Harper Lee: O privire în detaliu la viața și opera autoarei lui ‘To Kill a Mockingbird’

Harper Lee: O privire in detaliu la viata si opera autoarei lui ‘To Kill a Mockingbird’

Harper Lee a fost o scriitoare americana remarcabila si o parte integranta a culturii americane. a vandut peste 40 de milioane de carti si a castigat premiul Pulitzer pentru romane cu caracteristice americane profunde. Ea a devenit cunoscuta datorita romanului ei, „To Kill a Mockingbird”, care a devenit unul dintre cele mai populare romane americane si a fost ecranizat.

Viata lui Harper Lee

Harper Lee s-a nascut pe 28 aprilie 1926 in Monroeville, Alabama. Harper Lee este fiica lui Amasa Coleman Lee si a lui Frances Cunningham Finch Lee. Tatii si sotia sa erau toti avocati. S-a cufundat in literatura de cand era inca o fetita si a crescut alaturi de prietenul ei de la distanta, Truman Capote.

Harper Lee a absolvit Universitatea din Alabama in 1945 si a lucrat ca redactor in jurul anilor 1950 in New York. In 1955 a inceput sa lucreze la „To Kill a Mockingbird”, care a fost publicat in 1960. In iulie 1956 a avut primul ei eseu publicat in revista New York.

In 1962, Harper Lee a primit premiul Pulitzer pentru „To Kill a Mockingbird” si, in anul urmator, a vandut drepturile de ecranizare catre Hollywood, care a produs un film in alb-negru, in anul 1966.

Dupa ce a scris „To Kill a Mockingbird”, si pana in 2007, Harper Lee nu a mai publicat nicio alta lucrare. Cu toate acestea, in 2015 au fost publicate urmatoarele doua lucrari ale sale: o carte scrisa in anii 1950, dar nepublicata pana atunci, si „Go si luati-o Scout”.

Operele lui Harper Lee

Harper Lee a scris cateva dintre cele mai importante romane americane si opere ale secolului XX.

To Kill a Mockingbird

„To Kill a Mockingbird” a fost publicat in 1960 si a devenit unul dintre cele mai bine vandute si cunoscute romane ale secolului XX si a fost ecranizat in 1962. Acesta abordeaza subiecte precum discriminarea rasiala, precum si prezinta imagini critice despre injustitia sistemului judecatoresc in america.

Go Set a Watchman

Cautarile aproape imposibil de gasit ale lui Harper Lee au devenit realitate atunci cand, in 2015, a publicat „Go Set a Watchman, o carte relevanta si interesanta sub aspectul social si politic. Si-a continuat tema rasiala din „To Kill a Mockingbird” si a primit ceremonia Pulitzer.

Harper Lee a avut un impact major asupra culturii americane. To Kill a Mockingbird a devenit o piesa preferata de teatru in cele mai bune scoli din SUA si in jurul lumii, de asemenea. De asemenea, un film si jocuri au fost facute pe baza practicilor lui Harper Lee.

La inceputul fiecarui deceniu, aceasta carte a aparut pe lista de best-sellers in SUA si a fost acceptata ca fiind un model al scrisului modern si un articol profund al unor adevaruri dureroase din istoria americana.

Harper Lee a murit la 89 de ani, pe 19 februarie 2016, lasand noua unele dintre cele mai frumoase lucrari ale secolului. Lucrarile sale vor continua sa inspire generatiile viitoare.