Top Filme din Anii 1990

Top filme din anii 1990 – O calatorie in timp prin cinematografiere

Anii 1990 au fost plini de o multime de filme memorabile pentru oricine si-au petrecut tineretea in aceasta perioada. De la blockbustere de actiune pana la filme romantice care iti strang inima, exista un film pentru fiecare din aceasta epoca fantastica de cinematografie. In acest articol, am facut un top al celor mai remarcabile, influente si iubite filme din anii ’90, asadar haideti sa calatorim impreuna inapoi in timp si sa redescoperim aceste capodopere ale cinematografiei.

Top 10 Blockbustere de actiune din anii 1990

1. Jurassic Park (1993)

Jurassic Park a fost unul dintre cele mai impresionante blockbustere ale anilor ’90, cu efectele sale CG revolutionare de atunci si un concept extrem de captivant – intoarcerea dinozaurilor la viata si interactiunea lor cu oamenii intr-un parc tematic special. Regizat de Steven Spielberg, acest film a fost un succes imens la box-office si ne-a facut pe toti sa ne dorim sa vizitam acest parc, in ciuda pericolelor evidente.

2. Terminator 2: Judgment Day (1991)

Arnold Schwarzenegger a revenit in forta in rolul cyborgului sau indragit in sequel-ul Terminator 2: Judgment Day. Cu efecte speciale avansate pentru vremea respectiva si o actiune palpitanta si incarcata de emotie, acest film a fost pe placul tuturor celor care cauta adrenalina si suspans.

3. The Matrix (1999)

Just inainte de a incheia decada, a aparut The Matrix, o capodopera SF cea a introdus ideea de realitate virtuala in cultura populara si a pregatit schimbarea de mileniu cu un sfarsit de an ’90 futurist. Cu un Keanu Reeves intr-o forma de zile mari si cu scene de lupta inovative, „The Matrix” a ramas un etalon important in istoria filmelor de actiune.

Restul blockbustere-elor lista sunt:

 1. Pulp Fiction (1994)
 2. Speed (1994)
 3. Point Break (1991)
 4. True Lies (1994)
 5. The Fugutive (1993)
 6. Die Hard: With a Vengeance (1995)
 7. The Fifth Element (1997)

Cele mai romantice filme din anii 1990

1. Titanic (1997)

Regizat de James Cameron, Titanic a fost cel mai mare succes al anilor ’90 si una dintre cele mai marete povesti de iubire de pe marile ecrane. Castigand numeroase premii, inclusiv 11 premii Oscar, filmul a starnit numeroase discutii si si-a castigat un loc special in inima multor cinefili si romantici.

2. Notting Hill (1999)

Magia acestei comedii romantice britanice, Notting Hill, a fost data de chimia dintre Julia Roberts si Hugh Grant si de replicile ingenioase si amuzante ale scenaristului Richard Curtis. Povestea unui simplu posesor de librarie care se indragosteste de o celebritate de la Hollywood a fost un mod minunat de a incheia decada cu un romantic fervent.

Si aici, etalam si celelalte romantice liste:

 1. Sleepless in Seattle (1993)
 2. Four Weddings and a Funeral (1994)
 3. Jerry Maguire (1996)
 4. The Bridges of Madison County (1995)
 5. The English Patient (1996)
 6. You’ve Got Mail (1998)
 7. Pretty Woman (1990)
 8. Before Sunrise (1995)

Capodopere cinematografice si castigatorii marilor premii

Anii 1990 au fost marcati si de o serie de filme ce au primit multiple premii si recunoasteri internationale. In aceasta categorie, amintim:

 • Schindler’s List (1993) – o drama istorica profunda, regizata de Steven Spielberg, care a castigat 7 premii Oscar si ne-a marcat copios prin portretizarea perfecta si dureroasa a Holocaustului.
 • The Silence of the Lambs (1991) – un thriller psihologic fantastic avand-o in rol principal pe Jodie Foster si pe infricosatorul Anthony Hopkins in rolul lui Hannibal Lecter, care a castigat 5 premii Oscar.
 • Forrest Gump (1994) – o drama ce impleteste nenumarate stari si sentimente de la tristete la veselie, avand un Tom Hanks in forma de zile mari si obtinand totodata si 6 premii Oscar.

Aceasta a fost doar o scurta intrare in lumea filmelor anilor 1990. Evident, mult mai multe productii ar merita sa fie mentionate si revazute mereu, insa speram ca aceasta selectie va va starni interesul si va va face sa va improspatati amintirile cu vechile filme si sa explorati si altele noi. Anii ’90 vor ramane in inimile noastre nu numai ca o perioada nostaligica, dar si ca o epoca in care s-au nascut unele dintre cele mai minunate filme ale tuturor timpurilor.