Elvis Presley: Regele Rock ‘n’ Roll și impactul său în cinematografie

Elvis Presley: Regele Rock ‘n’ Roll si impactul sau in cinematografie

Este greu sa vorbim despre istoria muzicii rock ‘n’ roll fara a mentiona numele lui Elvis Presley. Regizorul afacerilor, cu o cariera care a durat mai mult de doua decenii si cu peste 40 de pelicule la activ, este adesea considerat cel mai important artist al genului.

Biografie

Elvis Aaron Presley s-a nascut la data de 8 ianuarie 1935, in Tupelo, Mississippi, fiind fiul lui Vernon Presley si Gladys Love Presley. Familia sa a avut o situatie financiara precara, astfel incat copilaria lui Elvis nu a fost una usoara. La varsta de 10 ani, Elvis si-a castigat primul sau concurs de talente, de unde a inceput sa cante in mod regulat in corul bisericii locale. Acesta a fost pasul care l-a inaintat spre demararea unei cariere stralucitoare in muzica si cinematografie.

Cariera

Succesul sau stralucit a inceput in 1954, cand a semnat primul sau contract cu Sun Records, o casa de discuri americana. In scurt timp, talentul sau a fost remarcat de catre casa de discuri RCA Records, care a cumparat contractul sau. In 1956, a lansat primul sau album, intitulat „Elvis Presley”, ce a atins locul al doilea in topurile Billboard si a vandut peste 1 milion de discuri in total.

Cariera de actor a lui Presley a inceput in 1956, cu aparitia sa in filmul „Love Me Tender”. Usor-usor, rolurile sale in filme au inceput sa se inmulteasca, astfel incat, de-a lungul anilor, a fost protagonistul unor titluri precum:

 • Jailhouse Rock (1957)
 • King Creole (1958)
 • Blue Hawaii (1961)
 • Viva Las Vegas (1964)
 • Girls! Girls! Girls! (1962)

Viata personala

In ceea ce priveste viata sa personala, Elvis Presley a fost casatorit cu Priscilla Ann Presley incepand cu anul 1967. In aceasi perioada s-a nascut si unicul lor copil, Lisa Marie Presley. In 1973, Priscilla si Elvis au decis sa divorteze, iar suma de bani pe care Elvis a platit-o fostei sale sotii, a fost una enorma la acea vreme.

Avere

La momentul mortii sale, in 1977, Elvis Presley a avut o avere estimata la 5-10 milioane de dolari. De-a lungul timpului, castigurile postume ale sale au crescut semnificativ, in principal datorita succesului continuu al muzicii sale si drepturilor de autor, astfel incat averea sa ar fi acum ridicata la peste 100 de milioane de dolari.

Relatii

Faima lui Elvis l-a introdus intr-o serie de relatii romantice si amicale cu numeroase personalitati ale timpului, dintre care putem enumera:

 • Ann-Margret
 • Tina Louise
 • Angie Dickinson
 • Linda Thompson

Aceste relatii, precum si numeroasele sale legaturi romantice cu femei obisnuite, printre care si fanii sai infocati, au alimentat atractia pentru viata legendarului artist si au contribuit la stilarea sa intr-un personaj icon al timpului.

Premii

De-a lungul vietii sale, Elvis Presley a fost nominalizat si a castigat numeroase premii, precum:

 • 3 premii Grammy
 • Un numar record de 14 nominalizari la premiile Grammy
 • 12 premii Billboard Music Awards
 • 9 premii BMI
 • – 3 Alma Awards

Mostenire si impact

Mostenirea lasata de Elvis Presley nu se limiteaza doar la muzica sa, ci isi intinde aripile si in lumea cinematografiei, unde a reusit sa aduca prestanta puternica a unei vedete rock si contributia neobisnuita a unui actor de film. De la inceputul carierei sale si pana la sfarsitul acesteia, prestanta lui Presley pe ecran nu a fost niciodata ignorata, fiind astazi amintit si cinstit intr-un mod constant.