Top Filme din Anii 1980

Top Filme din Anii 1980

Iata o scurta privire asupra celor mai bune si memorabile filme din anii 1980. Regizorii au reusit sa surprinda o serie de emotii si povestiri care continua sa ne fascineze chiar si astazi. Sa aruncam o ochiia peste titlurile care au ocupat prim-planul in lumea cinematografiei de-a lungul acestei perioade.

Top Science Fiction si Actiune

1. Blade Runner (1982)

Blade Runner este un film semnat de Ridley Scott, cu Harrison Ford in rol principal. Acesta este o adaptare a romanului „Do Androids Dream of Electric Sheep?” de Philip K. Dick, si explorarea temelor morale si filosofice ale umanitatii si inteligentei artificiale. Celebra replica din film, „All those moments will be lost in time, like tears in rain”, reflecta fragilitatea si scurta durata a vietii, atat pentru umani cat si pentru replicanti.

2. Back to the Future (1985)

Back to the Future ne prezinta povestea unui adolescent, Marty McFly (Michael J. Fox), care calatoreste in timp din 1985 in 1955, cu ajutorul unei masini DeLorean modificate de excetricul savant Doc Brown (Christopher Lloyd). Filmul este o intersectie intre genul stiintifico-fantastic, comedia si drama, prezentand resemnificatii interesante ale trecutului si rezolvari pline de ingeniozitate ale problemelor pe care Marty le intampina.

Top Comedii

1. Airplane! (1980)

Airplane! este una dintre cele mai amuzante comedii din toate timpurile, filmul avand un irizibil sens al umorului „spoof” si al situatiilor absurde. Aceasta comedie sucesc problemele reale ale oamenilor intr-un mod amuzant, oferind publicului o rupere de la realitate si multi rasete.

2. Ferris Bueller’s Day Off (1986)

In Ferris Bueller’s Day Off regizat de John Hughes, Matthew Broderick interpreteaza rolul lui Ferris Bueller, un elev de liceu care decide sa se „imbolnaveasca” si sa evadeze alaturi de prieteni din rutina zilnica. Povestile hilare si comentariile sarcastice despre realitatea din liceu transforma acest film intr-o comedie incitand la pofta de viata.

Top Drama

1. Ordinary People (1980)

Ordinary People este debutul regizoral al lui Robert Redford, acest film realizand o introspectie emotionala si psihologica in viata unei familii care sufera de pe urma unui eveniment tragic. Performanta remarcabila a lui Mary Tyler Moore, Donald Sutherland si Timothy Hutton au asigurat un impact profund si indelungat asupra publicului.

2. Amadeus (1984)

Inspirat de piesa de teatru cu acelasi nume, Amadeus ne prezinta un portet fictional al compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) si invidia si rivalitatea cu compozitorul Antonio Salieri (F. Murray Abraham). Filmul scoate in evidenta lupta pentru suprematie artistica intre cei doi muzicieni si limitele moralitatii in realizarea genialitatii.

Top Filosofice si Culturale

1. The Breakfast Club (1985)

The Breakfast Club este o declaratie despre identitate, judecata si stereotipie intr-un context al diversitatii adolescentilor anilor ’80. Filmul prezinta povestea a cinci liceeni care petrec o zi intreaga in detentie, invatand unul despre celalalt si despre ei insisi in acest proces.

2. Do the Right Thing (1989)

Regizat si interpretat de Spike Lee, Do the Right Thing este o examinare a tensiunii rasiale si a conflictelor care au avut loc in anii ’80.