Top Filme Biografice 2020

Top Filme Biografice 2020

Filmele biografice au fost si vor ramane intotdeauna o sursa fascinanta de inspiratie si divertisment. Acest tip de filme are un impact puternic asupra noastra, deoarece ne ofera posibilitatea de a invata si de a descoperi povestile unor personalitati marcante, care au trait si au influentat societatea din care au facut parte. In 2020, am avut parte de o serie de filme biografice care au adus in prim-plan povesti interesante, dramatice si inspirationale. In cele ce urmeaza, va prezentam un top al filmelor biografice din 2020, care nu ar trebui sa va scape de pe lista de vizionat!

1. The Trial of the Chicago 7

Realizat de catre Aaron Sorkin, acest film reconstituie evenimentele din jurul procesului celor sapte lideri ai protestelor de la Conventia Nationala a Partidului Democrat din 1968. Cu un distributie formata din actori de calibru, precum Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, samt Mark Rylance, filmul prezinta modul in care organizatorii protestelor au fost judecati pentru presupuse comploturi impotriva statului.

Contextul istoric

Evenimentele care au dat nastere unuia dintre cele mai notorii procese din istoria Americii, au avut loc intr-un context in care tensiunile sociale si politice erau la cote maxime. In film sunt prezentate in detaliu diferitele etape ale desfasurarii procesului, evidentiind abuzurile si injustitiile care au avut loc pe parcursul acestuia.

 • Iata cateva replici memorabile din cadrul acestei productii:

  • „Hai sa o numim razboi si atunci avem sanse sa castigam.”
  • „Nu poti opri revolutia renuntand la ea! Lupta continua!”
  • „Pacea nu este ceva ce doresti, ci un vanatoare pe care o continui.”

2. Mank

Regizat de catre David Fincher, „Mank” este un film cu referinte directe la realitate, prezentand viata si cariera scriitorului de scenarii Herman J. Mankiewicz, interpretat de Gary Oldman. Pe parcursul filmului, descoperim dificultatile pe care le intampina protagonistul in momentul in care incepe sa scrie scenariul pentru celebrul film „Citizen Kane.”

Calatoria spre filmul „Citizen Kane”

Desi „Mank” este in principal un film despre povestile din spatele creatiei uneia dintre cele mai celebre pelicule, abordeaza si alte aspecte interesante. Pe parcursul filmului, sunt prezentate divergentele dintre Mankiewicz si regizorul Orson Welles, lumea hollywoodiana a acelor vremuri, relatia dintre Mank si starul de cinema Marion Davies si cateva scene apropo de politica si propaganda folosita in acel moment.

 • Iata cateva replici memorabile din cadrul acestei productii:

  • „Incredere? Asa cum zice un alfabet obsedat de baza: A, B, V, W…?”
  • „Ca sa faci ceva memorabil, trebuie sa fii macar un pic nebun.”
  • „Un creator initiaza regulile, dar un interpret le respecta.”

3. Tesla

In filmul „Tesla,” regizat de Michael Almereyda, avem ocazia sa exploram viata si inventiile unuia dintre cei mai importanti si mai enigmatici inventatori din istoria umanitatii, Nikola Tesla. Ethan Hawke il interpreteaza pe inventatorul sarb intr-un film care nu respecta neaparat conventiile unui film biografic clasic.

Inovatie si rivalitate

Filmul prezinta introducerea curentului alternativ pe piata energiei electrice, relatia cu milionarul Thomas Edison, dar si alte momente cheie din viata si cariera lui Tesla. Focalizarea se pune pe inovatiile si inventivitatea acestuia, dar si pe dificultatile intampinate odata cu afirmarea inventiilor sale in societatea vremii.

 • Iata cateva replici memorabile din cadrul acestei productii:

  • „Lumea nu este pregatita pentru energie electrica gratuita.”
  • „Fii dragut si nu distruge visele oamenilor.”
  • „Exista energia pe care o poti vedea si cea pe care o poti simti – dar cea mai importanta este energia pe care o poti crea.”

4. Judas and the Black Messiah

Inspirat din fapte reale, filmul „Judas and the Black Messiah,” regizat de Shaka King, prezinta viata si asasinarea lui Fred Hampton, lider al organizatiei militante Black Panther Party. Daniel Kaluuya il interpreteaza pe Hampton, iar Lakeith Stanfield il interpreteaza pe cel care l-a tradat, William O’Neal.

Lupta si tradarea

Pe parcursul filmului, descoperim ambitia, luptele si sperantele celor afiliati Black Panther Party si a liderului sau, Fred Hampton. Dar o asemenea lupta nu putea scapa de atentia autoritatilor americane, iar tradarea informantului infiltrat, O’Neal, ar urma sa schimbe cursul istoriei.

 • Iata cateva replici memorabile din cadrul acestei productii:

  • „Trebuie sa luptam pentru libertatea noastra si pentru dreptul de a fi liberi.”
  • „Nu as spune ca sunt un revolutionar, dar cred ca sunt un om care iubeste oamenirea.”
  • „Uneori trebuie sa te intrebi daca este mai bine sa lupti sau sa incepi o revolutie.”

Acestea au fost cele mai apreciate filme biografice din 2020. Toate aduc in prim-plan povesti inspirationale ale unor personalitati remarcante, precum si lumea in care au trait.