Top Filme Biografice 2013

Top Filme Biografice 2013

2013 a fost un an plin de surprize in lumea cinematografiei, un an in care am avut parte de o serie de filme biografice remarcabile, care ne-au tinut cu sufletul la gura si ne-au marcat intr-un fel sau altul. Pentru a va ajuta sa alegeti ce film biografic sa urmariti, am creat acest top cu cele mai bune pelicule de genul din 2013. In cele ce urmeaza, veti descoperi 10 filme biografice memorabile lansate in acel an si ce le face atat de speciale.

1. 12 Years a Slave

12 Years a Slave este o adapatare cinematografica dupa autobiografia lui Solomon Northup, protagonistul acestui film. Solomon este un afro-american, muzician talentat si om liber, care va fi inselat si vandut pentru a deveni sclav in Louisiana. Filmul urmareste lupta sa pentru supravietuire in aceasta perioada intunecata, perseverenta de a-si recapata libertatea si demnitatea.

Regizor: Steve McQueen

Actori principali: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o

2. The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street este un film inspirat din memoriile lui Jordan Belfort, un broker de actiuni care a facut avere vanzand actiuni la companii fictive si a dus o viata plina de excese. Visul american se transforma intr-un cosmar, caci Belfort se confrunta cu posibilitatea de a-si pierde totul, inclusiv propria libertate.

Regizor: Martin Scorsese

Actori principali: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie

3. Captain Phillips

Inspirat de evenimentele reale din viata capitanului Richard Phillips, Captain Phillips reda povestea dramata a echipajului vasului Maersk Alabama, care se confrunta cu un grup de pirati somalezi. In rolul principal, Tom Hanks ofera o interpretare memorabila.

Regizor: Paul Greengrass

Actori principali: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman

4. Rush

Rush este o recreare palpitanta a rivalitatii dintre doi dintre cei mai iconici piloti de Formula 1 – James Hunt si Niki Lauda – si se concentreaza pe perioada 1976. Filmul ofera o perspectiva fascinanta asupra lumea curselor si depaseste granitele sportului.

Regizor: Ron Howard

Actori principali: Daniel Bruhl, Chris Hemsworth, Olivia Wilde

5. Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club se bazeaza pe povestea reala a lui Ron Woodroof, un cowboy bisexual care, atunci cand afla ca are HIV si i se mai acorda doar 30 de zile sa traiasca, incepe sa isi procure medicamente ilegale si sa colaboreze cu alti pacienti pentru a asigura tratamente care sa-i salveze.

Regizor: Jean-Marc Vallee

Actori principali: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto

6. American Hustle

Chiar daca nu este un film biografic in sens strict, American Hustle se inspira din asa-numita Operatiune ABSCAM, o investigatie condusa de FBI in anii ’70 si ’80 pentru a sanctiona coruptia in randul politicienilor americani. Filmul prezinta doua povesti paralele – cea a agentilor FBI si a celor implicati in coruptie.

Regizor: David O. Russell

Actori principali: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper

7. Saving Mr. Banks

Saving Mr. Banks urmareste eforturile lui Walt Disney de a obtine drepturile de ecranizare a romanului „Mary Poppins” si confruntarile sale cu autoarea retrasa si stricacioasa, P.L. Travers. Filmul reflecta relatia dintre creator si ecran, aratand in acelasi timp nevoia de a adapta o poveste la o noua forma de expresie.

Regizor: John Lee Hancock

Actori principali: Emma Thompson, Tom Hanks, Annie Rose Buckley

8. Mandela: Long Walk to Freedom

Mandela: Long Walk to Freedom este o ecranizare complexa si captivanta a autobiografiei lui Nelson Mandela, care exploreaza lupta sa impotriva apartheidului si calatoria din inchisoare pana la conducerea Africii de Sud.

Regizor: Justin Chadwick

Actori principali: Idris Elba, Naomie Harris, Terry Pheto

9. The Invisible Woman

Bazat pe biografia lui Claire Tomalin, The Invisible Woman dezvaluie povestea de dragoste dintre scriitorul Charles Dickens si tanara actrita Nelly Ternan, care incearca sa isi reconcilieze pozitia de amanta invizibila cu dorinta de a avea o cariera in teatru.

Regizor: Ralph Fiennes

Actori principali: Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas

10. Fruitvale Station

Fruitvale Station este un film biografic tens si emotiv care prezinta ultimele 24 de ore din viata lui Oscar Grant, inainte de a fi impuscat mortal de un ofiter de politie intr-un incident controversat. Filmul serveste drept un apel la constiinta privind abuzurile de putere si discriminarea rasiala.

Regizor: Ryan Coogler

Actori principali: Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer

Acestea au fost cele mai bune filme biografice din 2013, o selectie variata care atinge tematici diverse si care merita vizionate mai ales daca sunteti interesati de povestile adevarate ale unor personalitati istorice sau evenimente importante.