Gabriel García Márquez: Înțelegerea magiei realismului prin viața sa

Gabriel Garcia Marquez: Intelegerea magiei realismului prin viata sa si cartile lui

Gabriel Garcia Marquez este un autor columbian de literatura latino-americana, si a fost in primul rand interesat de realismul magic. A obtinut Premiul Nobel pentru Pace in 1982 pentru romanele sale, inclusiv „Cronica de o morena aleasa”, „Cei o mie de trandafiri albi” si „Nebunia lui Gabo”. El a murit la 87 de ani in 2014, lasand in urma o mare dovada ca autobiografia lui si cartile lui sunt o oglinda a propriei lui vieti si au influentat istoria literaturii.

Gabriel Jose Garcia Marquez s-a nascut la 27 martie 1928 in Aracataca, Columbia si a crescut in perioada marcata de dictatura lui Rafael Trujillo din Republica Dominicana. El a urmat o instruire in filosofie, dar a abandonat cursurile de medicina dupa un an. El a lucrat ca ziarist si a devenit un important autor columbian, obtinand Premiul Nobel pentru Pace in 1982 pentru „literatura latinoamericana a magiei reale”.

Operele sale si impactul lor

Garcia Marez a scris o multime de volume de scurte povestiri si trei autobiografii, insa „La Casa”, sau „The House”, 1979 este una dintre primele sale firme. A scris de asemenea multe romane si nuvele, inclusiv „Cronica de o morena aleasa”, „Cei o mie de trandafiri albi” si „Nebunia lui Gabo”. Cele mai multe dintre acestea au tema realismului magic, iar autorul a folosit aceasta abordare pentru a interpreta istoria Columbiei si cultura ei.

Romanele sale, impreuna cu verbul lui viu si scris, au contribuit la dezvoltarea peisajului artistic latino-american si la replanificarea viziunii asupra scriiturii. Unele dintre cele mai importante caracteristici ale operelor lui sunt implicarea viziunilor dislocate asupra timpului, folosirea naratorilor inhomogeni si detaliile excesive, prezentand astfel realitatea columbiana prin prisma magiei.

Realismul magic in cartile sale

Realismul magic, o mare influenta asupra lui, a fost intalnit in multe dintre scrierile sale. Acest lucru se poate observa prin introducerea elementelor „magice” in istoriile sale, si a imaginilor de vis care se imbina cu realitatea. De asemenea, realismul magic are un accent mai mare pe psihologia personajelor sale si ceea ce se intampla in mintea lor.

Autorul a explorat realismul magic si in multe din scriiturile sale, folosind elemente „magice” in scrierile sale si facand ca problemele psihologice sa devina parte a acestor povesti. Acest lucru a oferit cititorilor un mod de a vedea lumea prin prisma lor, aceea a magiei si a fanteziei, si a oferit o perspectiva asupra vietii si relatiilor si evenimentelor culturale ale Columbiei.

Cu 40 de publicatii printre care se numara nuvele, romane si scurte povesti, productia lui literara si influenta lui datorata realismului magic s-au bucurat si mai mult dupa intrarea sa in Cartea Recordurilor Guinness in 2009.

Cartile lui au fost traduse in mai multe limbi si publicate in mai multe tari, facilitand constientizarea influentei sale asupra literaturii columbiene.

Premierea lui cu Premiul Nobel pentru Pace in 1982 si intrarea sa in Cartea Recordurilor Guinness in 2009 au consacrat pe Gabriel Garcia Marquez ca unul dintre cei mai mari scriitori vii. Viata sa si cartile lui sunt un exemplu de realizari artistice pe care numeroase persoane incearca sa le urmeze. Realismul magic, impreuna cu stilul sau poetic si magistral de scriere au facut ca cartile lui sa reprezinte un model nu doar in Columbia, ci si in intreaga lume.