Top Filme Dramă 2016

Top Filme Drama 2016

2016 a fost un an excelent pentru amatorii de filme drama. Numeroase titluri interesante au vazut lumina ecranelor cinematografelor, iar unele dintre ele au fost chiar revolutionare. In acest articol, am compilat un top cinci al celor mai bune filme drama din acest an, completat de cateva mentiuni onorifice demne de atentie.

1. Manchester by the Sea

Regia: Kenneth Lonergan

Cu: Casey Affleck, Michelle Williams, Lucas Hedges

Manchester by the Sea ne aduce in prim-plan povestea lui Lee Chandler (Casey Affleck), un administrator al unui complex de apartamente in orasul Boston. Dupa moartea fratelui sau, Joe (Kyle Chandler), Lee revine in orasul natal pentru a se ocupa de funeralii si de nepotul sau, Patrick (Lucas Hedges). Cu ajutorul unor flashback-uri, aflam ca Lee poarta pe umeri o povara emotionala enorma si lupta cu propriile traume pentru a putea sa-si faca datoria in fata familiei.

2. Moonlight

Regia: Barry Jenkins

Cu: Mahershala Ali, Naomie Harris, Trevante Rhodes

Moonlight este castigatorul premiului Oscar pentru cel Mai Bun Film in 2017, iar acest lucru nu e deloc surprinzator. Filmul este un portret sensibil al unui baiat afro-american, Chiron, in trei etape distincte ale vietii acestuia: copilarie, adolescenta si maturitate. Divizata in trei segmente, povestea e marcata de marginalizare, orientare sexuala, iubire si violenta. Descrierea descoperirii de sine si a luptei pentru identitate este punctul central in acest film, care ne ofera o perspectiva unica asupra vietii intr-o comunitate defavorizata.

3. La La Land

Regia: Damien Chazelle

Cu: Ryan Gosling, Emma Stone, John Legend

Desi la prima vedere este o comedie muzicala, in esenta, La La Land este o drama a viselor si sperantelor, urmarind povestea de dragoste dintre o actrita aspiranta, Mia (Emma Stone), si un pianist de jazz care lupta sa-si faca un nume, Sebastian (Ryan Gosling). Inovatia filmului sta in imbinarea elementelor clasice de musical cu portretizarea reala a unui cuplu care lupta pentru a-si implini aspiratiile. Culorile vibrante, muzica excelenta si coregrafia sunt ingredientele adaugate in reteta acestei productii magistrale.

4. Silence

Regia: Martin Scorsese

Cu: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson

Silence este o ecranizare a romanului cu acelasi nume de Shusaku Endō si urmareste povestea a doi preoti iezuiti europeni, Rodrigues (Andrew Garfield) si Garrpe (Adam Driver), care se aventureaza in Japonia secolului al XVII-lea in cautarea mentorului lor disparut, Father Ferreira (Liam Neeson). Este un film puternic despre spiritualitate si criza credintei, in care protagonistii au de infruntat torturi si persecutii din partea autoritatilor japoneze, care vedeau crestinismul ca o amenintare la adresa puterii lor.

5. Hell or High Water

Regia: David Mackenzie

Cu: Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges

Hell or High Water este un film de tip drama-crime care prezinta povestea a doi frati, Toby (Chris Pine) si Tanner (Ben Foster), care, intr-o incercare de a salva ferma familiei de la executarea silita, decid sa jefuiasca mai multe banci. Pe urmele lor se afla un politist aparent dezaxat, Marcus (Jeff Bridges), care ii urmareste in calatoria lor. Acest Western modern este plin de intensitate si emotie, discutand probleme precum loialitatea fata de familie, dar si tema inegalitatii sociale.

Mentiuni onorifice:

Captain Fantastic – O drama-comedie cu Viggo Mortensen in rolul unui parinte dedicat, care lupta cu dificultatea de a proteja valorile familiei si alternativele de stil de viata intr-o societate capitalisma.

Loving – Inspirat de o poveste adevarata, Loving exploreaza lupta unui cuplu inter-rasial, Richard si Mildred Loving, pentru dreptul de a trai in Virginia anilor ’50.

Jackie – Un biopic al lui Natalie Portman in rolul formativ al lui Jacqueline Kennedy, urmarindu-si neprihanirea intr-o serie de evenimente importante din viata sa.

Acestea sunt, in opinia noastra, cele mai inspirate filme drama lansate in 2016. De la povesti despre lupta pentru supravietuire si implinirea viselor pana la chestiuni de identitate si relatii dificile, aceste filme ne-au captivat si ne-au marcat intr-un mod semnificativ.