Adam Driver: Cariera și rolurile puternice ale actorului

Adam Driver: Cariera si rolurile puternice ale actorului

Cuprins

 1. Biografie
 2. Cariera
  • Inceputul carierei
  • Succesul in teatru
  • Rolul care l-a pus pe harta Hollywoodului: Kylo Ren
  • Colaborarea cu regizorul Noah Baumbach
  • Lucrul cu Martin Scorsese si Spike Lee
  • Filme recente si proiecte viitoare
 3. Viata personala
  • Familia si casatoria
  • Relatia cu faima si media
 4. Avere si filantropie
 5. Premii si nominalizari

1. Biografie

Nascut la data de 19 noiembrie 1983 in California, Adam Driver, numele sau complet fiind Adam Douglas Driver, si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei in Indiana. Dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, Driver a decis sa se inroleze in infanteria marina. In 2005, o accidentare a fost motivul desertarii sale. In ciuda acestui recul, Adam Driver si-a urmat visul de a deveni actor si a studiat la prestigiosul conservator Juilliard din New York.

2. Cariera

Inceputul carierei

Cariera de actor a lui Adam Driver a inceput cu diverse roluri la teatru, apoi a debutat in film in 2011, cu rolul lui Walter Lyle in „J. Edgar”, un film biografic regizat de Clint Eastwood. A urmat apoi un rol secundar in serialul HBO, Girls, care l-a consacrat pe tanarul actor.

Succesul in teatru

Driver si-a adus contributia intr-un numar impresionant de piese de teatru, printre care Look Back in Anger, Mrs. Warren’s Profession sau Man and Boy. Talentul sau din aceasta sfera a fost recunoscut cu Premiul Volpi Cup pentru Cel mai bun actor in 2014.

Rolul care l-a pus pe harta Hollywoodului: Kylo Ren

Conversia lui Adam Driver intr-o vedeta de la Hollywood a avut loc in 2015, cand a fost distribuit in rolul personajului negativ Kylo Ren in seria de filme Star Wars. Aceasta interpretare i-a adus diverse nominalizari si i-a oferit o expunere mult mai mare in industria cinematografica. In total, a jucat acest rol in trei filme, Star Wars: The Force Awakens (2015), Star Wars: The Last Jedi (2017) si Star Wars: The Rise of Skywalker (2019).

Colaborarea cu regizorul Noah Baumbach

Un parteneriat de succes al actorului a avut loc cu regizorul Noah Baumbach, pentru care Adam Driver a jucat in doua filme. A jucat rolul principal masculin in While We’re Young (2014) si The Meyerowitz Stories (2017), ambele filme fiind criticate in mod pozitiv.

Lucrul cu Martin Scorsese si Spike Lee

Un alt moment important in cariera lui Adam Driver a fost colaborarea cu doua legende ale cinematografiei: Martin Scorsese si Spike Lee. A jucat in Silence (2016) al lui Scorsese si, respectiv, in BlacKkKlansman (2018) al lui Lee.

Filme recente si proiecte viitoare

Recent, Adam Driver a jucat in filmul Annette (2021), in care si-a testat si abilitatile de cantaret. Unele dintre proiectele sale viitoare includ filme precum The Last Duel si House of Gucci.

3. Viata personala

Familia si casatoria

Adam Driver este casatorit cu actrita Joanne Tucker din 2013. Cuplul are un fiu pe nume Henry, nascut in 2016. Viata lor este una linistita si prefera sa nu impartaseasca prea multe detalii personale in media.

Relatia cu faima si media

Desi a devenit un actor de succes si recunoscut la nivel mondial, Adam Driver a ales sa ramana retras din spatiul public. In interviurile oferite, raspunde intotdeauna cu umilinta si bun-simt, mentionand ca pentru el, munca trebuie sa ramana in centrul atentiei, nu viata personala.

4. Avere si filantropie

In 2020, averea sa a fost estimata la aproximativ 10 milioane de dolari. In ciuda acestei sume impresionante, Adam Driver pretinde ca nu pune pret pe lucrurile materiale si ca isi pastreaza un stil de viata simplu si modest.

In 2013, Adam Driver si sotia sa, Joanne Tucker, au fondat organizatia nonprofit Arts in the Armed Forces, care ofera oportunitati de exprimare artistica militarilor din SUA. Prin actiunile sale, actorul isi demonstreaza preocuparea pentru problemele sociale si comunitatea militara in care a facut parte.

5. Premii si nominalizari

De-a lungul carierei sale, Adam Driver a fost nominalizat de multe ori la premii importante, cum ar fi BAFTA, Golden Globe sau Premiile Oscar. In 2019, a fost nominalizat pentru prima oara la categoria „Cel mai bun actor intr-un rol principal” la Premiile Oscar pentru interpretarea sa in filmul Marriage Story.

Lista completa a premiilor si nominalizarilor:

 • Premiul Volpi Cup pentru Cel mai bun actor pentru rolul din filmul Hungry Hearts (2014)
 • Nominalizare BAFTA la categoria Cel mai bun actor in rol secundar, pentru rolul din BlacKkKlansman (2019)
 • Nominalizare Golden Globe la categoria Cel mai bun actor in rol secundar, pentru rolul din BlacKkKlansman (2019)
 • Nominalizare Premiul Oscar la categoria Cel mai bun actor in rol secundar, pentru rolul din BlacKkKlansman (2019)
 • Nominalizare BAFTA la categoria Cel mai bun actor in rol principal, pentru rolul din Marriage Story (2020)
 • Nominalizare Golden Globe la categoria Cel mai bun actor in rol principal, pentru rolul din Marriage Story (2020)
 • Nominalizare Premiul Oscar la categoria Cel mai bun actor, pentru rolul din Marriage Story (2020)

Adam Driver este un actor puternic si versatil, care si-a construit o cariera impresionanta intr-un timp relativ scurt. A construit o reputatie solida in ansamblul industriei si si-a dovedit cu prisosinta valoarea in pelicule realizate de unii dintre cei mai importanti regizori ai timpurilor noastre. Prin maturitatea si discretia de care da dovada, continua sa inspire prin valorile si convingerile sale, atat pe scena, cat si in afara ei.