentale si provocatoare, precum si operile sale complexe si largi sau influentat foarte mult stilurile de scriere ulterioare.

James Joyce s-a nascut pe 2 februarie 1882 in Dublin, Irlanda. Acesta a fost unul dintre cei sapte copii ai lui John Stanislaus Joyce si Mary Jane Murray. John Stanislaus Joyce era un bancher si un cantaret, iar mama lui James era o profesoara de pian si o compozitoare.

Copilaria lui a fost profund marcata de boala si decesul mamei sale, cand el avea apa sase ani. La varsta de sapte ani, Joyce a fost trimis la Clongowes Wood College, un internat unde el a primit o educatie strict catolica. Din cauza banilor insuficienti, Joyce a fost expulzat dupa 2 ani si apoi a studiat la Belvedere College.

Primul succes profesional al lui Joyce

La doar 16 ani, scrierea lui Joyce se bucura deja de un anume succes, prezentandu-se prima sa compozitie in limba engleza, „Epiphanies”, intr-o revista de literatura de la scoala. In urmatorii 5 ani, Joyce a lucrat intr-o varietate de posturi, incercand alternativ sa gaseasca stabilitate financiara si o putere de a continua arta sa.

Lucrarile lui Joyce

In anii urmatori, Joyce a scris o serie de poeme, piese si eseuri, pe care le-a publicat in diferite reviste. Cel mai important dintre acestea a fost valsul Port romantic, care face parte din opera sa ulterioara, Ulysses.

In 1914, Joyce a publicat in revista britanica The Egoist primul sau proza prozodica, Ducha si se pregatea de lansarea publica a romanului sau, A Doua Venire a Lui Arhimede. Cartea a fost considerata controversata pentru un numar de subiecte controversate, definitorii pentru opera sa preocuparea lui Joyce pentru teme literare moderne.

Operele urmatoare ale lui Joyce si publicarea Ulysses

Incepand cu anul 1922, Joyce a facut cateva modificari la ambele Ulysses si Finnegans Wake. In acelasi an, Ulysses a fost publicat pentru prima oara la Paris, in editia literara Barsitul de Bibliofil. Cartea a castigat rapid faima si recunoasterea de nivel mondial, desi a fost interzisa in multe tari, inclusiv SUA, pana in 1933.

Prima editie a lui Finnegans Wake

In anul 1939, Joyce a publicat prima editie a Finnegans Wake, urmand astfel exercitarea sa obisnuita de a lansa o nou proza experimentala. Opera extensiva de peste 600 de pagini reprezinta o realizare unica in literatura moderna, tehnic vorbind, care combina deasupra a 31 de limbi straine, intr-un efort de a recrea „limba experimentala” care se presupune ca a fost vorbit in diversitatea limbii lui Gaelic.

Diagnosticarea si incetinirea lui Joyce

In 1946, Joyce a fost diagnosticat cu poliomielita si a devenit rapid dependent de paralizi si de medicamente. In decursul acestor ani, el a facut fata problemelor de sanatate, printre care afectiuni oculare si leziuni cerebrale. El a murit in 13 ianuarie 1941 la varsta de 58 de ani.

Mostenirea lui Joyce

Mostenirea scrisa a lui Joyce a fost o provocare majora pentru evaluarea medicala si critica. El a dezvoltat stilul de scriere intitulat „fluxul lui constiintu”, cu influente profunde asupra literaturii moderne.

Lista de opere ale lui Joyce:

  • Ducha (1914)
  • A Doua Venire a Lui Arhimede (1914)
  • Exilul si regasirea (1922)
  • Ulysses (1922)
  • Finnegans Wake (1939)