Tom Hanks: Cariera si magnetismul actorului de top
Tom Hanks este unul dintre cei mai faimosi si talentati actori ai timpurilor noastre. Cu o cariera care se intinde pe mai multe decenii, Hanks a jucat un numar incredibil de personaje si a castigat nenumarate premii pentru performantele sale. In acest articol, vom explora in profunzime viata si cariera lui Tom Hanks, inclusiv detalii despre familia sa, averea sa si principalele filme ale carierei sale.
Tineretea si primele roluri
Tom Hanks s-a nascut in Concord, California, pe 9 iulie 1956. Parintii sai au divortat cand Hanks era copil, iar acesta si-a petrecut mare parte din copilarie locuind cu diferite rude si schimband casele frecvent. In ciuda miscarilor constante, Hanks si-a dezvoltat o dragoste pentru teatru si a inceput sa apara in productii la liceu.
Dupa absolvire, Hanks a studiat actorie la California State University, iar in 1978 a primit primul sau rol in filmul “He Knows You’re Alone”.
Breakthrough-ul din anii ’80
Cariera lui Hanks a inceput sa creasca odata cu aparitia rolului principal in comedia TV “Bosom Buddies”, in care a lucrat intre 1980-1982.
In anii urmatori, Hanks a continuat sa aiba roluri in pelicule precum:
- Splash (1984)
- Bachelor Party (1984)
- The Man With One Red Shoe (1985)
- Volunteers (1985)
Big (1988) a fost cel mai notabil rol din aceasta perioada, castigandu-i aprecierea criticilor si lansandu-i cariera in plan international. Acesta a adus si prima nominalizare la Oscar a lui Hanks.
Anii ’90 si consacrarea
Pe parcursul anilor ’90, Tom Hanks a avut roluri spectaculoase, iar cariera sa a atins noi culmi.
FIlmele marcante din anii ’90, in ordine cronologica, sunt:
- Joe Versus the Volcano (1990)
- The Bonfire of the Vanities (1990)
- A League of Their Own (1992)
- Sleepless in Seattle (1993)
In 1993, Tom Hanks a castigat primul sau Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din Philadelphia (1993), in care a interpretat un avocat gay care se lupta cu SIDA. In urma anului 1994 este recunoscut pentru rolul din Forrest Gump, pentru care a obtinut al doilea Oscar pentru cel mai bun actor, marcand si esalonul de aur al carieriei sale.
Alte filme in care a jucat in anii ’90 ar fi:
- Apollo 13 (1995)
- The Green Mile (1999)
De la inceputul mileniului pana in prezent
Cariera lui Tom Hanks nu si-a pierdut din intensitate in anii 2000 si continua sa joace intr-un spectru larg de filme.
Printre filmele sale de la inceputul mileniului se numara:
- Cast Away (2000)
- Road to Perdition (2002)
- Catch Me If You Can (2002)
- The Terminal (2004)
In ultimul deceniu si jumatate, Hanks si-a consolidat statutul de actor formidabil in filme precum:
- The Da Vinci Code (2006)
- Charlie Wilson’s War (2007)
- Captain Phillips (2013)
- Bridge of Spies (2015)
- Sully (2016)
In 2020, a jucat in filmul „Greyhound”, scriind si scenariul acestuia.
Viata personala
Tom Hanks s-a casatorit cu prima sa sotie, Samantha Lewes, in 1978. Cuplul a avut doi copii, fiind parintii lui Colin Hanks si Elizabeth Hanks. Din pacate, au divortat in 1987.
Hanks s-a recasatorit cu actrita Rita Wilson in 1988, cu care are inca doi copii, Chester si Truman Hanks. Cei doi formeaza unul dintre cele mai longevive cupluri de la Hollywood.
Averea personala a lui Tom Hanks este in jurul a $350 de milioane. Actorul si familia sa locuiesc intr-un imobil luxos din Pacific Palisades, California.
Filantropia si premii aditionale
In afara de premiile Oscar, Hanks a primit numeroase premii si distinctii, printre care premiul Golden Globe si premiul Cecil B. DeMille pentru intreaga cariera in 2020.
Hanks este cunoscut si pentru filantropia sa, sustinand cauze precum protejarea mediului inconjurator, cercetarea pentru combaterea bolii Alzheimer si finantarea artelor.
Cu o cariera legendara si o personalitate magnetica, Tom Hanks a demonstrat de-a lungul anilor talentul sau si faptul ca este un adevarat artist. Impactul sau in cinematografie si capacitatile sale de actor raman a fi celebrat si admirat. Sa speram ca vom avea oportunitatea sa vedem si mai multe performante uimitoare ale acestui talent enorm al filmului.